5 lucruri surprinzătoare despre menstruația ta

 advertising.ringier
.

Câteodată avem tendința să credem că știm totul despre menstruația noastră. Până la urmă ea vine de aproximativ 450 de ori de-a lungul vieții. Avem o sumedenie de oportunități să învățăm totul ce trebuie să știm despre ciclul menstrual și despre sănătatea noastră intimă.

Chiar și așa, menstruația poate reuși să te ia prin surprindere – și nu doar atunci când vine când te aștepți mai puțin. Pentru a ne asigura că ești oricând pregătită să faci față neprevăzutului, am pregătit pentru tine 5 lucruri surprinzătoare despre „acea perioadă a lunii'.

Hai să le descoperim împreună!

1. Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației.

Hai să spunem adio acestui mit: menstruația nu te protejează de sarcină. Acest lucru se întâmplă din câteva motive:

În primul rând, unele femei pot sângera atunci când ovarele lor eliberează un ovul în timpul perioadei numită ovulație. Această sângerare este ușor de confundat cu menstruația, dar defapt în acel moment ești la nivelul maxim de fertilitate. Dacă ai făcut sex neprotejat în această perioadă ai chiar șanse mai mari să rămâi însărcinată, deci e bine să ai un test de sarcină la îndemână.

În al doilea rând, poți ovula înainte ca menstruația ta să se încheie sau la câteva zile după încetarea sângerării. Deoarece sperma poate sta în corpul tău timp de până la 3 zile, sexul în timpul menstruației ar putea duce la concepție. Pentru a nu fi luată prin surprindere de o sarcină neplanificată, este bine să folosești o formă de metodă contraceptivă fie că vorbim de contracepție locală, orală sau de pilula de a doua zi.

2. „Menstruația' care vine în timp ce iei pilula contraceptivă nu este una „adevărată'.

Deși poți avea momente de-a lungul lunii când vei sângera – similare cu o menstruație -, atât timp cât iei pilula contraceptivă fenomenul va fi, defapt, unul diferit.

În zilele în care nu iei pastila sau iei pastilele fără hormoni incluse în blister, este posibil să sângerezi. Cantitatea de sânge poate fi mică, iar în cazul unelor femei acest fenomen poate să nu aibă loc. Perioada aceasta este numită tehnic „sângerare de sevraj'. 

Această sângerare apare, deoarece, în ciuda faptului că pilulele contraceptive previn ovulația, ele nu împiedică formarea mucoasei uterului. Sângerarea asemănătoare cu menstruația din a patra săptămână este reacția corpului tău la lipsa hormonilor din zilele în care nu iei pilula. 

3. Menstruația ta se schimba de-a lungul vieții.

Știm cum e! Tocmai când începi să simți că poți prezice exact când îți va veni menstruația, totul se schimbă. Poți mulțumi schimbărilor hormonale care au loc de-a lungul vieții tale pentru acest lucru!

Odată ce ai prima menstruație, ciclurile tale menstruale, de obicei, vor fi mai lungi. Un ciclu tipic pentru o adolescentă poate fi de 21 până la 45 de zile. În timp, ele devin mai scurte și mai previzibile, cu o medie de aproximativ 21 până la 35 de zile.

Modificările hormonale care au loc în timpul perimenopauzei – anii dinaintea menopauzei, când corpul tău începe să producă mai puțin estrogen – te pot da peste cap din nou. Timpul de la o menstruație la alta poate deveni mai scurt sau mai lung. De asemenea, este posibil să ai sângerări ori mai abundente ori mai ușoare în funcție de nivelul hormonilor din organism. Această fază poate dura până la 10 ani înainte de a începe menopauza moment când spui adio definitiv menstruației.

Schimbările treptate sunt normale de-a lungul vieții, dar problemele bruște, neobișnuite, cum ar fi sângerările foarte abundente sau menstruațiile sărite, nu sunt. Discutați cu medicul vostru dacă observați că ceva pare în neregulă.

4. Tampoanele și absorbantele convenționale nu sunt singurele tale opțiuni.

Igiena intimă s-a dezvoltat foarte mult de la începuturile sale, iar acum avem o mare varietate de opțiuni pentru a ne proteja la menstruație. De-a lungul ultimilor ani au apărut pe piață tot mai multe produse care au ca scop să ne facă viața mai ușoară în acea perioadă incomodă a lunii. 

Mai mult, studiile au dovedit că produsele de igienă intimă convenționale, precum tampoanele și absorbantele clasice nu sunt cele mai bune pentru noi. Dimpotrivă, ele pot conține plastic, fibre sintetice, parfumuri și alte ingrediente nocive care pot provoca alergii, iritații și eczeme.

Din fericire, pe piața din România au apărut opțiuni sănătoase și sustenabile precum tampoane si absorbante din bumbac organic de la ENROUSH. Cu ajutorul lor rămâi în zona ta de confort și ai parte de o menstruație sigură, delicată, fără surprize neplăcute.

Absorbantele sunt confecționate din bumbac 100% organic și fibre naturale care îți vor lăsa pielea să respire, prevenind astfel iritațiile și mâncărimea din zona intimă. Având design body-fit și doar 2.5mm grosime ele se adaptează perfect corpului tău și asigura o menstruație fără accidente. 

Tampoanele ENROUSH sunt 100% biodegradabile, fiind create exclusiv din bumbac 100% organic. Ele sunt concepute în trei tipuri de dimensiuni și au o putere de absorbție ridicată, prevenind astfel spottingul neplăcut și fiind totodată delicate cu pielea ta.

5. Sindromul pre-menstrual (PMS) este încă un mister.

Mai ai o săptămână sau două pănâ la menstruație și brusc simți – tulburări de stare, haos emoțional, crampe, dureri de ovare și de cap, anxietate. Sună familiar? Fiecare femeie este diferită, dar pentru multe din ele, sindromul premenstrual este o realitate a vieții.

Cu toate acestea, medicii nu știu exact ce cauzează PMS-ul. Se pare că este un amestec de schimbări hormonale din timpul ciclului menstrual, modificări chimice în creier și alte probleme emoționale pe care fiecare din noi le poate avea, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Un stil de viață sănătos este de obicei cea mai bună modalitate de a prelua controlul asupra sindromului premenstrual. Ai grijă să faci aproximativ 30 de minute de mișcare în majoritatea zilelor săptămânii, dormi pe cât posibil 8 ore pe noapte și evită fumatul. Dieta ta are și ea un efect direct asupra sindromului pre-menstrual, așa că alege mai degrabă fructele, legumele și cerealele integrale, limitând sarea, zahărul, cofeina și alcoolul.

Dacă simptomele tale de PMS au un impact profund negativ asupra vieții de zi cu zi, este posibil să suferi de o afecțiune mai gravă numită tulburare disforică premenstruală (PMDD) care necesită asistență medicală.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton