Știai că mărarul face parte din aceeași familie de legume ca țelina? Spre deosebire de țelină, mărarul are o aromă puternică, de plante. Este adesea folosit ca un condiment - cel mai frecvent la murături, dar și la multe alte alimente.
Despre mărar
Mărarul crește în buchețele. În sălbăticie, arată aproape ca o iarbă lungă, cu frunze subțiri și filiforme. Planta de mărar este originară din Rusia, Africa de Vest și Marea Mediterană. Poți crește cu ușurință mărarul acasă, în grădina de plante aromatice, fie în interior, fie în exterior. Mărarul se dezvoltă în plină lumină solară și are nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru a se maturiza complet.
Beneficii pentru sănătate
Mărarul oferă beneficii substanțiale pentru sănătate, nu doar aromă la diferite mâncăruri.
Ajută la tratarea diabetului de tip 2
Studiile au arătat că mărarul poate fi folosit pentru a ajuta la gestionarea diabetului. Aceste studii nu numai că arată că mărarul ajută la gestionarea diabetului de tip 2 existent, dar arată, de asemenea, că mărarul poate ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2.
Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare
Pe lângă proprietățile antidiabetice ale mărarului, planta se asociază bine cu peștele și ouăle, care pot fi consumate în siguranță de persoanele cu diabet. Folosirea mărarului și a altor ierburi pentru a aromatiza alimentele poate fi o alternativă bună la aromele mai dulci, procesate.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Mărarul este plin de flavonoide, care s-au dovedit a ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care se crede că mărarul îmbunătățește sănătatea inimii. Cercetările pe animale arată că mărarul poate reduce, de asemenea, nivelul de colesterol LDL.
Deși nu este clar dacă mărarul ar avea același efect asupra nivelului de colesterol la om, această cercetare inițială este un prim pas bun. Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt asociate cu riscuri crescute de boli de inimă, astfel încât reducerea nivelului de colesterol este importantă pentru menținerea unei inimi sănătoase.
Mărarul este o sursă bună de:
- Vitamina A
- Vitamina C
- Calciu
- Fier
O linguriță de mărar uscat conține:
- Calorii: 3
- Grăsimi: 0 grame
- Colesterol: 0 grame
- Sodiu: 2 miligrame
- Carbohidrați: 1 gram
Promovează digestia
Frunzele de mărar se caracterizează prin excelente calități digestive. Proprietatea anti-flatulentă a crenguțelor proaspete de mărar reduce formarea de gaze în canalul alimentar, reducând astfel balonarea, flatulența și distensia abdominală.
Abundența de fibre din această plantă ajută la stimularea mișcării peristaltice prin expulzarea deșeurilor din organism și constituie astfel un remediu puternic pentru constipație. În plus, proprietatea antiacidă a plantei previne formarea de acizi excesivi în stomac, tratând astfel indigestia, ulcerul, gastrita și favorizând o mai bună absorbție a substanțelor nutritive în organism.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Fortifică sănătatea oaselor
Oasele formează o parte vitală a corpului uman, deoarece oferă formă, structură și suport pentru mușchi și organe. Datorită faptului că au calciu, fier, vitamina D, tiamină, riboflavină și fibre, frunzele de mărar asigură o creștere adecvată a celulelor osoase, regenerarea, ceea ce, la rândul său, ajută la conferirea unei dezvoltări structurale pozitive a corpului. Adăugarea acestuia în dieta zilnică îmbunătățește absorbția calciului, diminuează pierderea osoasă, prevenind astfel afecțiuni cronice precum osteoporoza.
Cum se folosește mărarul
Mărarul este un condiment ușor amar a cărui aromă a fost comparată cu feniculul, anasonul și țelina. Poți găsi mărar uscat în secțiunea de condimente din magazinul alimentar local. Poți găsi buchețele de mărar proaspăt în secțiunea de verdețuri din majoritatea magazinelor alimentare. Mărarul proaspăt are o aromă ceva mai puternică decât mărarul uscat.
Pe lângă faptul că este folosit pentru a aromatiza murăturile, mărarul este adesea folosit la pește, cartofi și sosuri pe bază de iaurt. Iată câteva idei despre cum să folosești mărarul în viața de zi cu zi:
- Amestecat cu iaurt grecesc, castraveți, lămâie și usturoi pentru a face tzatziki.
- Peste morcovi copți la cuptor cu ulei de măsline.
- Deasupra mâncării de cartofi cu coaste.
- Presărat pe somon cu unt și lămâie.
- Peste o mâncare de mazăre.
- Amestecat într-un sos de unt cu ierburi și turnat pe cartofi dulci.
- Peste cartofi noi la cuptor sau prăjiți.
- Folosit într-un condiment pentru a însoți orice pește alb.
- În salată de varză.
Utilizări culinare ale frunzelor de mărar
Datorită parfumului său aromatic revigorant și a gustului de citrice, frunzele de mărar sunt utilizate pe scară largă în bucătăriile europene și asiatice.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Nu numai că îmbunătățește gustul mâncărurilor, dar îmbogățește mâncarea cu nutrienți sănătoși care conferă numeroase beneficii pentru sănătate. Mărarul proaspăt tocat și rumenit este o completare ideală pentru salatele verzi. De asemenea, poate fi folosit la prepararea supelor și sosurilor și chiar și semințele de mărar sunt folosite pentru a aromatiza mâncărurile picante și pentru a pune la murat ingrediente.
Curiozități despre mărar
A fost popular în culturile antice grecești și romane, unde era considerat un semn de bogăție și era venerat pentru numeroasele sale proprietăți vindecătoare.
Mărarul a fost folosit de Hipocrate, părintele medicinei, într-o rețetă pentru curățarea gurii. Soldații antici aplicau semințe de mărar arse pe rănile lor pentru a favoriza vindecarea.
Proprietățile curative ale mărarului au fost onorate de-a lungul istoriei. Cuceritorul Carol cel Mare l-a pus la dispoziție chiar și pe mesele sale de banchet, pentru ca oaspeții săi care se răsfățau prea mult să beneficieze de proprietățile sale carminative.
Mărarul este originar din sudul Rusiei, din vestul Africii și din regiunea mediteraneană.
Mărarul a fost menționat atât în Biblie, cât și în scrierile egiptenilor antici.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Era popular în culturile antice grecești și romane, unde era considerat un semn de bogăție și era venerat pentru numeroasele sale proprietăți curative.
Mărarul crește la o înălțime de aproximativ 40-60 cm și are tulpini subțiri și goale.
Întreaga plantă este aromată, iar tulpinile mici și umbele imature sunt folosite pentru aromatizarea supelor, salatelor, sosurilor, peștelui și, în special, a murăturilor.
Mărarul are o aromă caldă, ușor ascuțită, care amintește oarecum de chimen.
Frunzele proaspete și uscate de mărar (numite uneori „buruieni de mărar” pentru a le deosebi de semințele de mărar) sunt utilizate pe scară largă ca plante aromatice în Europa și Asia Centrală.
Un ulei esențial din semințe (uleiul din semințe de mărar) este folosit în industria alimentară pentru aromatizare și mai este utilizat în parfumarea săpunurilor și în medicamente.
Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Mărarul este o sursă foarte bună de calciu și o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, fier, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.
Sursa foto: Shutterstock.com