Ușor de preparat și economice, pastele, fie ele integrale, fie albe, sunt un fel de mâncare italienesc adoptat pe scară largă, inclusiv în bucătăriile noastre. Și, pe bună dreptate, pentru că au un timp de pregătire relativ scurt și pot fi gătite în cantități mari.
Atunci când gătești paste, încearcă să alegi unele integrale, pentru că beneficiile lor nutriționale sunt superioare celor produse din făină albă. Iar, pentru paste gătite la perfecție, ia în considerare și trucurile prezentate mai jos.
Ce paste folosești pentru diferite sosuri
În bucătăria italiană, anumite paste se combină doar cu unele sosuri. De exemplu, sosul carbonara este unul clasic, cunoscut peste tot în lume. Este preparat cu „guanciale', adică gușă de porc, ouă, brânză pecorino romano, sare și piper. Se consideră că sunt două tipuri de paste care se potrivesc cel mai bine cu acest sos cremos, și anume spaghetele și rigatoni.
Iar, pentru paste bolognese, în mod tradițional, la Bologna și în împrejurimile sale, acest sos este servit cu tagliatelle. Asta deși în restaurantele din restul lumii vei găsi frecvent acest sos combinat cu spaghetele.
Ca să faci cele mai bune alegeri, ghidează-te după regulile de mai jos:
- Pastele lungi, de exemplu, spaghete, tagliatelle, se pot combina cu sosuri ușoare, cremoase și mai degrabă fluide, cum ar fi carbonara, pesto sau cacio e pepe.
- Pastele umplute, de exemplu, tortellini, ravioli, sau găluștile, precum gnocchi, mai consistente, se combină cu sosuri foarte simple, cum sunt cele cu unt și salvie, roșii cu busuioc ori aglio, olio și peperoncino.
- Pastele scurte, cu striații, de exemplu, farfalle ori penne, pot fi servite cu sosuri groase, precum cele cu multă carne ori legume.
Evident, ține cont și de gusturile personale atunci când alegi pastele pentru sosurile preferate.
Cum să fierbi corect pastele
Dacă vrei să te perfecționezi în preparate italienești, trebuie să știi să fierbi corect pastele. Acestea se fierb în multă apă clocotită, în care ai pus și sare. În apa pentru fierberea pastelor nu se pune niciun fel de grăsime, unt sau ulei, dar ai grijă să amesteci o dată pastele după ce le-ai pus în apa clocotită.
Cu 3-4 minute înainte de a expira timpul de gătire menționat pe ambalaj, gustă o pastă. Aceasta ar trebui să aibă o textură fermă, dar să nu fie crocantă. Nu uita că pastele se vor găti și în sosul cu care le vei servi.
Scurge pastele, dar păstrează apa în care le-ai fiert, pentru că aceasta conține amidon și îți va folosi la îngroșarea sosului. Sub nicio formă nu clăti pastele în apă rece înainte de a le pune în sos, pentru că vei elimina amidonul de pe ele. Acest gest se recomandă dacă vrei să prepari o salată cu paste.
Cum să alegi brânza pentru paste
Italia este renumită pentru brânzeturile ei, iar, pentru preparatele din paste, unele tipuri, de exemplu, parmezan ori mozzarella, sunt mai cunoscute ca altele. Atunci când cumperi brânză, evită versiunile gata rase, pentru că se usucă rapid și pierd din aromă. Pentru rețete în care brânza este vedetă, ca în cazul cacio e pepe, folosește una mai uscată, de oaie, ca pecorino, în loc de mai cunoscutul parmezan din lapte de vacă, pentru un gust mai intens.
În ceea ce privește mozzarella, în bucătăria italiană, există trei tipuri, fiecare cu utilizările sale. Cea proaspătă, de vacă, se folosește la salate și aperitive, ca bruschete, dar poate fi și gătită, în pizza ori paste. Mozzarella di bufala, cu un gust mai intens, nu merge gătită, ci doar în salate sau simplă, în timp ce burrata (stracciatella amestecată cu smântână, închisă într-o pungă de mozzarella) poate fi folosită inclusiv la paste.
Trucurile prezentate mai sus te vor ajuta cu siguranță să ajungi rapid un specialist în prepararea pastelor italienești, spre deliciul familiei și prietenilor.
Sursa foto: Pexels
(P) Material publicitar realizat de Selgros