(P) 7 greșeli pe care să le eviți atunci când crești un câine la curte

 Sandu Iuliana
.

Chiar dacă nu pot vorbi cu noi, câinii au calitatea specială de a ne intra pe sub piele cu o simplă privire plină de blândețe. Atunci când îți dorești să îți mărești familia și să aduci un patruped în căminul tău, trebuie să știi că îți vei asuma o responsabilitate importantă și e nevoie să acționezi în consecință. Câinii nu sunt simple jucării și, deși nu există o singură variantă corectă de a-i crește, pe parcurs stăpânii lor fac adesea greșeli ce pot avea rezultate nedorite. Iar dacă ai hotărât să incluzi un cățel adorabil în casa ta, dar pe care să îl crești în curte, citește articolul de mai jos pentru a identifica șapte greșeli pe care să le eviți, pentru a te asigura că vei avea un câine sănătos și fericit.

Nu omite importanța gardului

Chiar dacă animalul tău va fi corect dresat și nu va pleca niciodată prea departe de tine, vei dori totuși ca între el și lumea exterioară, plină de pericole, să existe o barieră solidă – gardul. Împrejmuirea terenului casei poate fi o investiție serioasă, însă acesta nu este un punct în care să faci compromis la calitate. Dacă un gard va ține câinele în interiorul curții chiar și o singură dată, atunci când acesta ar vrea să evadeze, vei considera că și-a meritat banii din plin. Pentru a nu crea o gaură în economiile tale, caută plasă de gard ieftină la Emenatwork și vei obține o siguranță sporită pentru prietenul tău necuvântător. În plus, nu-ți vei face griji cu privire la daunele pe care acesta le poate provoca în curțile vecinilor.

Delimitează-i „baia'

Pentru unii dintre noi, unul dintre cele mai mari neajunsuri în creșterea unui câine este partea de dresaj pentru nevoile fiziologice. Iar în cazul celor ce cresc în curtea unei case, înființarea unei anumite zone în care patrupedul să „meargă la baie' este adesea trecută cu vederea. Aceasta este o greșeală care poate duce rapid la răspândirea deșeurilor în toată curtea. Învață-l tu să folosească în acest sens o zonă delimitată, care este ușor de curățat și ascunsă privirii, iar micile grămăjoare inestetice nu vor mai fi o problemă. Pentru cei ce dețin un mascul, adăugarea unui mic stâlp în această zonă poate rezolva situația în care cățelul ridică piciorul prin toată curtea. Iar pentru că între hidranții de pe străzi și câini există o relație specială, poți alege un astfel de stâlp, asigurându-te totodată că zona în care îl amplasezi nu este predispusă la inundație.

Creează-i un perimetru personal

Deși animalul tău de companie va dori să ia parte la acțiune, trebuie să-i oferi și un loc în care își poate trage sufletul după o joacă intensă sau o sesiune de dresaj. Creează-i un adăpost unde se poate răcori, rostogoli în iarbă, săpa în voie sau face orice alte activități care îl fac să se simtă un câine fericit.

Nu subestima rasa

Fiecare câine este diferit și, asemenea oamenilor, are o personalitate unică. Cu toate acestea, atunci când amenajezi o curte dog-friendly, nu subestima influența pe care rasa o poate avea asupra comportamentului câinelui tău. Prin urmare, planifică în consecință. Fiecare rasă de câini a fost dezvoltată pentru un anumit scop și este predispusă genetic la anumite caracteristici comportamentale. De exemplu, un golden retriever va tinde să sară cu orice ocazie în piscină. Rasele de vânătoare (beagle, setter irlandez) vor alerga adesea după orice animale mici sau le vor urmări mirosul. Iar terrierii nu se vor gândi de două ori înainte să săpe în toată grădina. Chiar dacă un animal de companie nu a prezentat niciodată comportamente de rasă înainte, este foarte important ca acestea să fie luate în considerare atunci când pregătești curtea pentru el.

Materialele de construcție folosite

În timp ce materialele dure de exterior, cum ar fi piatra sau betonul, oferă multe avantaje oamenilor, ele nu sunt atât de potrivite pentru câini. În schimb, adăpostul lui și zona de joacă ar trebui să aibă o suprafață destul de moale sub picioare. Acest lucru este ideal pentru articulații și ajută la prevenirea rănilor. Din acest motiv, mulți proprietari folosesc iarbă sau gazon artificial în aceste zone. Pielea de pe pernuțele patrupedului tău este mai sensibilă decât pare, așa că ai grijă pe ce calcă.

Prea puțină mișcare

Fiecare câine are nevoie de exerciții fizice și de stimulare mentală. Unele rase necesită mai multă mișcare decât altele, dar majoritatea câinilor au nevoie de mai mult decât o simplă plimbare sau de a fi lăsați liberi în curte. Adesea, proprietarii de câini îi lasă să iasă singuri în curte și cred că acest lucru este suficient pentru ei, dar nimic nu e mai departe de adevăr. Câinii au nevoie să se plimbe la pas cu tine și să se bucure de ieșirea la aer, mirosind tot ce le iese în cale, acesta fiind modul lor de a explora lumea. Pentru stimulare mentală, au nevoie de jocuri și dresaj. Aceste lucruri sunt atât de importante pentru căței, încât atunci când sunt privați de ele vor deveni hiperactivi, vor dezvolta probleme de comportament nedorite, cum ar fi rosul sau lătratul excesiv. Iar cel mai nociv rezultat în urma acestei greșeli este că nu va crește armonios și sănătos. Amintește-ți că un câine dresat corect, mental și fizic, va fi mai calm, mai fericit și mai ascultător.

Nu îl lăsa singur pentru perioade lungi de timp

Câinii sunt animale de haită, ceea ce le face inerent sociale, astfel încât să le refuzi compania altora pentru o mare parte din zi este de-a dreptul crud. Sigur, se pot descurca câteva ore singuri într-o cușcă, dar după un anumit punct (4-5 ore) vor deveni neliniștiți. Încearcă să găsești o cale pentru ca cineva să-i facă o vizită în timpul zilei, pentru a-l ajuta să rupă monotonia.

Știi acum greșelile pe care trebuie să le eviți atunci când vine timpul să organizezi curtea pentru a include armonios un câine. Prin păstrarea acestor „capcane' în minte vei putea lua decizii mai bune, de care cel mai bun prieten al tău va beneficia cu siguranță!

Dacă vrei un câine de talie mică, amuzant și jucăuș, citește tot ce trebuie să știi despre rasa Pug, Pomeranian, Shih Tzu, Bichon Maltez sau Yorkshire Terrier!

Foto: pixabay.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton