Fructe exotice. Care sunt cele mai bune și ce beneficii au

 Lupescu Anca
.

Acestea sunt doar câteva tipuri de fructe exotice, poate cele mai răspândite și cunoscute. Fructele sunt un aliment de bază nutritiv în alimentația multor oameni. Iată care sunt și cum se consumă, dar și ce beneficii aduc în dieta comună. 

Despre fructele exotice

Ceea ce este considerat un fruct comun pentru cineva care trăiește în Asia de Sud-Est sau în India poate părea ciudat pentru cineva care trăiește în America de Nord sau de Sud și viceversa.

Fie că doriți să vă diversificați dieta încercând diferite fructe sau sunteți pur și simplu curioși cu privire la tipurile de fructe care se găsesc în alte zone ale lumii, iată câteva fructe exotice și felul în care se consumă acestea.

Durian

Durian este originar din Asia de Sud-Est, crescând în țări precum Indonezia, Thailanda, Malaezia și Filipine. În unele dintre aceste regiuni, este denumit regele fructelor.

Când să mănânci fructele în timpul zilei

Are o coajă spinoasă și groasă care îi protejează pulpa, care are o textură cremoasă și un gust dulce, ușor amar. Poate crește până la 30 cm lungime și 15 cm lățime, dar chiar și așa, oferă de obicei doar aproximativ 500 de grame de pulpă comestibilă.

Durianul copt are o aromă puternică, recognoscibilă, pe care unii oameni o consideră copleșitoare. Acest lucru se datorează prezenței unor compuși precum esterii, aldehidele și sulfurile.

Pulpa de durian este foarte hrănitoare, deoarece este o sursă bogată de fibre, vitamina C, potasiu și vitaminele B. De asemenea, este plină de compuși antiinflamatori și antioxidanți, cum ar fi quercetina, kaempferolul și luteolina.

În funcție de locul în care locuiți, durianul poate fi greu de găsit. Dacă nu este disponibil proaspăt, se poate cumpăra de la magazinele de specialitate în conserve sau alte forme.

Rambutan

Rambutanii sunt originari din țările din Asia de Sud-Est, cum ar fi Malaezia și Indonezia, deși sunt crescuți și în alte părți ale lumii, inclusiv în Africa și Hawaii.

Citește și : Top 10 cele mai toxice fructe și legume.Cum putem curăța pesticidele!

Pulpa de Rambutan are o aromă dulce, ușor acrișoară și o textură asemănătoare strugurilor. Din punct de vedere al dimensiunii, fructul seamănă cu un kiwi mic și ascunde un mic sâmbure în interior. Pielea sa este roșie și este acoperită cu spini numiți spinterns.

Acest fruct conține o serie de substanțe nutritive, printre care vitamina C și mangan.

Rambutanii sunt ușor de găsit în anumite zone ale lumii, cum ar fi Malaezia și Indonezia, dar pot fi extrem de greu de găsit în altele. Sunt foarte perisabile, așa că este posibil să găsiți aceste fructe conservate doar în magazinele de specialitate.

Vă puteți bucura de pulpă, dar evitați să mâncați pielea sau sâmburii. Este o gustare grozavă ca atare, dar funcționează bine și în înghețată, salate de fructe, platouri de brânză sau ca adaos tropical într-un smoothie sau bol de mic dejun cu iaurt.

Pitaya (fructul dragonului)

Fructul dragonului este originar din Mexic, America Centrală și America de Sud, dar este cultivat în multe părți ale lumii, inclusiv în India.

Citește și: Alimente bogate în vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva COVID-19

Este un fruct spectaulos, cu pielea exterioară de un roz strălucitor acoperită de proiecții verzi asemănătoare unor coarne. Pulpa este albă sau roz și conține semințe negre, mici și comestibile. Are un gust ușor dulce și o textură asemănătoare cu cea a kiwi. Fructul este de mărimea unui măr mare.

Fructul dragonului este cunoscut pentru concentrația mare de compuși antioxidanți, inclusiv flavonoide și carotenoide. În plus, cercetările sugerează că ar putea avea efecte antidiabetice.

Fructul dragonului poate fi achiziționat în multe zone ale lumii. Unele magazine de specialitate îl comercializează atât proaspete, cât și congelat.

Loquat – moșmon japonez

Loquat-urile sunt fructele arborelui Eriobotrya japonica și sunt originare din sud-estul Chinei. În prezent, sunt cultivate și în multe alte zone ale lumii, inclusiv în Japonia, Brazilia, Turcia, Italia, India, Pakistan, Israel și Spania.

Citește și: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

Aceste fructe de 2,5-5 cm au un gust dulce și citric și o textură care variază de la crocantă la asemănătoare cu cea a piersicilor, în funcție de stadiul de coacere. Coaja este, de asemenea, comestibilă și variază în funcție de culoare, de la galben la roșu.

Moșmonul japonez este o sursă bogată de carotenoizi provitamina A, inclusiv betacaroten. Carotenoizii funcționează ca antioxidanți, iar unii, precum betacarotenul, pot fi transformați în vitamina A de către organism.

Litchi

Originar din sudul Chinei, litchiul este cultivat în multe părți ale lumii, inclusiv în

Sunt mici, cu dimensiuni cuprinse între 2-3,5 cm, și sunt acoperite de o piele roșie care trebuie decojită înainte de a consuma pulpa albă, semitranslucidă. Fructele de litchi au o textură asemănătoare strugurilor și o aromă dulce, florală.

Pe lângă faptul că este un adaos delicios la orice dietă, litchiul este o sursă bună de vitamina C, iar studiile sugerează că ar putea avea proprietăți antioxidante, antidiabetice, de protecție a ficatului și de promovare a sănătății inimii.

Cu toate acestea, pot provoca reacții anafilactice și inflamatorii la unele persoane, așa că fiți precauți atunci când îi încercați pentru prima dată.

Litchi pot fi ușor de găsit. Le puteți găsi în magazinele de specialitate și pe piețele asiatice. Litchiile sunt cel mai bine consumate proaspete și pot fi savurate ca atare sau adăugate în salate de fructe.

Fructe de Goji

Boabele Goji sunt originare din China. Aici este, de asemenea, locul unde se produce cea mai mare parte a boabelor goji din lume.

Sunt vândute de obicei uscate sau sub formă de pulbere. Boabele goji uscate au o textură gingașă și o aromă dulce, ușor acrișoară. Boabele au o culoare roșiatică-portocalie și sunt de mărimea unor stafide mari.

Citește și: Socată. Rețetă simplă, ca pe vremea bunicii

Indiferent dacă sunt uscate sau proaspete, boabele de goji sunt bogate în fibre, vitamina C și carotenoizi din provitamina A. De asemenea, ele conțin minerale precum seleniu și magneziu.

Sunt, de asemenea, o sursă concentrată de antioxidanți precum polizaharidele, carotenoidele și compușii fenolici. În mod promițător, cercetările la om sugerează că consumul lor poate îmbunătăți apărarea antioxidantă și nivelul de grăsime din sânge la unele persoane.

Deoarece sunt vândute de obicei uscate, puteți găsi fructe de goji în multe magazine alimentare de specialitate și plafar. Sunt o gustare convenabilă și devin un adaos popular la amestecurile de fructe de pădure și alte gustări.

Mangustan

Mangostan este un fruct originar din țările din Asia de Sud-Est, cum ar fi Malaezia, Thailanda și Indonezia. Astăzi, este cultivat în multe zone tropicale din întreaga lume.

Mangostanii sunt rotunzi și au dimensiunea unei portocale mici. Atunci când sunt coapte, pielea lor capătă o culoare violet închis. Partea comestibilă a mangustanului este albă și este împărțită în segmente. Are un gust dulce, picant și o textură moale și delicată.

Acest fruct gustos este bogat în mulți compuși benefici, inclusiv procianidine, precum și xantone, cum ar fi alfa- și gamma-mangostin. Acești compuși au efecte antioxidante și antiinflamatorii și pot ajuta la protejarea celulelor organismului împotriva daunelor oxidative (18Trusted Source).

Mangostanul poate fi consumat proaspăt sau poate fi folosit pentru a face deserturi precum sorbeturi și budincă de tapioca thailandeză.

Jackfruit

Se crede că Jackfruit este originar din India și Malaezia. În prezent, este cultivat în multe alte zone ale lumii, inclusiv în Asia de Sud-Est, Africa și America de Sud.

Este considerat cel mai mare fruct comestibil din lume. De fapt, aceste fructe pot ajunge până la 50 kg. Sunt acoperite de țepi mici și au o culoare de la verde la galben-maroniu.

Când sunt coapte, au un gust dulce și o textură moale. Fructele de jackfruit necoapte sunt, de asemenea, comestibile și sunt folosite pentru a face produse savuroase, cum ar fi carnea uscată vegană sau alte alternative la carne. 

Acest fruct este bogat într-o serie de nutrienți, inclusiv magneziu și potasiu. De asemenea, este bogat în antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina C și carotenoizi.

În timp ce jackfruit-ul întreg, proaspăt, este mai greu de găsit, puteți găsi mai multe produse din jackfruit uscat, cum ar fi jackfruit jerky sau jackfruit la conservă, în magazinele de specialitate sau chiar în supermarketuri.

Carambola

Carambola sau starfruit este fructul arborelui Averrhoa carambola, originar din Asia de Sud-Est. Astăzi, este cultivat în alte zone ale lumii, inclusiv în zonele tropicale din Statele Unite, cum ar fi Florida.

Fructul își primește numele de la forma de stea pe care o ia atunci când este tăiat. La maturitate, coaja comestibilă devine galbenă. Pulpa are un gust dulce, dar acrișor, și o textură crocantă, asemănătoare strugurilor. Au o lungime cuprinsă între 5-15 cm.

Fructele carambola sunt bogate în unele substanțe nutritive, cum ar fi vitamina C și cupru. De asemenea, acestea furnizează o serie de antioxidanți, inclusiv proantocianidine și acid galic. În plus, sunt o sursă bună de fibre insolubile, care favorizează sănătatea digestivă și vă ajută să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vezi şi fructe și legume bogate în vitamina C!

Citeşte și:

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton