La ce este expus corpul uman în timpul zborului cu avionul. 8 reacții despre care nu știai

 Calin Maria Bianca
.

La ce este expus corpul uman în timpul zborului cu avionul. 8 reacții despre care nu știai. Călătoriile cu avionul au devenit la fel de comune ca și mersul cu mașina. Ei bine însă, puțini știu faptul că atunci când suntem deasupra norilor, corpul nostru simte acest lucru și are parte de câteva schimbări pe parcursul zborului. Iată despre ce reacții este vorba, de fapt!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Călătorești des cu avionul? Nu ai observat nimic ciudat la corpul tău? Ei bine, înseamnă că trebuie să acorzi o importanță mai mare acestui aspect. Potrivit specialiștilor, călătoriile aeriene dese provoacă o serie de reacții în organismul uman. Mai concret, corpul nostru trece printr-un proces, pe care nici măcar un bilet la prima clasă nu-l poate elimina sau rezolva.

Citește și: De ce nu ai voie cu lichide în avion

Citește și: Obiecte admise și interzise în bagajul de mână. Ai sau nu voie cu medicamente în avion?

Citește și: Ion Dolănescu ar fi împlinit astăzi 79 de ani. Artistul ascundea o poveste de viață tulburătoare

Citește și: „Ce este indecent? Sunt o femeie tânără și…'. Denisa Filcea a răbufnit, după ce a fost criticată pentru că a purtat o rochie decoltată

Iată câteva reacţii pe care e bine să le ştim pentru a putea să le facem faţă atunci când călătorim cu avionul.

La ce este expus corpul uman în timpul zborului cu avionul. 8 reacții despre care nu știai

Ei bine, nu vă mai ținem în suspans și vă dezvăluim, conform specialiștilor, care sunt cele 8 reacții alea corpului uman atunci când călătorim mult prea des cu avionul. Suntem siguri că nu te-ai fi așteptat la acestea!

1. Ne confruntăm cu gaze, crampe, balonare și/sau constipație

Cu cât creşte altitudinea la care zboară avionul, cu atât scade presiunea în cabină, astfel în organismul nostru există multe gaze care contracarează scăderea presiunii. Acest lucru duce la crampe, balonare şi uneori chiar constipaţia. Mai mult decât atât, sunt afectate și sinusurile şi urechile deoarece nu permite aerului să circule în parametrii normali.

2. Durerile şi crampele sunt mai accentuate

Lichidele şi gazele din sistemul circulator şi articulaţii se pot îngroşa. În cazul persoanelor care suferă de inflamaţii ale articulaţiilor, acestea nu trebuie să fie surprinse de o accentuare a simptomelor în timpul unui zbor mai lung. Totodată, articulaţiile sunt mai vulnerabile, inclusiv înghiţitul. Totuși, nu există motiv de îngrijorare fiindcă este doar un mecanism inteligent de protecţie.

3. Suntem expuşi răcelilor

Aproximativ jumătate din aerul cabinei avionului este recirculat, ceea ce face ca sistemul nostru imnuitar să fie expus continuu la germenii aflaţi în avion. De aceea, specialiștii spun că eşti de 100 de ori mai expus la contactarea unei răceli în timpul unui zbor cu avionul. Pentru a preveni este bine să respectăm regulile de igienă și să avem câteva vitamine la activ înaintea unei călătorii aeriene.

4. Suntem obosiţi şi simțim nevoia să bem multă apă

Organismul nostru poate pierde peste 1,5 litri de apă în timpul unui zbor de 3 ore. Umiditatea poate fi, de asemenea, scăzută cu 4% şi prin recircularea aerului, hidratarea pielii scade destul de repede. De asemenea, mucoasele gurii, nasului şi gâtului se pot usca, dând senzaţia de uscăciune şi o respiraţie departe de a fi proaspătă. De asemenea, scăderea cantităţii de oxigen din sânge ne face să ne simţim ameţiţi, cu senzatie de greaţă, dureri de cap şi obosiţi. Sfatul medicilor este să evitaţi alcoolul și să consumaţi multă apă când zburați. 

Lista continuă cu o altă serie de reacții

5. Devenim mai 'rigizi'

Sedentarismul pe o perioadă lungă de timp face ca muşchii şi articulaţiile să înţepenească. Este totodată motivul pentru care ni se umflă picioarele şi gleznele. Menţineţi-vă activi în timpul zborului. Faceţi mişcări circulare şi chiar întinderi care ajută şi la îmbunătăţirea aportului de oxigen.

6. Ne pierdem gustul, mirosul și auzul

Un studiu din 2010 a scos la iveală faptul că putem pierde 30% din percepţia gustului dulce şi sărat atunci când ne aflăm la altitudini mari, din cauza evaporării apei din mucusul nazal. Acest lucru ne afectează şi nervii responsabili pentru gust şi miros, astfel că aproximativ o treime din papilele gustative amorţesc în timpul unui zbor. Mai mult decât atât, ne-am putea pierde temporar auzul din cauza umidităţii şi a presiunii mari.

7. Ceasul biologic are de suferit

Cu toţii ştim despre jet lag sau somnolența diurnă, momentul în care te lupţi cu oboseala şi cu somnul la mijlocul zilei. Zburând dintr-un colț al lumii în celălalt, înseamnă trecerea prin două sau mai multe fuse orare, ceea ce dă ceasul biologic peste cap.

8. Suntem expuși la radiaţii cosmice

În timpul unui zbor de 7 ore sau mai mare suntem expuşi la aceeaşi doză de radiaţii ca şi în cazul unei radiografii. Cu cât creşte altitudinea, cu atât cresc şi radiaţiile cosmice deoarece protecţia asigurată de atmosfera Pământului este mai mică.

Sursă foto: Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton