(P) Cât de vegetarian ești? Un ghid rapid

 advertising.ringier
.

Poți fi mai mult sau mai puțin vegetarian? S-ar putea să pară o întrebare ciudată, ca și cum ai întreba dacă poți fi mai mult sau mai puțin „maxim' sau „minim'. De obicei, atunci când ne gândim la vegetarieni, nu îi asociem deloc cu carne.

Ei bine, în mod surprinzător, există mai multe „niveluri' de vegetarianism sau tipuri de dietă vegetariană. Și toate depind de ce alimente alegi să nu consumi. Pornind de la cea mai restrictivă dietă, vezi mai jos care sunt tipurile de diete vegetariene din care poți alege.

Vegan

Veganii nu consumă produse sau derivate de origine animală. Aceștia nu consumă carne roșie sau albă, pește sau păsări. De asemenea, nu consumă ouă și lactate. Veganii nu folosesc miere sau ceară de albine, gelatină și alte ingrediente sau produse secundare de origine animală. Veganii nu folosesc de obicei produse de origine animală, cum ar fi mătasea, pielea și lâna.

Lacto-vegetarian

Lacto-vegetarienii nu mănâncă deloc carne roșie sau albă, pește, păsări sau ouă. Cu toate acestea, lacto-vegetarienii consumă produse lactate, cum ar fi brânza, laptele și iaurtul.

Ovo-vegetarian

Nici ovo-vegetarienii nu consumă carne roșie sau albă, pește, păsări sau produse lactate. Cu toate acestea, ovo-vegetarienii consumă produse din ouă.

Lacto-ovo-vegetarian

Lacto-ovo-vegetarienii nu consumă carne roșie, carne albă, pește sau păsări. Cu toate acestea, lacto-ovo-vegetarienii consumă produse lactate și produse din ouă. Acesta este cel mai comun tip de vegetarian.

Pescetarian

Deși din punct de vedere tehnic nu este un tip de vegetarian, persoanele adepte ale acestui tip de dietă își limitează consumul de carne doar la pește și fructe de mare. Pescetarianii nu consumă carne roșie, carne albă sau păsări. Aceasta este considerată o dietă „semi-vegetariană' sau „flexitară'.

Pollotarian

La fel precum cea pescatariană, această dietă „semi-vegetariană' restricționează consumul de carne numai la păsări și nu este considerată oficial vegetariană. Pollotarianii nu consumă carne roșie sau pește și fructe de mare.

Flexitarian

Aceasta este o dietă pe bază de plante, cu introducerea ocazională a cărnii în meniu. Flexitarianii fac tot posibilul să limiteze cât mai mult aportul de carne și au o dietă aproape în totalitate pe bază de plante. Aceasta nu este considerată din punct de vedere tehnic o dietă „vegetariană', dar efortul lor este lăudabil!

Tu ce fel de vegetarian ești?

Există multe modalități de a aborda vegetarianismul și depinde de tine să faci alegeri dietetice care se potrivesc cel mai bine stilului tău de viață. Ia în considerare obiectivele sau nevoile tale de sănătate și fitness atunci când alegi. Indiferent dacă devii chiar tu vegetarian sau pur și simplu încerci să îți sprijini prietenii și familia care sunt vegetarieni, sperăm că această listă a fost de ajutor. Mai ales astăzi că există atât de multe opțiuni alimentare pe piață și când ieși cu prietenii.

Ce soluții ieftine și de calitate sunt pe piață

Chiar și lanțurile de restaurante care sunt renumite pentru alegerile lor variate în materie de carne au început să găzduiască diverse niveluri de vegetarianism în meniurile lor. Lanțul de restaurante Subway, de exemplu, și-a mărit recent oferta de produse vegane și vegetariene, cu opțiunile sănătoase ajungând la 24,3% din totalul preparatelor din meniul său, în contextul în care diferitele restricții din ultimul an pe fundalul Covid-19 au provocat creșterea sedentarismului.

Clienții Subway pot alege să își personalizeze felurile de mâncare dintr-o gamă extinsă de 11 legume și feluri de mâncare cu legume. În plus față de legumele proaspete disponibile – salată, roșii, castraveți, ardei în trei culori și ceapă roșie – clienții pot opta și pentru legume conservate – ardei jalapeno murat, măsline negre, murături, porumb dulce, roșii cherry uscate – sau chiar preparate vegetale precum guacamole.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton