Antrenarea memoriei: jocuri și activități pentru copii

 advertising.ringier
.

Sursă foto: Freepik

Unele jocuri pentru copii antrenează memoria, puterea de concentrare, gândirea strategică și abilitățile de observare, totul sub formă de joacă. Petrece timp de calitate cu cei mici și alege activități educative. Descoperă, în continuare, câteva exemple potrivite pentru dezvoltarea memoriei.

Jocuri și activități pentru dezvoltarea memoriei

De la vârsta de 2-3 ani, îi poți ajuta pe copiii tăi să își îmbunătățească abilitățile de memorare, într-un mod distractiv. Găsești pe piață jocuri care ajută la dezvoltarea memoriei sau poți crea activități educative cu obiecte din casă.

Spre exemplu, poți aranja un șir cu câteva cuburi de culori diferite, după care cei mici ar trebui să refacă ordinea acestora din memorie. Este simplu, nu-i așa? Iată ce alte variante eficiente ai la dispoziție. 

Jocuri de asociere

Cardurile pentru jocurile de asociere pot fi cu animale și obiecte de la fermă, animale sălbatice, meserii și nu numai. Copiii trebuie să aleagă jumătățile care formează un întreg și să ghicească cine sau ce este în ilustrația respectivă.

Pentru a le stimula memoria și a-i ajuta să învețe culorile, ai nevoie de un carton, hârtie autoadezivă colorată și cleme de rufe în cât mai multe culori. Copiii trebuie doar să prindă clemele de marginea cartonului, în dreptul nuanței potrivite. În același timp, vor reține numele culorii.

Jocuri cu cărți sau carduri pereche

Acest tip de activitate poate fi jucată fie individual, fie în grup. Cardurile sunt cu mărci de mașini, căsuțe, șosete sau orice altceva îi atrage pe copii. La început, folosește doar câteva perechi. Treptat, poți crește dificultatea.

Ce trebuie să facă cei mici, mai exact? Amestecă perechile de cărți și așează-le pe mai multe rânduri și coloane, cu fața în sus. După ce copiii s-au uitat bine la carduri, întoarce-le cu fața în jos. Rând pe rând, trebuie să găsească perechile și să le scoată din șir. 

Activități cu denumiri de animale sau obiecte

Călătoriți împreună și ai nevoie de activități care să îi țină ocupați pe copii sau pur și simplu vrei să diversifici jocurile? Descrie un obiect pe care îl vezi pe geam sau în locuință, iar cei mici trebuie să ghicească despre ce este vorba și să îi spună denumirea.

Dacă vă jucați cu figurine sau carduri, încurajează-i pe copiii să îți spună cum se numește fiecare. De asemenea, poți ascunde pe o tăviță câteva obiecte, le descoperi pentru câteva momente, după care cei mici trebuie să numească ceea ce au văzut.

Puzzle

Puzzle-urile pot contribui la dezvoltarea memoriei pe termen scurt și, în plus, ajută la îmbunătățirea motricității fine. Alege dimensiunea pieselor și dificultatea adecvatei vârstei, precum și teme care să îi pasioneze pe copii. 

Șah

Pentru copiii mai mari, o metodă excelentă de antrenare a memoriei este șahul. Aceștia trebuie să țină minte multe reguli și combinații de mutări, astfel încât să contracareze mișcările adversarului. 

Acestea sunt doar câteva dintre jocurile și activitățile pentru copii care ajută la dezvoltarea memoriei. Găsește mereu noi moduri distractive și educative în care să petreci timpul cu cei mici.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton