5 întrebări frecvente despre morfologia fetală

 bogdan.galca
.

Morfologia fetală este o investigație pe care orice viitoare mămică ar trebui să o facă cel puțin o dată pe parcursul sarcinii. În acest articol, vom răspunde câtorva dintre cele mai frecvente întrebări în legătură cu acest subiect. 

  1. Ce este morfologia fetală și de ce e diferită de ecografia normală?

Morfologia fetală este o ecografie mult mai detaliată decât ecografiile de rutină. Aparatul cu care se realizează acest tip de examinare este unul mai performant decât ecografele obișnuite, iar operatorul este o persoană instruită în efectuarea acestui tip de ecografie. În plus, se folosesc sonde ecografice speciale, care oferă o vizibilitate mai bună și detalii semnificative.

Scopul unei ecografii de morfologie fetala este să examineze dezvoltarea bebelușului și a fiecăruia dintre organele sale. Este modalitatea prin care medicul poate identifica eventuale malformații congenitale. 

Tot prin intermediul morfologiei fetale, medicul poate evalua starea placentei, locul de implantare a acesteia, cordonul ombilical și fluxul de sânge la nivelul vaselor ombilicale. Astfel, se poate diagnostica precoce o eventuală restricție de creștere fetală sau un alt risc care ar putea să îi pună în pericol viața bebelușului. 

  1. Ce pot afla la morfologia fetală?

Morfologia fetală permite examinarea în detaliu a craniului, creierului, coloanei vertebrale, peretelui abdominal, cordului, stomacului, rinichilor și vezicii urinare, brațelor și picioarelor bebelusului. De asemenea, cu ajutorul morfologiei fetale, medicul poate obține informații despre placentă, cordonul ombilical și lichidul amniotic. Desigur, dacă dorești să afli, poți fi informat și în legătură cu sexul viitorului bebeluș. 

Morfologia fetală te poate ajuta să afli dacă micuțul suferă de vreo anomalie de dezvoltare. De aceea, medicii le recomandă părinților să fie realiști în legătură cu utilitatea unei asemenea ecografii și să se gândească ce vor face dacă descoperă că ceva e în neregulă cu viitorul lor copil. 

Un avantaj important al morfologiei fetale este că permite planificarea nașterii, în cazul în care bebelușul are o problemă de sănătate care necesită intervenție chirurgicală imediat după venirea pe lume. Poți, în acest caz, să planifici nașterea într-un oraș mare, în imediata proximitate a unei clinici sau a unui medic capabil să facă intervenția necesară etc. Astfel, șansele de supraviețuire și de însănătoșire ale celui mic cresc considerabil.

  1. Ce nu îmi poate spune morfologia fetală?

Oricât de performantă ar fi aparatura și oricât de priceput ar fi medicul, această investigație nu îți poate spune nimic despre eventuale afecțiuni genetice de tipul sindromului Down. Dacă îți faci griji în legătură cu acest subiect, discută cu medicul despre testele de screening sau de diagnostic disponibile și despre acuratețea și eventualele lor riscuri. 

  1. Ce riscuri prezintă morfologia fetală?

Având în vedere că discutăm despre o ecografie, morfologia fetală nu prezintă niciun fel de riscuri, nici pentru tine, nici pentru bebeluș, cel puțin din punct de vedere fizic.

Unele cupluri întâmpină dificultăți în cazul în care rezultatele morfologiei fetale sunt îngrijorătoare. În acest caz, cuplul poate fi pus în situația de a trebui să decidă dacă să efectueze investigații suplimentare, unele cu grad de risc, sau dacă doresc să continue sarcina până la termen, chiar și în cazul unor malformații incompatibile cu viața. 

  1. Cum trebuie să mă pregătesc pentru morfologia fetală?

Majoritatea medicilor acceptă ca gravida să fie însoțită de o persoană apropiată în timpul efectuării investigației. În unele situații, medicul îți va recomanda să bei o anumită cantitate de apă cu jumătate de oră înainte de efectuarea investigației, deoarece o vezică plină contribuie la o mai bună vizualizare, în special în primul trimestru de sarcină. Nu sunt necesare alte pregătiri suplimentare. 

Morfologia fetală este o metodă de diagnostic neinvaziv, care permite monitorizarea detaliată a sarcinii și evoluția bebelușului. Majoritatea medicilor obstetricieni recomandă efectuarea morfologiei fetale în fiecare trimestru de sarcină. 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat de Nativia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton