Antreprenoriat social: Angela Achiței - Antreprenor Social și Președinte Fundația Alături de Voi România

 advertising.ringier
.

Economia socială are drept obiectiv identificarea și implementarea de soluții inovative la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunităților. În acest context s-a dezvoltat domeniul antreprenoriatului social. Antreprenoriatul social înseamnă începerea și dezvoltarea de afaceri cu scopul de a ajuta la rezolvarea unor probleme sociale.

În România domeniile economiei sociale și antreprenoriatului social sunt în plină dezvoltare, iar antreprenorii sociali fac demersuri pentru a aduce prin activitatea lor o schimbare pozitivă în societate. Unul dintre antreprenorii sociali români de succes este Angela Achiței – președinte al Fundației Alături de Voi România din Iași (ADV România). De 19 ani Angela Achiței își desfășoară activitatea în cadrul Fundației Alături de Voi România, dezvoltând un model integrat în domeniul economiei sociale și aducând un impact social pozitiv.

Având specializare în Asistență socială și un master în Educație integrată la Universitatea Alexandru Ioan Cuza' din Iași, Angela Achiței și-a început cariera în domeniul asistenței sociale în 1997 la D.G.A.S.P.C. Vaslui, apoi a continuat la D.G.A.S.P.C. Iași. Din dorința de a se dezvolta profesional și de a vedea cum se desfășoară la nivel internațional activitatea în domeniul economiei sociale, în 1999 Angela a plecat să lucreze în Statele Unite ale Americii la Holt International Childrens Services. Acolo Angela s-a remarcat prin profesionalism, iar în 2002 Holt International Childrens Services a înființat în Iași Fundația Alături de Voi România, Angela Achiței fiind prima persoană angajată din cadrul fundației. 

De-a lungul timpului Angela Achiței a dezvoltat Fundația ADV România, a asigurat managementul a peste 85 de proiecte europene și a atras în comunitate peste 30 milioane de euro.

În cadrul ADV România a dezvoltat împreună cu echipa 3 întreprinderi sociale:

  • 2008 – UtilDeco– întreprindere socială de inserție care oferă echipamente de lucru, uniforme, îmbrăcăminte de protecție, inclusiv design personalizat; servicii de print digital și offset pentru materiale publicitare; ambalaje biodegradabile; servicii de arhivare și depozitare documente; servicii de securitate și sănătate în muncă (SSM) și servicii pentru situații de urgență (SU); decorațiuni și forme volumetrice din polistiren.
  • 2016 – JobDirect– prima agenție românească de plasare și asistență la locul de muncă a persoanelor cu dizabilități.
  • 2017 – Wise.Travel – Tour-operator care susține cauzele sociale alese de turiști.

Angela Achiței s-a implicat activ în dezvoltarea sectorului ONG din România. Astfel, în perioada 2012-2014 a pus bazele Comisiei ONG din Iași, iar în 2014 a înființat împreună cu alte 9 ONG-uri din Iași, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, deținând funcția de președinte al federației în primul mandat.

Angela s-a implicat, de asemenea, în politici din domeniile economiei sociale, fondurilor structurale și cooperării pentru dezvoltare internațională, punând bazele unor coaliții și rețele ca RISE, FOND, Coaliția ONG pentru Fonduri Structurale și Coaliția Economiei Sociale.

Din 2015 Angela este membru cu drept de vot în Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Regional, contribuind la implementarea fondurilor structurale destinate investițiilor,  iar din 2016 este membru în Coaliția Națională de Incluziune și Combatere a Sărăciei din România.

Cu un asemenea palmares la nivel național, activitatea Angelei s-a dezvoltat firesc și la nivel internațional. Astfel, din 2007 expertiza Fundației ADV România este valorificată prin dezvoltarea economiei sociale, serviciilor sociale și a managementului de proiect din Republica Moldova, Angela Achiței fiind consultant în cadrul Ministerului Economiei din Republica Moldova și în cadrul Agenției Germane pentru Dezvoltare Internațională în ceea ce privește dezvoltarea Antreprenoriatului Social în Republica Moldova.

Activitatea Angelei Achiței se defășoară și la nivel european, unde, începând din 2017, este membru activ în Clubul Europa, dezvoltat de către Comisia Europeană.

Modelul de antreprenoriat social dezvoltat de Fundația Alături de Voi România

Fundația „Alături de Voi' România (ADV) este o organizație neguvernamentală de tip întreprindere socială de inserție, înființată în 2002, a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor provenite din alte grupuri sociale vulnerabile. 

Având o abordare integrată în domeniul economiei sociale, Fundația Alături de Voi România a înființat din 2002 și până în prezent 3 afaceri sociale, fiind declarată Antreprenorul Social al Anului 2016 în cadrul competiției mondiale EY Entrepreneur Of The Year.

Fundația își desfășoară activitatea pe principiul one-stop-shop: o persoană defavorizată sau din centru de plasament poate accesa un pachet de servicii pentru un cumul de probleme: servicii sociale, psihologice, educaționale, de orientare profesională, calificare, angajare și asistență la locul de muncă.

În cei 19 ani de activitate ADV România a creat șapte produse în domeniul economiei sociale:

2004 – Clubul Tinerilor: Centru de zi pentru copii și tineri proveniți din categorii defavorizate, inclusiv persoane cu dizabilități.

2008 – UtilDeco: întreprindere socială de inserție care a creat peste 150 de locuri de muncă, din care mai mult de jumătate pentru persoane cu dizabilități și din alte categorii sociale vulnerabile. UtilDeco oferă echipamente de lucru, uniforme, îmbrăcăminte de protecție, inclusiv design personalizat; servicii de print digital și offset pentru materiale publicitare; ambalaje biodegradabile; servicii de arhivare și depozitare documente; servicii de securitate și sănătate în muncă (SSM) și servicii pentru situații de urgență (SU); decorațiuni și forme volumetrice din polistiren.

2016 – JobDirect: întreprindere socială și prima Agenție de Plasare și Asistență la Locul de Muncă din România pentru persoanele cu dizabilități. Oferă servicii de evaluare, testare, consiliere, formare profesională, mediere și plasare pe piața muncii, job-coaching pentru menținerea locului de muncă.

2017 – WISE.travel : întreprindere socială, tour operator la nivel internațional, prin intermediul căruia se susțin cauze sociale.

2018 – Academia ADV: derulează programe pentru educație, cercetare, politici publice și inovare în domeniul economiei sociale. Programele Academiei ADV se defășoară în România, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană.

2019 – Acceleratorul de Întreprinderi Sociale: Administrator de grant pentru 42 de întreprinderi sociale înființate și dezvoltate în România, 5 în Republica Moldova și 3 în Ucraina.

2021 – OPYA: Prăjitorie de cafea în cadrul căreia se creează cafea de origine, proaspăt prăjită și ambalată în România de către persoane cu dizabilități și din medii defavorizate.

2022 – AFIN: primul IFN din România pentru creditarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale.

Activitatea Angelei Achiței și Fundației Alături de Voi România a fost recunoscută și premiată atât la nivel național, cât și la nivel internațional:

2021 – Locul al doilea în cadrul Premiilor Europene pentru Economie Socială, la secțiunea Inovare Socială';

2017 – Social Entrepreneur Of The Year' în cadrul competiției internaționale EY Entrepreneur Of The Year;

2016 – Premii acordate de către Asociația Salvați Copiii Iași și Fundația Star of Hope România;

2015 – Premiul „Business cu impact social', acordat în cadrul Business Days, pentru dezvoltarea UtilDeco – întreprindere socială de inserţie;

2014 – 'Antreprenor economie socială' în cadrul Galei Modelelor Feminine;

2014 – Premiul Dan Manoleli' acordat de către FDSC în cadrul Galei Societății Civile;

2013 – Ordinul Carității al Republicii Moldova pentru contribuția adusă la dezvoltarea Republicii Moldova;

2013 – Comisia Europeană a publicat pe website-ul propriu, la secţiunea „Angajare, afaceri sociale şi incluziune' – modelul de bună practică reprezentativ pentru România pentru angajarea protejată a persoanelor cu dizabilități.Povestea Fundației Alături de Voi România este scrisă de oameni care își  doresc să creeze o lume mai bună, iar motto-ul care o reprezintă cel mai bine pe Angela Achiței este „Ceea ce facem zi de zi…. ne definește practic viitorul!'

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton