(P) 10 metode prin care-ți poți proteja sistemul urinar

 advertising.ringier
.

Sistemul urinar cuprinde rinichii, ureterele (tuburile care unesc rinichii cu vezica urinară), vezica urinară, uretra (tubul care transportă urina la exterior), sfincterul intern și extern (mușchii din jurul orificiului prin care se elimină urina) și terminațiile nervoase aferente. Acestea sunt responsabile de transmiterea semnalelor, cum ar fi atunci când vezica urinară se umple. 

O îngrijire necorespunzătoare a zonei intime și obiceiurile nesănătoase favorizează dezvoltarea afecțiunilor la nivelul sistemului urinar, cum ar fi infecțiile de tract urinar sau bolile renale. Odată cu înaintarea în vârstă, riscul acestor afecțiuni crește considerabil. Așadar, află ce trebuie să faci ca să-ți protejezi tractul urinar și să-l menții sănătos. 

1. Hidratează-te!

Rolul principal al rinichilor este acela de a filtra lichidele și de a elimina substanțele nefolositoare prin urină. O hidratare corectă ajută la eliminarea toxinelor din organism. Atunci când nu bei destulă apă, urina devine mai concentrată, fapt ce favorizează depunerea pietrelor la rinichi. Substanțele nefolositoare din urină pot irita vezica urinară, ceea ce crește riscul de infecții urinare. De asemenea, un consum deficitar de apă te face să urinezi mai rar, fapt ce favorizează acumularea bacteriilor. 

Este important să bei 6-8 pahare de apă pe zi, însă trebuie să consumi și o cantitate suficientă de alimente cu un conținut ridicat de apă, cum sunt fructele și legumele.

2. Limitează consumul de cafeină!

Cafeina este o substanță diuretică (crește eliminarea lichidelor). Consumul excesiv de cafeină poate duce la deshidratare, ceea ce crește riscul de pietre la rinichi și infecții urinare.

3. Limitează consumul de sare!

Sarea conține sodiu. Dieta bogată în sodiu deteriorează rinichii și sistemul renină/aldosteron, care controlează tensiunea arterială, și echilibrul sodiu-potasiu. Acest lucru favorizează creșterea tensiunii arteriale, dar și depunerea pietrelor la rinichi. Așadar, evită să adaugi sare în farfurie și să consumi mezeluri care sunt bogate în sodiu. 

4. Folosește toaleta la timp!

Este important să urinezi atunci când simți nevoia și să nu te abții prea mult timp. Vezica urinară conține un strat muscular care se extinde pentru a colecta urină. Dacă nu urinezi, atunci când simți nevoia, acest mușchi se poate deteriora și pot apărea probleme precum dificultatea de a goli vezica urinară și infecțiile.

5. Urinează după sex!

În timpul sexului, se pot acumula bacterii la nivelul uretrei. Este important să urinezi imediat după actul sexual, pentru a elimina aceste bacterii. În caz contrar, acestea pot migra și, ulterior, cauza infecții ale vezicii urinare. 

6. Șterge-te din față în spate!

În cazul femeilor, se recomandă ștergerea zonelor intime din față către spate, după utilizarea toaletei. Astfel, eviți transportarea bacteriilor din zona anală către zona vaginală și cea a orificiului uretral, care ar putea cauza infecții urinare și vaginale. 

7.Adoptă un stil de viață sănătos!

Un stil de viață sănătos întreține sănătatea în întregul organism. Evită fumatul, obicei care crește riscul de cancer, inclusiv cel localizat la vezica urinară. În schimb, fă sport regulat și încearcă să ai o alimentație sănătoasă. Consumă o varietate de alimente și evită-le pe cele procesate. Încearcă să menții un echilibru între grupele de alimente, pentru a evita excesele. Un aport prea mare de proteine poate deteriora funcțiile renale. 

8. Poartă lenjerie de bumbac!

Lenjeria de bumbac permite zonei intime să respire și să se usuce. Materialele de nailon mențin umiditatea, mediu perfect pentru multiplicarea bacteriilor și dezvoltarea infecțiilor urinare.

9. Fă exerciții pentru planșeul pelvin!

Exercițiile pentru planșeul pelvin (exerciții Kegel) te ajută să îți întărești mușchii din această zonă și să previi incontinența urinară (pierderi de urină în timpul strănutului, tusei). 

10. Evită produsele de îngrijire parfumate!

Parfumurile din produsele de îngrijire irită zona intimă și duc la dezechilibre ale florei bacteriene. Acest lucru favorizează dezvoltarea infecțiilor urinare. 
Așadar, ia în considerare aceste sfaturi, pentru a evita probleme tractului urinar. Nu uita că o infecție urinară netratată poate duce la complicații grave. Mergi la medic pentru diagnostic și pentru recomandarea unor tratamente pentru sistemul urinar.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton