Mâncăruri pe care să le încerci în Olanda

 Lupescu Anca
.

Unul dintre cele mai bune moduri de a cunoaște o țară este prin intermediul mâncării. Înveți despre istoria, cultura și preferințele unui popor pe baza lucrurilor pe care le mănâncă în fiecare zi. Și, dacă ești norocos, procesul tinde să fie destul de delicios. Bucătăria olandeză este o adevărată experiență. Nu seamănă cu mâncarea obișnuită europeană și este o explozie de texturi și arome.

Mâncăruri pe care să le încerci în Olanda

Stroopwafels

Stroopwafels nu au nevoie de prea multă prezentare. Făcut pentru prima dată în Gouda în secolul al XVIII-lea, stroopwafels au luat naștere atunci când brutarii au adăugat un sirop dulce de caramel la cafele subțiri rămase pentru a le refolosi.

Aceste napolitane au devenit populare, iar procedura de preparare a acestora a implicat în curând presarea aluatului în fierul încins, apoi îndepărtarea marginilor pentru a se putea separa în două discuri, care sunt apoi umplute cu un sirop de caramel cu scorțișoară sau „stroop”.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Stroopwafels au devenit populare în întreaga lume datorită olandezilor. Le poți mânca calde pentru a simți caramelul care se topește, sau le poți pune peste cafea sau ceai pentru ca acesta să se topească încet. Poți găsi stroopwafels în aproape toate piețele, dar cele mai bune sunt făcute proaspete la tarabele stradale din Olanda și trebuie savurate chiar acolo, calde.

Oliebollen

Odată numit oliekoek, tradiționalul olieballen a fost descris în picturi datate încă din 1652. În traducere literală „bile de ulei”, practic asta sunt! Numite și smoutballen în Țările de Jos, ele sunt consumate în timpul bâlciurilor sau în perioada Crăciunului.

Cândva se făceau prin aruncarea bilelor de aluat în untură fierbinte, dar acum sunt prăjite în ulei. Bilele de aluat prăjite sunt adesea servite acoperite cu zahăr pudră, la fel ca gogoșile. 

Unele versiuni conțin, de asemenea, coacăze, stafide, fructe confiate, coajă sau bucăți de măr.

Speculoos

Speculoos sau Speculaas este un biscuit condimentat care este copt în mod tradițional în jurul datei de 6 decembrie, care este Ziua Sfântului Nicolae. 

Biscuiții subțiri și crocanți sunt făcuți cu note de cardamom, nucșoară, scorțișoară, cuișoare sau ghimbir. Olandezii iubesc Speculoos și au creat chiar variații ale biscuiților – unele cu anason sau făină de migdale.

Pepernoten

În traducere literală „nuci de piper”, acești biscuiți mici și picanți au luat naștere în secolul al XVI-lea, când condimentele au devenit mai accesibile în Europa ca urmare a comerțului cu Orientul Îndepărtat. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Poffertjes

Aceste clătite olandeze mici și drăguțe sunt servite la evenimentele de Crăciun și la festivalurile de vară, asemănătoare cu olieballen.

Pornind de la o tradiție catolică, „poffertjes” sunt uneori numite „frați”. La un moment dat, în Olanda, ostia de împărtășanie se dovedea foarte uscată, iar frații au experimentat diferite rețete. Experimentele lor au creat poffertjes, așa cum sunt cunoscute astăzi.

Aceste clătite pufoase pe bază de drojdie sunt făcute într-un vas special și servite cu o cantitate mare de unt și zahăr. Uneori, sunt servite și cu frișcă sau cu sirop dulce.

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek este o prăjitură delicioasă condimentată cu ghimbir, preparată cu făină de secară. Printre condimentele folosite se numără ghimbirul, cuișoarele, scorțișoara și nucșoara. Uneori se adaugă și o coajă de citrice confiată numită succade.

Rețeta variază în diferite părți ale Țărilor de Jos. În traducere literală „prăjitură pentru micul dejun”, Ontbijtkoek cu un strat gros de unt pe ea este un must-have pentru micul dejun sau ca gustare.

Vla

Vla este o băutură groasă asemănătoare cu o cremă, făcută din lapte, ouă, vanilie și zahăr. Își are originea în secolul al XIII-lea și era adesea folosită pentru a acoperi produse de patiserie sau prăjituri. În anii 1950 a devenit populară ca o alternativă dulce la terciul de ovăz.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Deoarece inițial se vindea în sticle, a fost inventat un instrument special numit flexenschraper sau răzuitor de sticle pentru a ajuta persoanele să răzuiască tot conținutul din sticle. În prezent, vei găsi vla vândută în cutii de carton peste tot, cu arome precum vanilie, caramel, ciocolată, banane, mere și portocale.

Paasbrood și Kerststol

Făcute cu drojdie, stafide, fructe uscate, coajă confiată, unt, vanilie, scorțișoară și zahăr, aceste pâinici au în centru o pastă de migdale. Unele versiuni includ și kiwi, cardamom, ghimbir cristalizat, cireșe uscate, merișoare uscate, ghimbir, nuci sau migdale.

Aluatul este umplut cu amandelspijs, care este un buștean de pastă de migdale, înainte de coacere. Când este gata, se pudrează cu zahăr pudră înainte de servire.

Atunci când este servit de Paște, ca sfârșit al sezonului de post, se numește paasbrood sau paasstol. Când este servită de Crăciun, se spune că pâinea simbolizează copilul Iisus și se numește Kerststol.

Kaas (brânză olandeză)

Brânza în Olanda este peste tot! Maasdam, Leerdammer, Edam Holland, Boerenkaas, sunt atât de multe! Hollandse geitenkaas este moale și este făcută din lapte de capră albă olandeză. Dar nu uita să încerci Gouda jong belegen met komijn (brânză Gouda tânără cu chimen) sau Gouda pesto.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Krokets (crochete) și Kaasbroodjes

Bitterballen, krokets sau crochetele sunt făcute din ragu de carne care este tăvălit în pesmet și prăjit. Istoria lor datează de pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, care iubea Kroketten.

Crochetele sunt de obicei umplute cu carne de vițel sau de vită, dar dacă ai poftă de ceva fără carne, încearcă kaasbrodjes. 

Kaasbrodjes sunt pur și simplu produse de patiserie franțuzești umplute cu brânză care au fost prăjite. Au devenit populare ca produse de patiserie cu brânză Gouda în alte țări.

Bitterballen este o mâncare clasică pe care o vei găsi în majoritatea barurilor din Olanda.  Preparate din carne de vită sau de vițel, bitterballen sunt servite de obicei cu muștar și sunt niște bile crocante, un fel de gustare care merge foarte bine la un pahar de bere.

Pannenkoeken sau clătite olandeze

Clătitele sunt bine cunoscute în întreaga lume, dar clătitele olandeze sau pannenkoeken sunt puțin diferite. Ele sunt un amestec de clătite franțuzești subțiri și clătite americane groase, iar în mod tradițional includeau și hrișcă. Adesea servite în casele de clătite, sunt, de asemenea, foarte late și pot ajunge până la 30 de centimetri în diametru.

Umplutura așezată deasupra este de obicei făcută din stafide, mere, șuncă sau brânză. Uneori sunt servite doar cu smântână, cu sirop simplu sau cu zahăr pudră.

Stampot

Stampot, care înseamnă „piure de cartofi”, este un amestec de piure de cartofi cu alte legume – ceapă, varză, salată, morcov, frunze de napi, varză kale sau varză murată – și un cârnat afumat numit rookworst.

Versiunea de stampot cu piure de cartofi, morcovi și ceapă se numește hutspot.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Trebuie să fie servit cu un sos numit jus și trebuie să faci o mică gaură în piure și să o umpli cu sosul, cunoscut în limba olandeză sub numele de kuiltje jus (mică groapă de sos).

Joppiesaus 

Olandezii iubesc cartofii prăjiți, iar cartofii prăjiți au nevoie de un sos. Aici intervine joppiesaus. Este un amestec de ceapă și un praf de curry ușor cu maioneză. Este foarte nesănătos, ca majoritatea specialităților olandeze, dar are un gust bun.

Kibbeling și Lekkerbekje

Kibbeling este cea mai populară gustare de piață din Olanda. Este un pește prăjit înăbușit în aluat cu sos tartar, care este răspunsul olandez la fish and chips.

Cuvântul kibbeling se referea de obicei la obrajii de cod, care reprezentau o parte importantă a dietei olandeze în secolul al XIX-lea.

Hollandse Nieuwe – Hering

Aproape un simbol al Olandei prin el însuși, heringul crud este un fel de mâncare foarte popular. Heringul a fost eviscerat și sărat pentru a-l conserva.

Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume

Poți încerca și un broodje haring, care este un sandviș cu hering sau poți mânca peștele dezosat ca atare, cu murături. Vei găsi peste tot heringul vândut la cărucioare numite haringhandels. În mod tradițional, cel mai bun moment pentru a savura heringul este între mai și iulie, când este foarte dulce.

Erwtensoep sau Snert

Consumată în mod tradițional iarna, Snert sau Erwtensoep este o supă de mazăre foarte groasă. Erwtensoep se prepară, de obicei, cu țelină, praz, ceapă, morcovi, cartofi și carne de porc. 

Chiar înainte de a fi servită, supa se adaugă în ea felii subțiri de cârnat afumat numit rookworst. Alături se servește șuncă, unt, brânză sau roggerbrood (pâine de secară).

Hachee

Acest fel de mâncare olandeză tradițională este o tocană de pește, carne, pasăre sau legume. Felul de mâncare a fost probabil creat atunci când carnea era gătită în cazane mari de fier și apoi gătită cu oțet sau vin pentru a frăgezi carnea. Mâncarea se servește cu orez sau cartofi.

Genever

Acesta este o băutură. Genever este băutura spirtoasă tradițională din Țările de Jos. Acest lichior limpede este fabricat din vin de malț distilat care este aromat cu ienupăr și condimente. Rezultatul este asemănător cu ginul, dar mai fin, cu o aromă de malț și o notă de dulceață.

Există trei tipuri tradiționale de genever – vechi (oude), tânăr (jonge) și superior – plus o mare varietate de lichioruri. 

Când este echinocțiul de primăvară în 2023

Lichiorurile pot avea arome normale, cum ar fi murele, la cele cu denumiri precum „parfumul mătușii mele'. Aceste produse vechi de 400 de ani pot fi gustate în cadrul unei experiențe cu adevărat interesante.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton