Aceste rețete cu mascarpone sunt delicioase pentru orice prânz sau cină. Mascarpone este o cremă de brânză italiană foarte grasă folosită în tiramisu, dar poate fi folosită și în preparate precum paste sau mâncăruri sărate. Aceste rețete sunt doar câteva idei.
Despre mascarpone
Mascarpone este o cremă de brânză italiană. Este de culoare albă lăptoasă și este ușor de întins.
Mascarpone se obține prin coagularea smântânii de lapte cu anumite substanțe acide, cum ar fi sucul de lămâie, oțetul sau acidul citric.
Metoda tradițională constă în utilizarea sucului de lămâie în proporție de trei linguri la o jumătate de litru de smântână încălzită.
Rețetă de salată șuba cu pui. Preparat delicios
Crema se lasă să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi turnată într-o strecurătoare căptușită cu pânză de brânză, așezată într-o cratiță sau vas puțin adânc, răcită și strecurată timp de una sau două zile.
Această cremă de brânză are o aromă ușor dulce și delicată, dar este o brânză excepțional de bogată, deoarece conținutul său de grăsime din lapte variază între 60% și 75%.
Deoarece mascarpone are un conținut mai mare de grăsime decât brânza cremă de brânză clasică, iar mascarpone are un gust mult mai bogat și mai cremos.
Acest produs de brânză proaspătă nu se păstrează foarte mult timp, așa că cel mai bine este să îl cumpărați chiar înainte de a-l folosi.
Mascarpone își are originea în timpul Evului Mediu în Lombardia, o regiune din partea de nord a Italiei cu un bogat patrimoniu lactat și agricol.
În anii 1500 și 1600, producătorii de lactate din regiune au devenit faimoși pentru vânzarea de cașcaval proaspăt, cunoscut sub numele de mascarpone.
Rețetă de prăjitură cu mascarpone și fructe. Un deliciu!
Denumirea „mascarpone” se consideră în mod popular că provine de la mascarpa, un produs lactat fără legătură între ele, obținut din zerul de stracchino (o brânză tânără, abia maturată), sau de la mascarpia, un cuvânt din dialectul local pentru ricotta. Ricotta, spre deosebire de mascarpone, este produsă din lapte și nu din smântână.
Rețete cu mascarpone
Somon afumat și tortilla cu mascarpone
- 400 g (aproximativ 2 cartofi mari) , tăiați în felii groase
- un buchet mic de mărar
- 6 ouă
- 2 linguri de mascarpone
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
- 100 g de mazăre congelată
- 125 g de somon afumat, tăiat în felii groase
Fierbeți feliile de cartofi timp de aproximativ 10 minute, până când se înmoaie, apoi scurgeți-le. Tăiați grosier frunzele de mărar, apoi bateți-le în ouă, împreună cu 1 lingură de mascarpone. Se condimentează după gust.
Încălziți uleiul într-o tigaie mică – aproximativ 20 cm diametru este ideal – apoi adăugați cartofii fierți, mazărea congelată și amestecul de ouă. Lăsați la foc mic timp de aproximativ 7 minute, amestecând din când în când pentru a se găti uniform. Se încălzește grătarul la maxim.
Cum să faci mascarpone de casă. Rețetă simplă
Odată ce tortilla este fermă pe dedesubt, dar încă puțin șubredă deasupra, întindeți somonul deasupra și presărați restul de brânză. Asezonați cu piper negru, apoi puneți-o la cuptor până când se întărește. Se servește cu o salată verde.
Prăjitură de portocale și migdale cu mascarpone de citrice
- 3 portocale mari
- o bucată de unt nesărat
- 140 g de făină, plus 1-2 linguri
- 200g de migdale fărâmițate
- 1 lingură mică de praf de copt
- 7 ouă mari
- 2 gălbenușuri mari de ou
- 350 g de zahăr pudră auriu
- Pentru mascarpone
- 500 g de mascarpone
- 3-4 linguri de Cointreau sau alt lichior de portocale
- 3-4 linguri pline de marmeladă de lămâie de casă (sau artizanală), după gust
Fierbeți două dintre portocale (întregi) în apă, cu capacul pe cratiță, timp de aproximativ 1 oră sau până când se înmoaie. Scurgeți-le și lăsați-le să se răcească.
Ungeți cu unt o formă de tort cu lățimea de 23cm și adâncimea de 7cm. Adăugați 1-2 linguri de făină până când forma este acoperită, apoi bateți excesul. Dați deoparte.
Bateți migdalele până obțineți un praf granulat într-un robot de bucătărie, apoi amestecați-le într-un bol cu făina și praful de copt. Dați deoparte.
Citește și: Crema de mascarpone cu fructe de padure
Se taie în două portocalele fierte și se îndepărtează sâmburii. Îndepărtați coaja de la a treia portocală. Bateți coaja și jumătățile de portocală (cu tot cu coajă) până obțineți un piure neted în robotul de bucătărie. Dați deoparte.
Preîncălziți cuptorul la 180C. Cu ajutorul unui mixer, bateți ouăle, gălbenușurile și zahărul timp de 5-7 minute bune, până când aluatul arată ca un milkshake foarte gros.
Încorporați rapid amestecul de migdale, apoi piureul până când se amestecă bine. Turnați aluatul în formă.
Coaceți prăjitura în mijlocul cuptorului. După 10 minute, reduceți temperatura la 150C, coaceți timp de 30 de minute, apoi reduceți temperatura la 140C pentru încă 30 de minute.
Prăjitura este gata atunci când a crescut, este aurie și centrul este abia ferm.
Lăsați prăjitura să se răcească în forma sa, apoi treceți o paletă pe margine înainte de a elibera părțile laterale. Încercați să o transferați de pe baza metalică pe o farfurie decorativă sau pe un suport doar dacă aveți un ridicător de tort adecvat.
Bateți lichiorul și marmelada în mascarpone. Serviți tortul în felii groase, cu mascarpone turnat deasupra.
Supă de roșii coapte și mascarpone
- 1 kg de roșii foarte coapte
- un vârf de cuțit de zahăr
- 1 lingură de oțet balsamic
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 1 morcov, tocat mărunt
- o crenguță de cimbru și 2 frunze proaspete de dafin, legate între ele
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 lingură de piure de roșii uscate sau normale
- 600 ml de supă de legume
- 2 linguri de brânză mascarpone
- Pentru a servi (opțional)
- ulei de măsline extravirgin de cea mai bună calitate
- cimbru proaspăt
Se încălzește cuptorul la 170C. Se aduce o cratiță cu apă la fiert și se pregătește un bol cu apă cu gheață. Tăiați o tăietură mică în partea de jos a fiecărei roșii, apoi scufundați-le în apă clocotită, pe rând, timp de 10 secunde, apoi scoateți-le în apa cu gheață.
Scurgeți și decojiți roșiile, apoi le tăiați în două și le așezați pe o tavă de copt cu partea tăiată în sus. Se presară cu sare, piper și zahăr. Se stropesc cu oțet și 1 lingură de ulei de măsline. Se prăjesc roșiile timp de 1 oră până când sunt semiuscate și se pun deoparte.
Citește și: Tiramisu cu fructe de pădure.Cea mai simplă rețetă
Încălziți restul de ulei într-o cratiță mare și gătiți ușor ceapa și morcovul timp de aproximativ 10 minute, până se înmoaie foarte bine. Adăugați ierburile legate și usturoiul și gătiți încă un minut. Încorporați piureul de roșii, apoi adăugați roșiile prăjite și orice suc din tavă. Se toarnă deasupra supa și se asezonează cu sare și piper. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 10 minute.
Îndepărtați ierburile legate și aruncați-le. Adăugați mascarpone, apoi luați de pe foc și amestecați bine cu un blender de mână. Dacă doriți o supă mai fină, atunci poate fi strecurată, dar acest lucru nu este chiar necesar.
Supa poate fi acum răcită și păstrată timp de 3 zile în frigider sau congelată până la 1 lună. Pentru o cină, serviți supa cu o crenguță de cimbru și un strop de ulei de măsline de bună calitate.
Paste cu creveți, mascarpone și lămâie
- 140 g de paste uscate, de preferință din făină integrală
- 85 g de mazăre congelată
- 85 g de fasole boabe congelată, fără păstăi, dacă doriți
- 100 g de broccoli, tăiat în buchețele mici
- 100 g de creveți fierți și decojiți
- 1 lămâie, ½ coajă și suc, ½ tăiată în felii
- 3 linguri de mascarpone ușor
- ½ buchet mic de frunze de mentă sau busuioc, mărunțite, plus câteva frunze întregi pentru a servi
Gătiți pastele urmând instrucțiunile de pe ambalaj, adăugând legumele cu 4 minute înainte de sfârșitul timpului de gătire, iar creveții chiar când se termină timpul de gătire. Rezervați o cană de apă, apoi scurgeți totul și răsturnați din nou în tigaie.
Citește și: Rețeta de Pavlova a lui Dan Cruceru.Cu acest desert și-a cucerit soția
Introduceți coaja și sucul de lămâie, precum și mascarpone și încălziți, adăugând suficientă apă din apa pentru paste pentru a crea un sos cremos. Împrăștiați menta mărunțită sau busuiocul, piper negru și puțină sare. Se împarte în 2 boluri de paste încălzite, se împrăștie frunzele de ierburi și se servește cu felii de lămâie.
Sursa foto: Shutterstock.com