Orașe în care nu se circulă cu mașina 

 Lupescu Anca
.

Știai că există orașe în care nu se circulă cu mașina? Pe lângă poluare, mașinile fac ravagii, îngreunează străzile și contribuie la creșterea poluării fonice. Multe orașe fac eforturi pentru a diminua poluare cauzată de mașini. Fie că au interzis circulația cu mașina în weekenduri, în centre istorice sau pe străduțe care sunt prea înguste ca să încapă mașini, aceste locuri sunt cu totul aparte.

Orașe în care nu se circulă cu mașina 

Ghent, Belgia

Fiind a doua cea mai mare zonă fără mașini din Belgia, centrul orașului Ghent a renunțat la mașini în 1996, în încercarea de a rezolva problema ambuteiajelor persistente și a scăderii calității aerului.

Zona fără mașini a deschis noi posibilități pentru infrastructura de ciclism, transport public și a făcut orașul mult mai plăcut pentru turiști și rezidenți deopotrivă.

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Lamu, Kenya

Inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și cea mai veche și mai bine conservată așezare swahili din Africa de Est, Lamu este o insulă fără mașini din Kenya. 

Pe străzile înguste este permis doar traficul pietonal, de biciclete și de măgari. Arhitectura – un amestec de stiluri de construcții swahili, arabe, persane, indiene și europene – orașului vechi Lamu este, de asemenea, uimitoare.

Fire Island, New York

Situată pe insulele exterioare de barieră care se află în paralel cu Long Island, New York, Fire Island este unul dintre puținele locuri fără mașini din Statele Unite. 

Singurul mod de a te deplasa este pe jos, cu bicicleta sau cu căruciorul de golf. Este, de asemenea, un epicentru de arhitectură modernă interesantă.

Zermatt, Elveția

Zermatt este un oraș alpin care este complet închis pentru mașini. Vehiculele private pot accesa Täsch – un orășel aflat la aproximativ 5 kilometri de Zermatt – și apoi te urci în trenurile care circulă la fiecare 20 de minute spre oraș. Odată ajunși în Zermatt, orașul pitoresc este ușor de parcurs pe jos, cu trăsura trasă de cai, cu eTaxi, cu bicicleta sau cu eBus.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Insula Hydra, Grecia

Nu există vehicule motorizate – cu excepția camioanelor de gunoi – pe Hydra, parte a Insulelor Saronice din Grecia. Locuitorii și vizitatorii sosesc de pe continent cu ambarcaţiuni, iar odată ajunși pe insulă, cel mai simplu este să mergi pe jos sau să te deplasezi cu un taxi pe apă ori cu un măgar.

Fes el Bali, Maroc

Străzile medievale din Fes-al-Bali, Maroc (un alt sit al Patrimoniului Mondial UNESCO), este una dintre cele mai mari zone urbane contigue fără mașini din lume. Aleile și străzile înguste sunt complet inaccesibile cu mașina, așa că majoritatea oamenilor se deplasează pe jos, cu măgarul sau cu căruța. Cele 9.400 de străzi sinuoase sunt, de asemenea, pline de magazine, tarabe, moschei, școli și negustori de căruțe.

La Cumbrecita, Argentina

Acest mic sat de inspirație alpină, situat în provincia argentiniană Córdoba, nu are drumuri asfaltate și, în schimb, necesită ca toate transporturile să se facă pe jos. Este considerat primul oraș pietonal din țară, iar casele sale în stil bavarez sunt de-a dreptul spectaculoase.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Veneția, Italia

Probabil cel mai faimos oraș fără mașini din lume, venețienii se deplasează în orașul lor fie pe jos, fie cu barca. Cuprinzând 118 insule într-o lagună cu o adâncime de doar 15 metri, Veneția captivează vizitatorii cu cele 416 poduri, 177 de canale și cu clădiri viu colorate.

Halibut Cove, Alaska

În Halibut Cove, fără mașină înseamnă cu adevărat fără mașină. Această comunitate situată în parcul de stat Kachemak Bay nu are drumuri și, în schimb, oamenii se deplasează pe jos, cu barca, cu ATV-ul sau cu hidroavionul. Este o tabără de bază perfectă pentru a vedea ghețarii, munții și animalele sălbatice din Alaska, iar majoritatea clădirilor sunt așezate pe piloți sau plutesc pe docuri.

Giethoorn, Țările de Jos

Adesea numit „Veneția olandeză”, Giethoorn este un oraș din nord-estul Olandei, unde canalele pline de bărci, cărările și pistele de biciclete sunt peste tot. Acest sat fără șosele este renumit pentru casele sale cu acoperiș de paie, ferme din secolul al XVIII-lea – aproape toate completate de flori superbe – și pentru cele 170 de poduri mici din lemn. De obicei, vizitatorii închiriază o barcă și petrec o după-amiază navigând pe canale, apoi iau o cină la o cafenea pe malul apei.

Orașul vechi din Dubrovnik, Croația

În afara zidurilor istorice ale orașului vechi din Dubrovnik vei găsi o mulțime de mașini, dar în interiorul acestui sit al Patrimoniului Mondial UNESCO se află o oază pietonală în care vehiculele motorizate sunt interzise. 

Ananas – proprietăți, beneficii și curiozități 

Cunoscut drept „Perla Adriaticii”, Dubrovnik se mândrește cu un amestec eclectic de biserici gotice, renascentiste și baroce, precum și cu acoperișuri superbe din țiglă roșie care arată pur și simplu magnific la apus.

Insula Sark, Insulele Anglo-Normande

Singurele motoare de pe această insulă – așezată în largul coastei Franței – aparțin tractoarelor, deoarece locuitorii de pe insula Sark folosesc biciclete, cai și căruțe pentru a se deplasa. Chiar și ambulanța insulei este cuplată la un tractor. Cea mai ușoară cale de acces este o călătorie cu barca de 50 de minute din Guernsey.

Insula Mackinac din Michigan

Insula Mackinac nu folosește mașini, cu excepția câtorva vehicule de serviciu în timpul iernii. Vizitatorii și rezidenții călătoresc pe jos, cu bicicleta și cu trăsura trasă de cai. De asemenea, există puțină dezvoltare, 80% din insulă fiind conservată ca terenuri publice.

Dicționar culinar – Ce înseamnă al dente sau al forno, rare sau medium rare

Civita di Bagnoregio în Italia

Poate că acest oraș italian de deal nu este la fel de cunoscut ca Siena, dar topografia sa uimitoare îl face un magnat pentru turiști. 

Așezat în vârful unui munte deasupra unui canion, Civita di Bagnoregio are o singură pasarelă pentru a intra și a ieși. Acest drum era parcurs de măgari pentru a lăsa provizii, deși acum orașul – cu numărul său mic de restaurante – este deservit doar de mopede.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton