De ce ai nevoie atunci când montezi parchet

 bogdan.galca
.

Poți schimba rapid ambianța generală dintr-o cameră punând parchet. Lemnul este cel mai frumos material și înnobilează orice spațiu din casă, iar parchetul, indiferent de tipul ales (stratificat, laminat sau masiv), este una dintre cele mai bune modalități pentru a te bucura de frumusețea lui. O cameră cu dușumele din lemn este caldă și primitoare, luminoasă, dacă alegi nuanțe deschise, sau intimă, când tonurile sunt mai închise.

Materiale necesare

Alegerea tipului, culorii și modelului de parchet este primul pas, dar nu este singurul. Pentru ca în final totul să fie perfect și din punct de vedere estetic, și din punct de vedere al montajului efectiv, ai nevoie de o izolație, care asigură stratul pe care vor sta plăcile de parchet, previne umezeala și creează o suprafață perfect plană, de plinte, care vor sta lipite de perete și vor ascunde îmbinările parchetului la perete, astfel încât totul să aibă un aspect uniform și estetic, dar și de o soluție pentru etanșeizarea plăcilor. Aceasta din urmă are și rolul de a preveni infiltrarea apei de la suprafață printre plăcile de parchet. Indiferent cât de bine se îmbină plăcile, indiferent de tipul sau modelul ales, este obligatoriu să folosești un adeziv pentru parchet, pentru că doar așa lucrarea este cu adevărat bine realizată și durabilă. 

Dimensiunea plăcilor de parchet

Creierul percepe mai mult decât vede ochiul, iar acesta este principiul pe care se bazează trucurile de amenajare, care fac ca un spațiu să pară mai mare decât este în realitate sau ca o încăpere să lase impresia că este mai înaltă sau mai joasă. Dimensiunea plăcilor de parchet are un rol important în realizarea acestor percepții false, dar deosebit de estetice.  

Într-o încăpere mică, plăcile de parchet trebuie să fie mai înguste. Ideal este ca ele să fie poziționate perpendicular pe peretele lung al camerei. În camerele mari, plăcile mai late trebuie să fie prima alegere. Montarea lor ordonată și simplă este recomandată în camerele mici, modelele fiind rezervate doar încăperilor spațioase, zonelor de birou sau celor open space. 

Poziția plăcilor poate echilibra o cameră prea lungă (se montează perpendicular pe peretele lung) sau una prea îngustă (alege plăci mai late și montează-le paralel cu peretele mai lung). 

Câteva detalii utile care nu trebuie ignorate

Alegerea parchetului trebuie făcută cu multă atenție, mai ales dacă spațiul unde va fi montat este deja zugrăvit, iar piesele de mobilier există:

  1. Un parchet de culoare deschisă este ideal în camerele mai întunecate, în timp ce unul cu o nuanță închisă se potrivește foarte bine într-un spațiu mare și luminos. 
  2. Parchetul în culori mai închise dă un aspect modern și este ideal în camerele foarte înalte, se potrivește unui stil rustic, minimalist și clasic de amenajare, iar efectul de cameră caldă se obține alegând o culoare cu tente brun-roșiatice.
  3. Parchetul este o continuare a pieselor de mobilier, dar este important ca între acestea să existe un anume contrast. Nu alege niciodată un parchet care are exact mobilei din respectiva cameră.
  4. Nuanțele închise creează un sentiment de siguranță, stabilitate și durabilitate, iar cele deschise măresc vizual spațiul și îi dau un aer modern, aerisit, tineresc, fiind ideale în camerele mai joase.
  5. Pereții zugrăviți în tonuri de alb, gri sau ocru se potrivesc cu podele mai închise la culoare, iar cei colorați în tonuri mai vii și intense au nevoie de nuanțe luminoase, deschise la culoare.

Plintele sunt foarte importante, iar prin jocul culorilor se poate face o delimitare insesizabilă între podele și pereți sau una vizibilă. Acestea pot avea aceeași culoare cu parchetul sau una distinctă, care să le scoată în evidență. Ultima variantă se potrivește acolo unde și pereții, și podelele au tonuri închise, pentru a da amplitudine spațiului. O plintă albă, de exemplu, va transforma complet camera, dându-i personalitate și eleganță, fiind perfectă pentru orice combinație de culori între parchet și pereți.

O plintă mai înaltă imprimă un aer sofisticat camerei și este soluția ideală pentru o amenajare clasică, dar merge la fel de bine și într-un decor minimalist. O altă alegere inspirată este aceea în care parchetul, plinta, accesoriile de parchet și ușile au exact aceeași culoare. Combinația dă fluiditate spațiului, îl amplifică și este ideală în camerele mici. 

Plinta poate să fie din același material cu parchetul sau nu. În funcție de modelul ales, acestea sunt soluția perfectă pentru a ascunde cablurile. Există modele de plinte care au un profil interior ce permite trecerea cablurilor prin ele, astfel că acestea nu mai sunt vizibile. 

Este important să existe o diferență de nunață între culoarea podelelor și covor. 

În loc de final, o recomandare în plus: nu te apuca de treabă până ce nu ai toate materialele necesare. Nu te grăbi când le alegi și ia în calcul fiecare detaliu care contribuie la rezultatul final. Este partea cea mai importantă a proiectului de amenajare. Montarea parchetului este simplă! 

Sursă foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu BricoDepot

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton