La ce vârstă se botează copilul

 Lupescu Anca
.

La ce vârstă se botează copilul? Ca părinte, probabil ți-ai pus această întrebare și ai cerut sfatul celor din jurul tău. În timp ce există unii părinți care aleg să își boteze copilul la câteva luni de la naștere, alții nu au nimic împotrivă să o facă mai târziu de un an.

Când trebuie să programezi botezul copilului

De îndată ce copilul se naște, trebuie să vorbești cu preotul și să începi să te gândești la momentul în care vrei  să organizezi botezul. 

De obicei, părinții programează mai întâi Binecuvântarea de patruzeci de zile, iar botezul are loc ceva timp după aceea. 

Cele mai colorate orașe din lume

Cu toate acestea, pregătirea pentru Botez implică mai mult decât stabilirea unei date, deși este un pas necesar. 

Alți pași pentru pregătirea botezului includ numirea copilului, selectarea nașilor și achiziționarea tuturor articolelor de care preotul are nevoie pentru ceremonie.

La ce vârstă se botează copilul

Chiar dacă un copil poate fi botezat în orice moment, există câteva convenții care sunt de obicei respectate. În primul rând, părinții optează deseori pentru binecuvântarea copilului la patruzeci de zile de la naștere. În acest caz, botezul va avea loc la ceva timp după.

Indiferent dacă are loc sau nu binecuvântarea de patruzeci de zile, majoritatea nou-născuților sunt botezați la aproximativ trei până la nouă luni de la naștere. Cu toate acestea, dacă copilul tău nu se încadrează în intervalul de vârstă tipic, asta nu înseamnă că nu poți avea un botez.

Mesaje şi felicitări de Sfântul Ion

Alții consideră că intervalul de botez ar trebui să fie între 4 și 12 luni.

Cum să fii botezat ca adult

Fiecare creștin ortodox trebuie să fie botezat la un moment dat în viața sa. Prin urmare, există unele situații în care un adult va trebui să fie botezat. 

De exemplu, dacă se convertește la Ortodoxie de la o altă religie necreștină, va trebui cu siguranță să fie botezat.

În acest caz, vârsta nu contează, atât timp cât botezul nu are loc într-una din zilele pe care biserica nu le permite.

Când nu poate avea loc un botez

Biserica Ortodoxă interzice ca botezurile să aibă loc în următoarele zile:

– Ziua de Crăciun (25 decembrie) până la Teofanie (6 ianuarie)

– Săptămâna Sfântă

– Orice altă mare sărbătoare

Biserica are, de asemenea, trei mari perioade de post – (de la 15 noiembrie – 25 decembrie), Postul Mare și o perioadă de post între 1 și 15 august. Chiar dacă organizarea unei botezuri în aceste perioade este descurajată, aceasta poate fi totuși posibilă dacă nu există altă opțiune.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie

Preotul este responsabil pentru stabilirea datei

În cele din urmă, preotul este cel care este responsabil pentru a stabili când va avea loc botezul. Așadar, înainte de a lua singuri o decizie, este o idee bună să te consulți mai întâi cu preotul.

El va lucra cu tine pentru a stabili o dată bună pentru toată lumea. Cu toate acestea, el va avea, de asemenea, acces la calendarul de evenimente programate de biserică și va putea stabili dacă botezul este permis la datele selectate.

Atunci când participi la întâlnirea cu preotul, acesta nu numai că te va ajuta să stabiliți data, dar te va educa și cu privire la ce este botezul și îți va răspunde la întrebări. 

Stabilirea datei este doar primul pas. Preotul te va îndruma, de asemenea, cu privire la ceea ce trebuie să faci în continuare pentru a vă pregăti pentru botez.

Ce ai nevoie pentru botez

De ce elemente ai nevoie pentru ceremonia de botez?

Lumânări de botez (esențiale)

Furnizate de naș, o lumânare mare decorată pentru ceremonie și lumânări albe mai mici care să fie purtate de copiii care înconjoară cristelnița. Decorarea tradițională a unei lumânări de botez include o fundă mare din panglică sau tul cu serpentine.

Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Rugăciunea Sfântului Mina, spusă pe 11 noiembrie, face minuni!

Mărturii (tradițional, dar nu esențial)

Cunoscute și sub numele de mărturii de botez – acestea sunt cruci mici de rever distribuite la sfârșitul ceremoniei și purtate de invitați ca dovadă că au fost martori la botez. 

Tradițional sunt confecționate dintr-o panglică albă, roz sau albastră și prezintă o cruce sau o icoană mică în centru.

2 prosoape albe de mâini (cel puțin 1 prosop este esențial, 2 este tradițional)

Acestea sunt atârnate pe lateralele bazinului de botez și sunt folosite pentru a șterge mâinile în timpul ceremoniei.

1 prosop mare de baie alb (esențial)

Prosopul mare este pentru a usca copilul înainte de a-l îmbrăca în ținuta de botez.

1 cearceaf alb (esențial)

Se folosește imediat după scufundarea copilului în cristelniță. Unul dintre nași va ține cearceaful alb întins, iar preotul va pune copilul în el atunci când termină. Cearșaful protejează hainele nașului și înfășoară copilul.

1 săpun (esențial)

Folosit pentru a spăla uleiul de pe mâinile nașilor și ale preotului după împărtășanie.

Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

1 sticluță mică de mir (esențială)

Mirul se toarnă în sticlă și apoi este binecuvântat de preot. Este apoi folosit de preot pentru a boteza copilul. Preotul va turna mir în apa de botez.

1 cruce de botez și lanț (esențiale)

În mod tradițional, o cruce de aur sau aur alb. Lanțul și crucea sunt puse pe copil la altar de către un naș. Acest lucru se întâmplă după ce copilul este botezat și îmbrăcat în ținuta sa de botez. Crucea nu trebuie să fie binecuvântată înainte de botez.

Costumul de botez (esențial)

Trusoul este furnizat de nași și este ținuta în care copilul se îmbracă de către nașă după ce a fost botezat.

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru. Rugăciunea făcătoare de minuni la Sfântul Alexandru

Ținuta de dinaintea ceremoniei (neesențială)

Aceasta este ținuta pe care copilul o poartă la biserică și în care începe slujba. Slujba începe la ușile bisericii, unde bebelușul este prezentat bisericii. Deoarece este probabil ca bebelușul să fie fotografiat în timpul acestei porțiuni a ceremoniei – și pentru că este prezentat la biserică, este tradițional să se poarte o ținută frumoasă. Această ținută nu trebuie să fie neapărat albă – poate fi de orice culoare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton