Nu mai este mult până la venirea verii, anotimpul în care transpirăm cel mai mult. Pentru a evita momentele jenante provocate de mirosuri neplăcute, oamenii apelează la antiperspirante și deodorante. Dacă un antiperspirant acționează prin stoparea procesului de transpirație, care de altfel este un proces perfect normal și benefic organismului, deodorantele merg pe principiul diminuării bacteriilor nedorite și prevenirea dezvoltării lor. Mirosurile emanate în momentul transpirației sunt de fapt rezultatul secundar în urma 'ospățului' bacterian. Dacă scăpăm de bacterii, atunci adio miros urât!
Pielea din zona subrațului este mai sensibilă decât alte zone și are nevoie de o îngrijire adecvată. Instinctul ne spune aplicăm rapid un antiperspirant sau deodorant și să ne vedem de activitățile zilnice. Dar aceste acțiuni necugetate pot duce la iritații, piele inflamată și descuamări, afectând serios stilul de viață. Pe termen lung pot apărea afecțiuni mai grave precum dereglările hormonale, apariția afecțiunilor neurologice, afectarea funcțiilor de reproducere.
Cum spuneam, antiperspirantul blochează porii, astfel că o alegere mai bună ar fi deodorantul care permite dezvoltarea bacteriilor bune la suprafața pielii și susține un microbiom echilibrat și sănătos. În timp, autoreglarea microbiomului va avea ca rezultat diminuarea mirosurilor provocate de transprație. Dar ce fel de deodorant? Sunt toate deodorantele la fel? Dacă unele deodorante promit eliminarea mirosurilor neplăcute, pot avea totuși și dezavantaje, cum ar fi pătarea hainelor sau axile alese cu iritații și roșeață.
Sunt patru categorii principale de ingrediente care pot duce la alergii: aluminiul, parfumul, conservanții sau coloranții. La 25% dintre persoanele care dezvoltă alergii la parfum a fost identificată folosirea deodorantului drept cauză principală (studiul științific publicat pe Wiley Online Library). Unele tipuri de alcool sunt considerate ingrediente parfumante și pot provoca alergii și dermatită de contact.
Un deodorant natural, stick sau roll-on, este mai prietenos cu pielea sensibilă din zona subrațului. În plus, are avantajul de a oferi și protecție pielii datorită ingredientelor naturale recunoscute pentru efectele lor terapeutice: aloe vera, mușețel, gălbenele, cătina, rodia și lista continuă. Plantele au rolul de îngriji pielea și de a calma eventualele afecțiuni.
Alegerea deodorantului natural perfect pentru tine este o călătorie personală ce te va face să treci prin încercări și erori. Un deodorant care este ideal pentru o persoană poate fi o opțiune oribilă pentru tine, dacă ai pielea sensibilă. De exemplu, bicarbonatul de sodiu, care este un ingredient natural, poate irita pielea foarte sensibilă, așa că mai bine îl eviți acest dacă te afli în această situație. Unele deodorante naturale stick pot păta din cauza unturilor vegetale și a uleiurilor din compoziție. Varianta roll-on sau spray nu prezintă acest dezavantaj. Eventualele pete pot fi ușor îndepărtate cu percarbonat de sodiu sau un înălbitor ecologic. Recomandarea naostră: înălbitorul și sarea pentru pete AlmaWin.
Perioada de tranziție de la antiperspirant sau deodorant convențional la un deodorant natural poate fi dificilă la început, atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău. Acordă timp pielii tale pentru a se obișnui cu noua formulă de deodorant.
Fără parfum de sinteză, majoritatea deodorantelor naturale au un parfum proaspăt cu ajutorul diferitelor uleiuri esențiale: mentă, portocale, vetiver, cedru, tea-tree, lime etc. Parfumul natural este unul subtil și plăcut, care va îmbina frumos aromaterapia în rutina ta de îngrijire.
Ingredientele 'vinovate' de absorbția transpirației sunt de obicei bicarbonatul de sodiu, pudra de arorut (amidon extras din planta tropicală Maranta Arundinacea), amidonul de porumb, magneziul sau alaunul în deodorantele naturale.
Descoperă pe eubio.ro o gamă variată de deodorante naturale și alege-l pe cel mai potrivit pentru tine.