Mesaje de Dragobete - urări și felicitări de 24 februarie

 Lupescu Anca
.

Pe 24 februarie, în fiecare an, românii sărbătoresc Dragobete, o celebrare a iubirii și o zi națională a internaționalei Valentine’s Day, care este pe 14 februarie. Dragobete este o sărbătoare a iubirii, exact ca Ziua Îndrăgostiților pe care o celebrăm cu zece zile înainte. Diferența este că sărbătorea Dragobete este specific României. 

Despre Dragobete

Pe vremuri, oamenii sărbătoreau Dragobete pe 1 martie. Pentru oamenii de la țară, aceasta era o zi de început de drum. Prima zi de primăvară, care readucea la viață întreaga natură și razele soarelui începeau să topească zăpada, lăsând loc ghioceilor să apară.

Există o mulțime de mituri și legende, dar și obiceiuri și tradiții legate de această zi. În zorii zilei de Dragobete, fetele tinere și băieții se trezeau și se aranjau. Apoi, se adunau ca să adună lemne uscate pe foc. Prima oară plecau fetele, iar feciorii le urmau. 

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Se spunea că dacă tinerii erau fericiți și glumeau unii cu alții, ei se vor îndrăgosti în acel an. De altfel, feciorii și fecioarele se căsătoreau în glumă. Se îmbrățișau și se sărutau, întocmai unei ceremonii de căsătorie.

Obiceiuri și tradiții de Dragobete

În multe regiuni românești, țăranii „țineau Dragobete”, adică aveau mare grijă să nu muncească: nu arau câmpurile, nu coseau, nu se spălau, pentru a fi „feriți de boli”, lovituri sau zgârieturi și pentru ca recolta din acel an să fie bogată. 

Se considera, totuși, că era permisă curățenia în casă. Generații întregi credeau că, dacă ploua de Dragobete, acest lucru însemna că urmează o primăvară lungă și frumoasă.

Acestea fiind spuse, Dragobete nu era sărbătorit pe 24 februarie în toate regiunile românești. În unele locuri, oamenii considerau că pica pe 1 martie. Din acest motiv, i se spunea „Dragobete, Cap de primăvară”. 

Odată cu el, începea noul an agricol. Se spunea că un urs pe nume Martin cel Bătrân a ieșit din bârlogul său în această perioadă, după ce a hibernat toată iarna. De asemenea, se spunea că în ziua de Dragobete, păsările se împerechează și își fac cuiburile.

Dragobete era, așadar, perceput ca o sărbătoare a primăverii, a vieții, a unui nou început. Fecioarele strângeau apă din zăpadă. Cu această apă, se spălau pe tot parcursul anului, în speranța că vor deveni frumoase și iubitoare în urma acestui lucru. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Pe vremuri, fetele aveau grijă să culeagă de Dragobete și flori de primăvară, pe care le foloseau la nevoie când făceau vrăji de dragoste. 

Violetele erau alese și aruncate în apa curgătoare de Sânziene (Sânziene era sărbătorită pe 24 iunie). În legendele comune, expresia „Dragobete sărută fetele” se auzea adesea când se apropia această zi.

Cine este Dragobete”?

24 februarie este ziua în care românii sărbătoresc Dragobete, o zi plină de dragoste și romantism care aduce noul sezon de primăvară. Este un simbol al tinereții și al iubirii imaculate, al speranței și al noilor cicluri de viață.

Se spune că Dragobete este un zeu dacic, asemănător cu Cupidon sau Eros – zeul grec. El este protectorul iubirii, al bucuriei și al fertilității și este puternic legat de natură. El este legat de acea perioadă specială a anului când păsările își construiesc cuiburile și se împerechează, când apare primăvara și când natura reîncepe ciclul vieții – un moment de renaștere pentru întreaga natură și, de asemenea, un moment pentru dragostea tânără.

Dragobete a fost fiul Babei Dochia, care reprezintă personajul principal al mitului legat de sosirea primăverii și de sfârșitul iernii aspre. El este o entitate nemuritoare, jumătate om, jumătate înger, care le amintește oamenilor să sărbătorească întotdeauna dragostea

Semnificațiile din spatele acestei sărbători depășesc cu mult suprafața timpurilor moderne, iar sărbătoarea în sine își are rădăcinile în mitologia românească. Cu toate acestea, nu mulți români știu ce este exact Dragobete.

Unii etnologi susțin că sărbătorea este la fel de veche ca și dacii.

Sărbătoarea de Dragobete înseamnă mai mult decât inimioare roșii și animale de pluș. 

Ca și Ziua Îndrăgostiților, este intrinsec influențată de istorie, religie și mitologie. Cuvântul 'dragobete” are mai multe semnificații.

Este numele unei ființe mitologice (atunci când este scris cu majusculă) . Chiar dacă astăzi Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie, când a apărut acest obicei se folosea încă vechiul calendar rusesc, ceea ce înseamnă că dragostea se sărbătorea în primele zile ale lunii martie, adică la începutul primăverii românești. 

Mesaje de Dragobete 

Ce sentiment frumos să fii căsătorit cu cel mai bun prieten al tău. La mulți ani de Dragobete, iubire!

Te iubesc pe 24 februarie, de Dragobete, mai mult ca ieri și mai puțin decât mâine. La mulți ani!

Mulțumesc că ești jumătatea mea cea mai bună. Te ador!

Sunt atât de norocoasă să fiu cea care te iubește. La mulți ani, iubitule!

La mulți ani de Dragobete, frumoaso!

Timpul trece, dar tu ești la fel de frumoasă și bună ca în ziua în care ne-am cunoscut. La mulți ani de Dragobete!

Iubesc toate aventurile pe care le avem împreună. Cu ocazia zilei de astăzi, m-am gândit să îți spun cât de mult te iubesc.

Am ocazia să mă trezesc lângă tine în fiecare zi. Un privilegiu pe care sunt uimit că îl am! La mulți ani de Dragobete, inima mea!

Viața cu tine este tot ce am visat. Te iubesc, iubitule!

Seara asta e a noastră. Abia aștept să sărbătoresc Dragobete cu tine. La mulți ani! 

Încă nu știu cum te-am convins să te căsătorești cu mine, dar mă bucur că am reușit. La mulți ani și azi, de Dragobete!

Mulțumesc că mă suporți. Te iubesc!

Este al 5-lea Dragobete împreună și încă nu mă satur de tine. La mulți ani!

De Dragobete și în fiecare zi mă faci atât de fericită! Te iubesc până la cer și înapoi.

De fiecare dată când te privesc în ochi, mă îndrăgostesc din nou. La mulți ani de Dragobete!

Ești dragostea mea, cel mai bun prieten al meu. Nu îmi doresc pe altcineva cu care să petrec Dragobetele!

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Nu aș fi putut alege o persoană mai bună căreia să îi dăruiesc inima mea.

Mai ales astăzi, sper să simți cât de mult te iubesc și cât de recunoscătoare sunt că te am în viața mea. La mulți ani de Dragobete, dragă soț!

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Urări și felicitări de 24 februarie

Să fiu cu tine este cea mai ușoară alegere pe care am făcut-o vreodată și sunt atât de norocoasă că pot să o fac în fiecare zi.

Te iubesc mai mult în fiecare zi.

Pe măsură ce creștem separat, creștem și împreună, iar acesta este cu adevărat un privilegiu.

Ești sufletul meu pereche, cel mai bun prieten, partenerul meu și confidentul meu. Îți mulțumesc pentru asta.

Dacă ți-aș putea da un singur lucru în viață, ți-aș da abilitatea de a te vedea prin ochii mei, doar atunci ai realiza cât de specială ești pentru mine.

Dacă ai fi un film, te-aș urmări la nesfârșit.

Într-o mare de oameni, ochii mei te caută mereu.

Zâmbetul tău îmi taie respirația. Mi-a tăiat răsuflarea în ziua în care ne-am întâlnit, în ziua nunții noastre, astăzi și în fiecare zi dintre ele. La mulți ani de Dragobete!

Îți mulțumesc că m-ai învățat ce înseamnă să te poți baza pe o persoană. Tu ești acasă pentru mine.

Îmi doresc ca în fiecare zi să te poți vedea așa cum te văd eu. Pentru că eu te văd ca fiind absolut perfectă.

Viața mea era în alb și negru până când ai venit tu și ai adăugat culoare.

Mă simt cel mai în siguranță și cel mai fericit când sunt în brațele tale.

Cele mai frumoase mesaje de Dragobete

Te aleg în fiecare zi și sunt atât de norocos că și tu mă alegi pe mine.

Abia aștept să mă întorc acasă la tine în seara asta.

Există un milion de moduri de a spune cât de mult te iubesc, încât chiar nu știu de unde să încep. 

Îți mulțumesc că mă ridici atunci când nu mă simt eu însumi Promit să îți întorc întotdeauna favoarea. Te iubesc azi, de Dragobete, și în fiecare zi.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Există un milion de cuvinte pentru a descrie dragostea noastră, dar să începem cu acesta: veșnică.

Aș spune că ești visul meu devenit realitate, dar asta ar fi puțin spus. Mulțumesc pentru încă un Dragobete reușit, dragostea mea!

„Nu te-am iubit niciodată mai mult decât te iubesc în clipa asta. Și nu te voi iubi niciodată mai puțin decât te iubesc, chiar în această secundă.

Te iubesc și nu vreau să te pierd. Pentru că viața mea a fost mai bună din ziua în care te-am întâlnit.

M-ai vrăjit, trup și suflet, și te iubesc și nu vreau să mă despart niciodată de tine. La mulți ani de Dragobete.

Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume

Te vreau pe tine. Pe tine toată. Defectele tale. Greșelile tale. Imperfecțiunile tale. Te vreau pe tine, și numai pe tine. 

Nu am avut niciodată un moment de îndoială. Te iubesc. Cred în tine în totalitate. Ești cea mai dragă ființă a mea. Rațiunea mea de a trăi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton