Plante care alungă țânțarii

 Lupescu Anca
.

Odată cu vara au venit și țânțarii, acele insecte enervante care înțeapă și care ne provoacă disconfort și mâncărimi. Există câteva plante care alungă țânțarii. Din nefericire, aceste insecte sunt purtătoare de boli care pot fi transmise prin înțepături.

Plante care alungă țânțarii

Iarba pisicii

Nepetalactona, substanța chimică din frunzele de Nepeta (iarba pisicii și mentă) care atrage felinele, are efectul opus asupra țânțarilor. 

De fapt, studiile au arătat că nepetalactona este un repelent de țânțari mai eficient decât substanța chimică comercială DEET. 

Cum să scapi de țânțari vara asta 

Ca un bonus, ambele nepetas au vârfuri frumoase de flori din primăvară până toamna (albe la iarba pisicii, și lavanda la catmint). 

Planta, o plantă perenă menită să revină an de an, se dezvoltă cel mai bine în plin soare, așa că lăsați solul să se usuce ușor între udări.

Citronela

Probabil că sunteți familiarizați cu lumânările cu citronella, dar poate nu știți că parfumul lor puternic, foarte neplăcut pentru țânțari, este extras din frunzele plantei de citronella, numită și planta țânțarilor. 

Planta de citronella, care respinge țânțarii, are un aspect ierbos, este destul de rezistentă la secetă, îi place umbra după-amiezii și crește bine într-un sol bogat, cu drenaj rapid. În general, este considerată o plantă anuală, deoarece nu se va întoarce după o vreme geroasă.

Lavanda

În timp ce majoritatea oamenilor iubesc aroma de lavandă care induce relaxarea, această frumoasă plantă perenă cu flori mov este una dintre cele mai bune plante pentru combaterea țânțarilor.

Cum se scot căpușele

Există mai multe varietăți de lavandă, dar toate preferă soarele plin, un sol oarecum uscat și o oarecare decapitare pentru a promova apariția și mai multe flori.

Gălbenele

Numeroasele varietăți de gălbenele, acele flori vesele de vară, galbene, aurii, albe sau portocalii, toate sunt inamicii țânțarilor. 

Sunt destul de ușor de cultivat și se descurcă deosebit de bine în ghivece atunci când sunt plantate într-un loc însorit. Lăsați solul să se usuce puțin înainte de a uda și tăiați florile uzate pentru a încuraja mai multe flori până toamna.

Busuioc

Nu e bun doar pentru pesto. Busuiocul este un puternic repelent natural pentru țânțari. 

Toate varietățile numeroase ale acestei plante aromatice pentru anotimpul cald descurajează țânțarii să zăbovească, așa că alegeți-vă preferatele și plantați-le într-un loc însorit. 

Se poate transmite coronavirusul prin înțepăturile de insecte? Răspunsul oferit de Adrian Streinu-Cercel

Busuiocul este, de asemenea, o plantă însoțitoare, deci poate ajuta alte plante din apropiere (cum ar fi roșiile) din grădină să crească și ar putea chiar să le îmbunătățească gustul. 

Păstrați solul umed, hrăniți lunar cu un îngrășământ universal și ciupiți orice muguri de flori care se dezvoltă, deoarece odată ce busuiocul înflorește, încetează să mai producă frunze noi.

Mentă

Dacă sunteți în căutarea unor plante care să respingă țânțarii și pe care să le adăugați în grădină, încercați menta. La fel ca majoritatea membrilor din familia mentă, parfumul de mentă este un factor natural de respingere a țânțarilor.

 Această plantă perenă versatilă are multe utilizări culinare: uscați frunzele pentru ceai, aruncați câteva frunze proaspete în limonadă sau cocktailuri, mărunțiți frunzele pentru mâncăruri și salate asiatice sau dați salatei de fructe un plus de aromă cu câteva frunze tocate. 

Menta poate fi invazivă, așa că încolțiți-o într-un recipient, așezați-o într-un loc parțial umbrit și udați-o în mod regulat pentru ca solul să nu se usuce.

Mușcate parfumate

În timp ce majoritatea soiurilor din familia pelargonium sunt cultivate pentru florile lor colorate, mușcatele parfumate sunt apreciate în primul rând pentru aromele plăcute ale frunzelor lor. 

Citește și: Gena care îi protejează pe români de coronavirus.Cercetătorii belgieni ne dau speranțe în lupta cu COVID-19!

 Cultivați-le într-un loc însorit, lăsați solul să se usuce înainte de a le uda și nu vă obosiți să le fertilizați, deoarece geraniile parfumate se simt cel mai bine într-un sol oarecum sărac.

Rozmarin

Rozmarinul le face pe toate: adaugă flori mov frumoase în grădină, este o plantă versatilă în bucătărie și descurajează țânțarii cu parfumul său puternic. 

Cultivate ca plante anuale în toate zonele, cu excepția celor mai blânde de iarnă, aceste plante care resping țânțarii prosperă în plin soare, atâta timp cât le plantați într-un sol nisipos care se drenează rapid și le udați doar atunci când solul se usucă.

Lemongrass

Populară în bucătăria asiatică, iarba de lămâie, după cum îi spune și numele, arată ca un smoc înalt de iarbă și are un parfum și un gust puternic de lămâie. Îi veți aprecia aroma în bucătărie, dar țânțarii urăsc mirosul de citrice. 

Alimente energizante care nu îngrașă. Ce poți mânca dacă ești la dietă

Cultivați această plantă anuală într-un loc cald, la soare, fertilizați la câteva săptămâni cu emulsie de pește sau îngrășământ general și mențineți solul umed.

 Monarda

Monarda este o plantă perenă cu flori frumoase care atrage polenizatorii dezirabili, inclusiv albine, fluturi și colibri, dar respinge țânțarii cu mirosul său.

Monarda preferă o locație în plin soare, deși umbra de după-amiază este apreciată în zonele cele mai calde. Păstrați solul umed și tăiați regulat capetele pentru a păstra florile până toamna.

Ageratum

Ageratum produce ciorchini de flori pufoase, mici și mov. O plantă anuală cu creștere joasă, potrivită în special pentru containere, ageratum secretă cumarină, o substanță chimică pe care țânțarii o urăsc. Plantați-o într-un loc parțial însorit, într-un sol care se drenează bine, udând regulat pentru ca solul să nu se usuce.

Callicarpa americana

Arbustul Callicarpa americana nu numai că va ține țânțarii la distanță, dar va adăuga și un aspect frumos spațiului de grădină și va atrage păsările cântătoare cu superbele sale ciorchini de fructe de pădure mov. 

Ca și menta, această plantă face parte din familia Lamiaceae, iar țânțarilor nu le place aroma uleiurilor pe care le eliberează.

 El crește cel mai bine într-un sol bine drenat, la umbră ușoară.

Lantana Camara

Aceste plante anti-țânțari sunt, de asemenea, foarte populare printre polenizatori, pentru beneficiul suplimentar de a atrage colibri și fluturi în spațiul de grădină. 

În timp ce lantana poate prospera ca plantă perenă în zonele mai calde, ea este cel mai frecvent cultivată ca plantă anuală. Se dezvoltă cel mai bine în locații cu mult soare și în soluri aride sau semi-aride, deși se va adapta la diferite tipuri de sol.

Fenicul

Lăstarii largi ai feniculului, asemănători ferigii, pot adăuga textură și definiție unui spațiu de grădină. În timp ce țânțarilor nu le place această plantă, ea poate servi ca gazdă pentru larvele de fluturi coada rândunicii. 

Feniculul este o plantă perenă care se dezvoltă cel mai bine atunci când este cultivată în zone care primesc cel puțin 6 ore de soare și au sol fertil.

Eucalipt

Plantele de eucalipt resping țânțarii și pot fi un plus binevenit și parfumat în curte, pe terasă sau în curte.

 Originare din Australia, plantele de eucalipt nu sunt potrivite pentru vremea rece. 

Dacă locuiți într-o climă cu ierni mai reci, creșteți planta de eucalipt într-un ghiveci și aduceți-o în interior atunci când temperaturile scad. 

Această plantă prosperă atunci când este plasată într-un sol bogat și în plin soare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton