Locuri de vizitat în Munchen

 Lupescu Anca
.

Orașul Munchen are o mulțime de locuri frumoase de vizitat. De la muzeele sale de artă remarcabile până la piețele de alimente delicioase, Munchen este o încântare. De asemenea, orașul este renumit pentru grădinile sale de bere.

Locuri de vizitat în Munchen

Viktualienmarkt

Cea mai faimoasă piață de alimente din München, la fel de excelentă pentru observarea oamenilor ca și pentru produsele regionale de calitate. Dacă mergi în oraș la sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie, Viktualienmarkt găzduiește un târg anual de Crăciun, Alpenwahn, cu colinde, felicitări și cadouri făcute în casă și cupe generoase de vin fiert.

Haus der Kunst

O priveliște impunătoare, aflată lângă pitorescul Englischer Garten, Haus der Kunst este una dintre numeroasele galerii de artă spectaculoase din München. 

Acest spațiu își propune să reprezinte tot ceea ce este bun, interesant și de ultimă oră în lumea artei contemporane. 

Cele mai cool oraşe de pe Instagram

Dar această clădire neoclasică vine și cu o poveste tulbure în spate – a fost construită în 1937 pentru a găzdui arta aprobată de naziști. Desigur, acest lucru nu mai este cazul, dar, în timp ce te plimbi, vei descoperi că Kunst recunoaște, contemplă și se implică în mod regulat în moștenirea sa propagandistă.

Siegestor

Asemenea unei Porți Brandenburg mai mici, Siegestor cu trei arcade se ridică ca un monument al victoriei și un memento al păcii. Regele Ludovic I a comandat-o în anii 1850, bazându-se pe vechiul Arc roman al lui Constantin, însă a suferit atât de multe daune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, încât o mare parte din ea a trebuit să fie restaurată pe o perioadă de 30 de ani, inclusiv cvadriga Bavariei și cei patru lei ai ei. 

Fațada ornamentată este o minune vizuală, dar spatele gol este o declarație puternică despre lucrurile pe care războiul le ia, însoțită de cuvintele: „Dem Sieg geweiht, von Krieg zersört, zum Frieden mahnend” („Dedicat victoriei, distrus de război, îndemnând la pace”).

Muzeul Brandhorst

Muzeul Brandhorst, situat în colțul nord-estic al districtului artistic Kunstareal din Munchen, este imposibil de ratat. Cu exteriorul său în dungi de 23 de nuanțe, această apariție orbitoare pe scena artistică din Munchen expune aproximativ 200 de lucrări moderne din colecția Anettei Brandhorst și a soțului ei, Udo Fritz-Hermann. 

Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice!

Sala poligonală de deasupra foaierului a fost proiectată special pentru „Lepanto” a lui Twombly, o secvență uluitoare de 12 pânze care înfățișează o bătălie maritimă înflăcărată din secolul al XVI-lea între otomani și așa-numita „Ligă Sfântă” a forțelor europene. Colecția Brandhorst se mândrește, de asemenea, cu una dintre cele mai cuprinzătoare colecții de cărți ilustrate de Picasso.

Marienplatz

Marienplatz este practic inima orașului München. Este piața centrală a orașului încă din 1158. În Evul Mediu, era locul în care se înființau piețe și se organizau turnee.

Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!

Astăzi, este locul unde se fac cumpărături, se mănâncă la restaurant și se întâlnesc prietenii. În plus, iarna, cu trei săptămâni înainte de Crăciun, aici veți găsi una dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume, Christkindlmarkt.

În Marienplatz se află unele dintre cele mai frumoase clădiri din München: Primăria Veche (Altes Rathaus) și Primăria Nouă (Neues Rathaus).

Vechea Primărie

Primăria Veche este o sală de consiliu cu o sală de bal și un turn proiectat și construit în stil gotic. În prezent, este folosită în scopuri reprezentative de către consiliul municipal.

Noua Primărie

Noua Primărie a fost construită în stil arhitectural neogotic și a fost finalizată în 1905. Astăzi, aici se află administrația orașului, inclusiv consiliul municipal.

Cel mai tare lucru la Noua Primărie este că poți urca în turnul său, care oferă o priveliște uimitoare asupra centrului istoric al Munchenului. Poți ajunge la platforma de vizionare cu ajutorul unui lift.

Biblioteca de Drept din München

Biblioteca de Drept din München (Juristische Bibliotech), situată în clădirea Noii Primării, este cea mai rafinată bibliotecă din München. Biblioteca, așa cum o poți vedea astăzi în clădirea primăriei, se află acolo din 1906. 

Cel mai fascinant element al sălii de lectură, înaltă de 9 metri, este reprezentat de scările în spirală din fier forjat auriu și de balustrade.

Cele mai colorate orașe din lume

În general, nu este deschisă publicului. Dar poți vedea frumoasa sală de lectură a bibliotecii de drept dacă te alături turului New City Hall de sâmbătă.

Rathaus-Glockenspiel

Una dintre atracțiile din Marienplatz este Rathaus-Glockenspiel, construit în turnul Noului Primărie.  Este un carillon cu 43 de clopote care bat și 32 de figuri care redau povești din secolul al XVI-lea în fiecare zi, la orele 11.00 și 12.00, precum și la ora 17.00, din martie până în octombrie.

Centrul de documentare pentru istoria național-socialismului din München

În comparație cu alte orașe germane, Munchen a avut nevoie de mult timp pentru a se confrunta cu istoria sa nazistă, poate tocmai din cauza importanței sale deosebite și a responsabilității sale în ascensiunea regimului genocidar al lui Hitler. 

În München, „capitala mișcării”, a început ascensiunea mișcării național-socialiste, Hitler a pus în aplicare tentativa de putsch din 1923 și, mai târziu, a găsit patroni influenți și prosperi. 

Citește și: Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia

Tot aici, Goebbels a făcut apel la un pogrom național împotriva populației evreiești. Centrul de documentare pentru istoria național-socialismului, o clădire albă, în mod intenționat sumbră și izbitoare, se află pe fostul sediu al Casei Brown, sediul central al partidului, și își propune să analizeze asocierea dintre München și regimul nazist în mod neclintit. 

Die Pinakotheken: Alte și Neue Pinakothek și Pinakothek der Moderne

Vizavi de Muzeul Brandhorst, trioul Pinakothek din München (Alte Pinakothek, Neue Pinakothek și Pinakothek der Moderne) acoperă istoria artei europene din Evul Mediu până în prezent, în stil blockbuster. 

Autoportretul lui Albrecht Dürer cu roba de blană (Alte Pinakothek), cu privirea sa cristică și bogăția texturilor, este vedeta expoziției, dar există numeroase comori aici, nu în ultimul rând, printre care se numără colecția Pinakothek der Moderne din Blaue Reiter, mișcarea expresionistă autohtonă din München.

Englischer Garten

Amenajat în secolul al XVIII-lea pentru prințul Charles Theodore, acest teren verde se întinde pe aproape 1.000 de acri și este unul dintre cele mai mari parcuri publice din interiorul orașelor din lume (mai mare decât Hyde și Central Parks). 

Cei mai mulți oameni vin să facă picnic, să alerge, să plimbe câinii și să facă plajă (de multe ori dezbrăcați), dar există și o serie de berării pe care le poți vizita. Există, de asemenea, Monopteros, un fals templu grecesc în vârful unui deal care a fost construit în secolul al XIX-lea pentru regele Ludovic I și care (după o scurtă drumeție) oferă locul perfect pentru a privi apusul soarelui.

Top 5 cele mai instagramabile plaje din Europa

Kunstfoyer der Bayerischen Versicherungskammer

Kunstfoyer VKB merită vizitat dacă eștii pasionat de artă video sau de fotografie. Punând accentul pe artiști cu preocupări sociale și politice, precum și pe interacțiunea dintre imaginile fixe și cele în mișcare. 

Există vederi impresionante către impresionantul Maximilaneum, una dintre cele mai importante clădiri din München și probabil cea mai luxoasă reședință studențească din toate timpurile.

Dar nu te limita la atât. Poți rezerva tururi cu ghizi sau poți să o iei singur la pas pentru a vizita tot ce te interesează, fie că e vorba doar despre artă, mâncare sau aventuri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton