Porumb fiert -  cum se fierbe corect porumbul și ce beneficii are

 Lupescu Anca
.

Cu siguranță ai încercat porumb fiert, pentru că este unul dintre deliciile verii. Porumbul este o legumă bogată în amidon, iar românii obișnuiesc să îl fiarbă sau să îl coacă pe grătar. Dacă îl preferi fiert, atunci trebuie să știi câteva trucuri pentru a fierbe corect porumbul.

Beneficiile porumbului pentru sănătate

Fibrele din porumb te ajută să rămâni sătul mai mult timp între mese. De asemenea, hrănește bacteriile sănătoase din tractul digestiv, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de colon.

Porumbul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea diverticulitei, o afecțiune care cauzează pungi în pereții colonului.

Citește și: Ce alimente să nu bagi în cuptorul cu microunde

Într-un studiu de amploare, bărbații care au mâncat mai mult popcorn au avut un risc mai mic de a face boala diverticulară.

Porumbul este bogat în vitamina C, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării și îndepărtează boli precum cancerul și bolile de inimă. 

Porumbul este o sursă bună de carotenoide luteină și zeaxantină, care sunt bune pentru sănătatea ochilor și ajută la prevenirea deteriorării cristalinului care duce la cataractă. Porumbul are, de asemenea, cantități mai mici de vitaminele B, E și K, împreună cu minerale precum magneziu și potasiu.

Când vine vorba de nutrienți, culoarea contează. Pigmenții plantelor sunt locul în care vei găsi substanțe chimice naturale numite fitonutrienți, care transportă antioxidanții. 

Fierberea excesivă poate avea ca rezultat o textură neplăcută și moale și îi poate reduce activitatea antioxidantă.

Cât se fierbe corect porumbul

În general, porumbul dulce, proaspăt, nu va trebui să fiarbă mai mult de 5-10 minute.

Când fierbeți porumbul proaspăt, ia în considerare și sezonul. Cel mai proaspăt porumb se găsește în toiul verii, în special la piețele de fermieri.

Citește și: Alimente bogate în calciu.Pe ce loc este spanacul

Cu cât porumbul este mai dulce și mai proaspăt, cu atât este nevoie de mai puțin timp pentru a-l fierbe, datorită conținutului mai mare de umiditate.

Porumbul poate fi cultivat pentru a favoriza genele care produc boabe mai dulci. Acest tip este vândut de obicei sub denumirea de porumb îmbunătățit cu zahăr sau super-dulce și poate fi de până la opt ori mai dulce decât omologul său cu zahăr normal.

Pentru porumbul normal, cel luat din piață, timpul de fierbere ar trebui să fie în jur de 30-40 de minute de la momentul în care apa începe să clocotească.

Decojit sau necojit

Un alt factor care afectează timpul de gătire este dacă porumbul a fost decorticat. Fierberea lui în coajă poate dura mai mult.

Pentru a fierbe porumbul nedecojit, scufundă-l în apă clocotită și fierbe-l timp de 10 minute. Înainte de a îndepărta coaja, așteaptă ca știuleții să se răcească suficient pentru a-i putea manipula sau folosește clești. Vei observa că învelișul este mai ușor de îndepărtat de pe un știulete fiert decât de pe un știulete nefiert.

Dacă sunt deja decojiți, pune știuleții în apă clocotită și scoate-i după 2-5 minute, în funcție de prospețime și dulceață.

O metodă alternativă constă în a aduce o oală cu apă la fierbere, a opri focul, a adăuga porumbul nedecojit și a acoperi oala. Se scoate după 10 minute.

Cum se fierbe porumbul

Pentru început, decojește porumbul și așează câteva pănuși în oală. Așează porumbul peste pănuși într-o oală încăpătoare. Acum, acoperă cu restul de înveliș și cu apă. Adaugă o linguriță de sare și lasă să fiarbă.

Citește și: Piramida alimentelor.Care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm

Trebuie să fiarbă cam 30 de minute odată ce apa a început să scoată bule. 

Odată fiert, savurează porumbul dulce ca atare, cu puțin unt și sare.

Cu cât porumbul este mai proaspăt și mai dulce, cu atât mai puțin timp trebuie să-l fierbi. Cel mai proaspăt porumb se găsește la mijlocul verii. 

Porumbul proaspăt, dulce și neșlefuit se va fierbe cel mai repede, în aproximativ 2-5 minute. Când este decorticat, se fierbe timp de 10 minute.

Cum se fierbe porumbul congelat

În general, vei dori să fierbi porumbul congelat mai mult timp decât porumbul proaspăt. De asemenea, boabele congelate, decojite, se fierb mai repede decât porumbul congelat în știuleți.

Deloc surprinzător, știuleții congelați necesită mai mult timp pentru a fi fierți decât omologii lor proaspeți. Pune-i în apă clocotită, redu focul și fierbe-i timp de aproximativ 5-8 minute.

Ia în considerare cantitatea

Ține cont de cantitatea de porumb pe care o vei fierbe. Cu cât adaugi mai mult la un loc, cu atât timpul de fierbere va fi mai lung.

Citește și: Alimente bogate în proteine.De ce sunt importante în alimentație

Cum se pregătește porumbul pentru fierbere

Pregătirea porumbului pentru fierbere este ușoară, indiferent dacă alegeți să îl fierbeți fără coajă, decorticat sau fără coajă. Iată câteva sfaturi:

Pentru a fierbe porumbul cu tot cu coajă, pur și simplu clătește porumbul în apă proaspătă și pune știuleții intacți în oala cu apă clocotită.

Citește și: TOP 5 alimente care au calorii negative.Cum te ajută să slăbești

Dacă intenționezi să fierbi porumbul cu coajă, îndepărtează coaja și mătasea și așează-le pe fundul oalei și deasupra porumbului, apoi adaugă apă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton