Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt

 Lupescu Anca
.

Îndulcitorii artificiali sunt îndulcitori sintetici noncalorici, caracterizați printr-o aromă puternică de îndulcire fără calorii. Aceștia se găsesc în principal în băuturi răcoritoare, gustări, bomboane fără zahăr și produse lactate.

Îndulcitori artificiali

Acesulfam

Acesulfamul este un îndulcitor artificial derivat din acidul acetoacetic. Acesta este utilizat într-o gamă largă de produse nemedicinale.

Aspartam

Aspartamul este o dipeptidă care este utilizată ca îndulcitor artificial. Acesta este complet hidrolizat în sistemul gastrointestinal în metanol, acid aspartic și fenilalanină. 

Aspartamul pare a fi un îndulcitor sigur și, în ciuda numeroasele studii privind siguranța sa în ultimii trei decenii, incidența efectelor adverse grave a fost dificil de determinat în cadrul unor studii controlate. 

Deoarece unul dintre produșii metabolici ai aspartamului este fenilalanina, utilizarea excesivă a aspartamului trebuie evitată de către pacienții cu fenilcetonurie.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Toxicitatea unui alt posibil produs metabolic, metanolul, este puțin probabilă, chiar și atunci când aspartamul este utilizat în cantități extraordinare.

Ciclamat de sodiu

Ciclamatul de sodiu este un puternic agent de îndulcire. Acesta a fost supus la numeroase teste de siguranță și studii de carcinogenitate. 

Datele obținute pe animale au condus la avertizări împotriva utilizării excesive cu mult timp în urmă, ceea ce a făcut ca Organizația Mondială a Sănătății să adopte în 1967 o recomandare de limită de siguranță de 50 mg/kg. 

Cu toate acestea, în 1982, un raport comun FAO/OMS privind aditivii alimentari, a revizuit această recomandare pentru a permite o doză zilnică maximă de până la 11 mg/kg de ciclamat de sodiu sau de calciu (sub formă de ciclamic acid).

Întrucât în anumite climate și populații cantitatea de ciclamat de sodiu din băuturile răcoritoare și alte băuturi poate depăși aceste limite, se recomandă mai multe studii epidemiologice pentru a evalua, de exemplu, o posibilă asociere cu cancerul sistemului uropoietic și cu anomalii histologice și radiologice ale sistemului intestinului mic și malabsorbție.

Zaharină

Zaharina este un îndulcitor puternic, de aproximativ 300 ori mai dulce decât zaharoza. Se utilizează pentru a îndulci alimentele și băuturile.

Sorbitol

Sorbitolul, un alcool polihidric, este utilizat ca agent de îndulcire în multe lichide medicinale orale. Acesta îmbunătățește stabilitatea soluției și reduce cristalizarea siropurilor. Este utilizat ca îndulcitor în multe alimente fără zahăr și produse de cofetărie fără zahăr.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Alimente care conțin sorbitol sunt adesea recomandate pacienților cu diabet, deoarece sorbitolul nu crește concentrațiile de glucoză din sânge și nu necesită insulină pentru metabolizarea sa.

Stevia

Speciile de Stevia sunt membre ale familiei Asteraceae. Stevia rebaudiana conține glicozide steviolice, cum ar fi steviosidul și rebaudiosidul A, utilizate ca îndulcitori artificiali și de 100-300 de ori mai dulci decât zaharoza.

Xilitol

Îndulcitorul artificial xilitol este utilizat în diverse produse alimentare și gustări pregătite pentru diabetici sau pentru cei care țin dietă. De asemenea, xilitolul împiedică bacteriile orale să producă acizi care deteriorează suprafețele dinților și, prin urmare, este inclus în gume fără zahăr, paste de dinți și alte produse de îngrijire orală. Deși inofensiv pentru oameni (de exemplu, persoanele care consumă mai mult de 130 g pe zi pot dezvolta diaree, dar nu și alte anomalii), xilitolul poate fi acut toxic pentru câini. După ingerarea a doar 0,5 g/kg, câinii afectați pot dezvolta hiperinsulinemie, hipoglicemie, icter și insuficiență hepatică.

Advantame

Advantame este un îndulcitor artificial despre care se crede că nu este absorbit de tractul gastrointestinal în cantități apreciabile. Este un derivat al aspartamului.

Sucraloză

Sucraloza este un îndulcitor sintetic care este de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zaharoza. Este obținut prin clorurarea parțială (înlocuirea grupărilor OH cu Cl) a zaharozei. Sucraloza este foarte stabilă la căldură și poate fi obținută sub formă de pudră pentru a fi utilizată în diferite produse coapte. Are numeroase aplicații alimentare, inclusiv în dulciuri, băuturi răcoritoare și siropuri dulci. 

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Sucraloza este disponibilă sub formă de granule și pudră. Sucraloza granulată este amestecată cu materiale de umplutură pentru a asigura o substituție măsură cu măsură cu zahărul de masă (zaharoză). 

Cât de periculoși sunt îndulcitorii artificiali

Agențiile guvernamentale de sănătate supraveghează ingredientele pe care producătorii de produse le adaugă în alimente. Aceste agenții verifică ingredientele, cum ar fi înlocuitorii de zahăr, înainte ca alimentele sau băuturile care le conțin să fie puse în vânzare.

Agențiile de siguranță alimentară din alte țări sugerează, de asemenea, ce cantitate de înlocuitor de zahăr poți consuma în siguranță în fiecare zi. 

Această cantitate se numește doza zilnică acceptabilă (DZA). Aceasta variază în funcție de greutatea unei persoane și de tipul de înlocuitor de zahăr utilizat. Dozele zilnice acceptabile nu sunt aceleași peste tot. Sunt diferite în Statele Unite și în Europa, de exemplu.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

În general, îndulcitorii artificiali sunt siguri în cantități limitate pentru persoanele sănătoase, inclusiv pentru persoanele însărcinate. Dar ar trebui să elimini sau să limitezi înlocuitorii de zahăr:

Dacă ai o boală genetică rară numită fenilcetonurie, alimentele și băuturile cu aspartam pot duce la probleme grave de sănătate.

Dacă ai o boală intestinală, folosirea înlocuitorilor de zahăr ar putea face ca simptomele să se acutizeze.

Ghidurile dietetice spun că adulții nu ar trebui să dea înlocuitori de zahăr copiilor sub 2 ani. În general, experții trebuie să facă mai multe studii pentru a afla ce efecte pe termen lung asupra sănătății ar putea avea înlocuitorii de zahăr asupra copiilor. Majoritatea studiilor au analizat efectele la adulți.

Beneficiile pentru sănătate legate de înlocuitorii de zahăr

Dacă înlocuiești zahărul adăugat cu înlocuitori de zahăr, ar putea scădea riscul de a avea carii dentare.

De asemenea, înlocuitorii de zahăr nu cresc nivelul de zahăr din sânge.

Pentru adulții și copiii supraponderali sau obezi, înlocuitorii de zahăr ar putea, de asemenea, să ajute la gestionarea greutății pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că înlocuitorii de zahăr sunt adesea săraci în calorii sau nu au calorii. 

Dar nu este clar dacă înlocuitorii de zahăr îi pot ajuta pe oameni să-și gestioneze greutatea pe termen lung.

În timp, cel mai important este să urmezi o dietă sănătoasă și să faci exerciții fizice.

Probleme de sănătate legate de înlocuitorii de zahăr

Agențiile de sănătate au clarificat faptul că înlocuitorii de zahăr nu cauzează probleme grave de sănătate.

De asemenea, înlocuitorii de zahăr nu sunt legați de un risc mai mare de cancer la oameni. Studii care datează din anii 1970, au asociat îndulcitorul artificial zaharină cu cancerul de vezică urinară la șobolani. De atunci, cercetările au arătat că acele constatări nu se aplică oamenilor.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Unele cercetări privind utilizarea zilnică și pe termen lung a îndulcitorilor artificiali sugerează o legătură cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, de boli de inimă și de deces în general. Dar alte lucruri pe care oamenii le fac sau obiceiuri sănătoase pe care oamenii nu le au pot fi cauza riscului mai mare.

Alte cercetări analizează utilizarea pe termen lung a înlocuitorilor de zahăr și legătura cu intestinul. Multe se concentrează asupra modului în care comunică intestinul și creierul. 

Cercetătorii verifică dacă înlocuitorii de zahăr afectează pofta de dulciuri, modul în care oamenii simt foamea și modul în care organismul gestionează zahărul din sânge.

Alcoolii de zahăr și stevia pot provoca balonare, gaze și diaree. Cantitatea de alcool de zahăr care provoacă aceste simptome variază de la o persoană la alta.

În general, cel mai sigur este să consumi cantități mici de înlocuitori de zahăr. Și cel mai bine este să folosești înlocuitori de zahăr pentru o perioadă scurtă de timp sau doar din când în când. Așadar, ar trebui să reduci consumul dacă îi folosești de câteva ori pe zi.

Unele cercetări au asociat îndulcitorii artificiali cu obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și creșterea riscului de cancer.

Cu cât apar mai multe date care arată aceste efecte negative asupra sănătății, cu atât mai puțin vom dori să încurajăm oamenii să treacă de la zaharurile adăugate la îndulcitorii nenutritivi.

Dar cea mai sănătoasă cale de acțiune nu este de a opta în schimb pentru zahărul obișnuit.

Concluzia

Îndulcitorii artificiali pot fi o modalitate pe termen scurt de a ajuta unele persoane să reducă consumul de zahăr și să piardă sau să gestioneze greutatea. În general, înlocuitorii de zahăr sunt siguri pentru adulții sănătoși.

Dar trebuie să fii conștient de modul în care înlocuitorii de zahăr afectează alegerile tale de alimente și băuturi. 

Aceste ingrediente îți pot obișnui papilele gustative cu dulceața. Iar acest lucru poate face ca băutul unei cantități suficiente de apă să devină o provocare.

Tipuri de piper și cum le poți folosi 

De asemenea, produsele fabricate cu înlocuitori de zahăr pot transmite un mesaj greșit despre alimentele procesate. O gustare etichetată cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr poate să nu fie cea mai nutritivă alegere. Alimentele integrale, cum ar fi fructele și legumele, au de obicei cel mai bun amestec de nutrienți pentru organism.

Dar îndulcitorii artificiali îi pot ajuta pe unii oameni să se bucure de dulceață fără exces de calorii. Iar dacă sunt folosiți cu moderație, îndulcitorii artificiali pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton