(P) Care sunt cele mai importante afecțiuni tratate prin acupunctură?

 advertising.ringier
.

Acupunctura este o metodă alternativă de tratament medical și o metodă a medicinei tradiționale chineze. Ace metalice sunt introduse în piele sau în straturi de țesut mai adânc în puncte specifice, așa-numitele puncte de acupunctură. Eficacitatea sa în anumite boli a fost dovedită științific.

Pe lângă medicina pe bază de plante și tehnicile speciale de masaj, acupunctura este una dintre metodele esențiale de tratament în medicina tradițională chineză sau TCM pe scurt. Termenul de acupunctură provine din limba latină și înseamnă ceva de genul: „străpungere cu ac” (acus = ac; pungere = străpunge). 

Conceptul de acupunctură

Conceptul de TCM – și deci și de acupunctura – se bazează pe „Qi' , care se traduce prin „forță vitală' sau „forță universală'. În consecință, energia vieții curge prin corp pe căi speciale. Celor 14 meridiane li se atribuie, fiecăruia, anumite funcții ale organelor. Există peste 350 de puncte de acupunctură de-a lungul meridianelor, prin care „Qi' poate fi influențat.

La oamenii sănătoși, această energie a vieții curge uniform prin meridiane. Conform medicinei tradiționale chineze, fluxul de energie este perturbat în cazul bolilor sau tulburărilor funcțiilor corpului. Stimularea țintită a punctelor de acupunctură ar trebui să restabilească echilibrul fluxului de energie. Pentru a face acest lucru, ace sterile de acupunctură sunt introduse în punctele de pe piele. Prin stimularea punctelor, corpul ar trebui stimulat pentru a normaliza fluxul de energie, prin care bolile pot fi depășite.

Diferite forme de acupunctură

Pe lângă acupunctura clasică cu ac, există și alte forme de acupunctură care funcționează pe același principiu, dar în care punctele de acupunctură sunt stimulate în moduri diferite. De exemplu:

  • Acupunctura prin stimuli de căldură (moxibustie);
  • Electro acupunctură;
  • Acupunctura cu laser;
  • Acupunctura urechii.

Cum funcționează acupunctura și ce afectiuni tratate prin acupunctura sunt posibile ?

În general, acupunctura trebuie privită ca o procedură de reglare, a cărei utilizare are sens în cazul funcțiilor perturbate. În aceste cazuri, stimulul de acupunctura ar trebui să pună în mișcare reacții corporale afectate sau blocate și să îmbunătățească autovindecarea.

Conform TCM, diferite regiuni ale corpului și sisteme de organe pot fi afectate de tulburări ale fluxului de energie și tulburări funcționale corespunzătoare. Domeniul de aplicare al acupuncturii este în mod corespunzător larg. În țările occidentale, acupunctura este utilizată în principal alături de metodele convenționale de tratament. Este cel mai des utilizată pentru ameliorarea durerii, de exemplu dureri de cap, dureri de spate, dureri articulare sau dureri nervoase. Diverse studii au arătat că acupunctura este, în primul rând, eficientă pentru tratamentul tulburărilor ce implică durere, dar și pentru alte probleme.

Practic, există numeroase boli și simptome pentru care se folosește acupunctura. Utilizarea acupuncturii este deosebit de populară pentru durerile cronice, cum ar fi durerile de spate, discul herniat sau migrenele. Acupunctura este, de asemenea, utilizată ca terapie însoțitoare pentru alergii, cum ar fi febra fânului. Eficacitatea tratamentului cu acupunctură a fost dovedită în special pentru următoarele indicații:

  • Tulburări cum ar fi dureri de spate, dureri de genunchi, tensiune și dureri de cap cronice, dureri în articulația temporo-mandibulară, durere după operații;
  • Oboseală și vărsături;
  • Simptomele menopauzei;
  • Cancer de prostată și cancer de sân;
  • Disfuncție erectilă;
  • Reabilitare după accident vascular cerebral;
  • Paralizia facială;
  • Reumatism articular;
  • Renunțare la fumat;
  • Dependența de droguri (opiacee, cocaină);
  • Pierderea în greutate;
  • Boli neurologice precum Parkinson;
  • Hipertensiune arterială;
  • Menstruație dureroasă (dismenoree);
  • Boli ale urechii, nasului și gâtului, cum ar fi tinitus (sunete în urechi);
  • Inflamație și durere la dinți, nervi și gingii;
  • Tulburări de somn, anxietate, neliniște nervoasă;
  • Vezică iritabilă cu scurgere necontrolată de urină.

Acupunctura poate ajuta, de asemenea, cu anumite probleme în timpul și după sarcină (vărsături, greață, hemoroizi, dureri de spate), iar acele pot pregăti și facilita nașterea. Poziția copilului nenăscut în uter poate fi influențată și de acupunctură în timpul sarcinii. 

Când este ineficientă acupunctura?

Acupunctura s-a dovedit a fi ineficientă ca metodă anestezică în timpul operațiilor. Prin urmare, nu este utilizată în acest scop.

Cum funcționează tratamentul cu acupunctură? 

Tratamentul cu acupunctură este precedat de un diagnostic amănunțit. În plus față de tulburarea funcțională a organului bolnav, sunt luate în considerare aspecte individuale ale istoricului medical al pacientului și factori de personalitate și apoi sunt selectate anumite puncte de acupunctură. Tratamentul se administrează de obicei într-o cameră liniștită într-o poziție relaxată, fie culcat, fie așezat. 

Acupunctura clasică cu ac

Acupunctura clasică cu ac este larg răspândită. Acele de acupunctură sunt inserate fie superficial în piele, în țesutul subcutanat sau uneori și în straturi de țesut mai adânc (de exemplu pe fese), în funcție de procedură și zonă. Pentru a stimula punctele de acupunctură, acupuncturistul poate răsuci cu ușurință, ridica, coborî sau atinge acele. Introducerea acului de acupunctură provoacă de obicei durere mică sau deloc.

Acele de acupunctură sunt ace de unică folosință care sunt sterile și ambalate înainte de utilizare. Desigur, fiind vorba de ace, este obligatoriu să mergem la un medic autorizat și la un cabinet acreditat, precum Acupunctură București. Acele extrem de fine sunt de obicei fabricate din oțel inoxidabil și pot varia foarte mult în lungime în funcție de zona de aplicare. Pentru a  asigura că puncția este cât mai nedureroasă, acele de acupunctură au o teșitură specială și sunt de obicei acoperite.

De obicei, între patru și zece ace sunt stabilite pe tratament, dar este posibil să existe un număr diferit. În zona de puncție, pacienții simt adesea o senzație de furnicături, o senzație de căldură, frig sau presiune sau o senzație de greutate sau amorțeală. Acest lucru este cunoscut că sentimentul De-Qi și este înțeles că o expresie a eficacității.

La acupunctura clasică cu ac, o ședință durează aproximativ 20 până la 30 de minute, timp în care pacientul trebuie să se odihnească și să se întindă. De regulă, sunt necesare zece tratamente, iar pentru afecțiunile cronice până la 20 de tratamente.

Medicul care efectuează procedura va stabili, în baza anamnezei, câte ședințe sunt necesare. Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să intrați pe acupuncturabucuresti.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton