Salata verde - beneficii. Câte calorii are

 Lupescu Anca
.

Salata verde este o legumă cu frunze, renumită pentru că este baza salatelor. Ce beneficii are și câte calorii? Există mai multe tipuri de salată și toate au în comun denumirea științifică Lactuca sativa. Beneficiile pentru sănătate ale salatei provin în primul rând din conținutul său de vitamine. Ele diferă în funcție de tipul de salată.

Despre salata verde

Salata, cunoscută sub numele științific de Lactuca sativa, a fost cultivată pentru prima dată de egipteni cu mii de ani în urmă. Egiptenii foloseau semințele pentru a produce ulei și, de asemenea, foloseau frunzele acestei legume utile. 

Planta avea, de asemenea, o semnificație culturală și religioasă în Egiptul antic, deoarece era considerată sacră. Mai târziu, grecii și romanii au cultivat, de asemenea, această cultură.

În perioada dintre secolele XVI și XVIII au fost dezvoltate diferite tipuri de salată. Acest lucru s-a datorat descoperirii faptului că o anumită subspecie se putea poleniza încrucișat cu alte subspecii. 

Citește și: Rețeta de lava cake a lui chef Florin Dumitrescu

În perioada medievală, în Europa, salata era considerată ca având calități medicinale, care au fost menționate în mai multe texte medievale. Se pot găsi cazuri în care planta a fost prescrisă ca medicament pentru mai multe boli și în sistemul de medicină Unani.

În secolul al XIX-lea, s-a răspândit și în alte părți ale lumii, în special în Asia, America de Sud, Africa și Australia. În prezent, salata poate fi găsită în aproape toate părțile lumii, din America până în Siberia. 

Informații nutriționale

100 g salată verde conține:

  • Calorii: 15
  • Fibre 1,3
  • Zaharuri 0,78
  • Glucoză 0,36
  • Fructoză 0,43
  • Calciu 36
  • Fier  0,86
  • Magneziu 13

Conținut

Conform USDA, salata are un conținut ridicat de apă, precum și cantități mici de energie, proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre alimentare și zaharuri. 

Mineralele și vitaminele care se găsesc în ea pot include calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc, împreună cu vitaminele B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic, vitamina B6 și vitaminele C, A, E și K. 

Citește și: Rețetă de zacuscă dietetică cu vinete și ardei opărite

Conform Food Data Central, 100 de grame de salată verde conține aproximativ 2,9 g de carbohidrați și 15 calorii. 

Beneficiile pentru sănătate ale salatei

Posibil agent antiinflamator

Salata verde poate poseda proprietăți antiinflamatorii care ajută la controlul inflamației. În modelele experimentale, extractele de salată ar fi putut demonstra o putere de control semnificativă asupra inflamației induse de biocatalizatori precum lipoxigenaza și caragenanul. Sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu pentru a consolida aceste rezultate. 

Ar putea scădea nivelul de colesterol

Salata verde ar putea fi benefică în scăderea nivelului ridicat de colesterol care duce adesea la boli cardiovasculare (CVD) și alte afecțiuni periculoase. 

Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt dăunătoare și pot provoca atac de cord și accident vascular cerebral. 

Un studiu a fost efectuat pe rozătoare pentru a testa impactul consumului de salată verde asupra grăsimilor și colesterolului. Rezultatele au indicat o reducere semnificativă a nivelului de colesterol în comparație cu șoarecii care nu au fost hrăniți cu salată.

Citește și: Rețetă de supă cremă de ardei copți

În cele mai multe cazuri s-a observat peroxidarea lipidelor, despre care s-a concluzionat că este responsabilă de această formă de control al colesterolului. Aceste rezultate sugerează că lăptuca ar putea contribui ca metodă de reducere a factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare. 

Ar putea fi un agent antioxidant

Publicat în revista Ancient Science of Life Journal, un studiu a afirmat că salata verde ar putea poseda antioxidanți cu capacități semnificative de eliminare a radicalilor liberi.

 Antioxidanții sunt o gamă largă de substanțe biochimice care se găsesc mai ales în dieta noastră. Ei sunt, de asemenea, foarte necesari pentru sănătatea umană și pentru prevenirea bolilor.

Antioxidanții acționează ca bariere împotriva radicalilor liberi, care sunt produși în timpul metabolismului celular. Acești radicali liberi pot ataca țesuturile sănătoase, celulele și ADN-ul din interiorul acestora.  

Antioxidanții, pe de altă parte, contracarează acești radicali liberi și îi neutralizează înainte ca atacurile radicalilor liberi să aibă loc.

Poate ajuta la ameliorarea anxietății

Proprietățile neurologice ale salatei au fost sugerate de mult timp în antichitate și în Evul Mediu în tratatele medicale, cum ar fi sistemul Unani. 

Citește și: Rețetă de păsat cu lapte

O lucrare de cercetare din 2012, publicată în Asian Pacific Journal of Tropical Disease, a dus la concluzia că salata verde poate poseda proprietăți anxiolitice (anti-anxietate). 

Atunci când animalelor de laborator li s-au administrat extracte de salată, activitatea lor locomotorie a fost redusă, ceea ce sugerează implicații în rândul populației umane. Conform NIH, legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata, sunt, de asemenea, asociate pozitiv cu sănătatea noastră cognitivă. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton