Valea Itria - sufletul tradițional al regiunii Puglia

 Stamen Diana
.

Pornește într-o călătorie fascinantă în Puglia, ținutul ars de soare din tocul cizmei Italiei, unde te așteaptă plaje de poveste și orașe înțesate de monumente de patrimoniu. Așezată idilic fix în centrul regiunii, Valea Itria îți conturează cel mai bine imaginea de tradițional și pitoresc, fiind punctul principal spre care trebuie să te îndrepți dacă îți propui o vacanță în sânul obiceiurilor italiene. 

Sejur în Puglia de la 426 euro!

Destinația vedetă a anului 2020, Puglia poate fi descoperită acum foarte ușor grație Ofertelor Early Booking proaspăt lansate de AeroVacanțe! Rezervă din timp un sejur estival și profită de tarifele accesibile de la 426 euro/persoană la sejururile de 7 nopți cu mese conform programului ales, transport avion București-Bari-București, taxe aeroport, transfer aeroport-hotel-aeroport și asistență turistică!

Printre tufele de vii și plantațiile de măslini, vei găsi numeroase sate albe din piatră cu acoperișuri țuguiate și străduțe împăienjenite, biserici baroce și vestigii romane, Valea Itria oferindu-ți o experiență culturală unică. 

Ostuni, Alberobello, Locorotondo, Cisternino și Martina Franca sunt așa numitele „Le città bianche di Puglia', răsfirate pe culmile luxuriante ale Văii Itria, care ți se dezvăluie treptat, la pas, doar astfel putând fi surprins cel mai bine modul de viață tradițional al localnicilor. 

3 sate albe cuibărite în Valle dItria

La mai puțin de o oră distanță de capitala Bari poți ajunge în Ostuni, unul dintre cele mai fermecătoare dintre orașele albe situate pe Valle dItria. Așezat strategic pe vârful unui deal, de unde poți să surprinzi panorama perfectă asupra mării, Ostuni are o istorie lungă și fulminantă. 

Potrivit datelor, orașul ar fi fost întemeiat de către triburile Messapii, iar în timpul Războaielor Punice, neînfricatul Hannibal aproape l-a distrus în totalitate. Orașul Medieval pe care-l vei vedea astăzi a fost reconstruit de către grecii care l-au numit „Astu Neon', clădind aici un castel semeț înconjurat de ziduri fortificate, marcat prin bastioane și turnuri de observație. 

Bate la pas străduțele în pantă, dominate de case ce stau lipite una de cealaltă, ce te conduc spre Piazza della Libertà, dominată de  Biserica San Francesco. Trecând pe sub Arcul Scoppa vei putea vedea și Palatul Vescovile, plus numeroase magazine de suveniruri, focaccerii și pizzerii în care să te oprești în drumul tău.

Într-o vacanță în Puglia este obligatoriu să te oprești măcar o zi în Alberobello. Acesta este un loc cu adevărat de poveste, devenit un fel de muzeu în aer liber datorită celor 1500 de căsuțe „trulli', cu acoperișuri din piatră asemeni vârfurilor ascuțite ale creioanelor și însemnate prin numeroase picturi murale. Se pare că aceste căsuțe ce par a fi de troli sau pitici au fost construite în jurul secolului al-XIV-lea și se diferențiau prin simbolurile pictate pe acoperișuri, din care se putea afla din ce clan sau castă făcea parte locuitorul. Alberobello este inclus în patrimoniul mondial UNESCO, iar cele mai multe dintre căsuțe au fost transformate în muzee sau magazine de suveniruri. 

Martina Franca este cel mai mare dintre orașele albe din Valea Itria, o splendoare barocă reprezentată prin numeroase clădiri, biserici și monumente înghesuite în centrul istoric, cu atmosferă medievală și un șarm aparte. Piața Plebiscito este inima orașului și se remarcă prin Basilica di San Martino, un exemplu excelent de arhitectură barocă cu influențe renascentiste. De aici, poți porni spre Piața Roma, trecând pe sub poarta fortificată Santo Stefano aproape de care se află o altă bijuterie arhitecturală – Palazzo Ducale, somptuosul palat al ducilor ce datează din secolul al XVII lea.

Puglia este o destinație fascinantă, iar un singur sejur aici nu este de ajuns pentru a-i descoperi toate bijuteriile culturale și naturale, însă suficient pentru a te îndrăgosti pe viață de această regiune italiană. 

de Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton