Cum transformi podul casei în mansardă locuibilă

 bogdan.galca
.

Există câteva detalii foarte importante, de care trebuie ținut cont, pentru a valorifica la maximum potențialul pe care îl are podul casei. Extinderea spațiului locuibil pe verticală, în cazul în care casa are pod, iar acesta are o înălțime de cel puțin 2,5 metri în zona centrală este una dintre cele mai avantajoase soluții. Chiar dacă nu este foarte simplă, este mult mai accesibilă decât pare în primul moment, iar avantajele sunt demne de luat în seamă. 

Podul casei este deseori o zonă abandonată. În cel mai bun caz, se transformă în loc de depozitare pentru lucrurile de care nu mai avem nevoie, dar de care nu ne îndurăm să ne despărțim. Și asta, în condițiile în care acest spațiu merită mult mai mult. Câteva idei bune ar putea fi o provocare pentru a reevalua potențialul pe care îl are podul casei: 

Spațiu accesibil

Suprafața utilă pe care o are podul casei este egală cu amprenta la sol a casei. Din cauza acoperișului, și a pantei acestuia, undeva între 10-15% din spațiul util se pierde, dar, chiar și așa, locul rămâne foarte generos, având în plus avantajul că este necompartimentat, ceea ce lasă loc oricărui plan de amenajare. 

Dar, unul din principalele motive pentru care podul casei nu este folosit este legat de sistemele de acces în această zonă. Foarte des, totul se limitează la un chepeng și o scara nesigură. Pentru a ajunge la acest nivel foarte simplu și, mai ales, în perfectă siguranță, există scari interioare care pot fi fixe sau mobile și care se pot atașa de o trapă pentru pod. Simplul fapt că devine o zonă în care oricine din casă poate ajunge fără efort va pune în valoare podul casei și te va îndemna să-l utilizezi și să-l transformi într-un loc util. 

Mansardă locuibilă

Pereții înclinați și spațiul aerisit și luminos fac din pod un loc care poate primi orice destinație vrei. Poate să fie birou, loc de joacă, dormitor sau cameră de zi. Practic, amenajarea acestei părți a casei ține de imaginație și necesități. Pentru oricare din aceste variante, ai nevoie să rezolvi două mari provocări: izolarea spațiului și ferestrele de mansardă. Izolarea corectă și ferestrele – eventual cu lucarnă, dacă arhitectura casei permite – fac din podul casei un spațiu perfect locuibil.  

Mansardă compartimentată sau nu?

Dacă nu există cu adevărat necesitatea de a crea spații individuale în pod, mansarda necompartimentată este cea mai bună soluție. În primul rând, costurile investiției vor fi mai mici, iar posibilitățile de amenajare, mult mai mari. Nu te oprește nimeni ca în pod să organizezi două sau chiar trei zone, fiecare cu o destinație specifică: o zonă de socializare sau un home cinema, o zonă de divertisment (o masă de biliard de exemplu, sau una de ping-pong), o zonă de fitness. Spațiul generos al mansardei este spectaculos tocmai prin dimensiunile lui, care vin în contrast plăcut cu panta acoperișului. 

Dacă alegi compartimentarea mansardei, stabilește exact care sunt nevoile locuibile și organizează spațiul astfel încât să fie folosit la maximum și, în același timp, să fie comod. De regulă, zonele care se află sub panta acoperișului sunt cele de dormit sau de socializare, unde se poate pune foarte bine patul sau o canapea, iar în dreptul ferestrelor fixe, biroul sau spațiile de lucru. 

Un stat: nu imita în mansarda modelul compartimentarii de la etajele inferioare ale casei. Locul trebuie să fie altfel, nu o copie cu pereți înclinați a parterului. 

Încălzirea mansardei

O buna izolare a mansardei, alegerea unor materiale potrivite pentru acoperiș vor menține o temperatură confortabilă în mansardă vara, deși riscul de a fi prea cald rămâne, chiar dacă vei folosi ferestre și soluții de ventilație. Iarna, însă, mansarda are nevoie de încălzire. Dacă sistemul de încălzire deja existent poate suporta și sarcina unui spațiu (mare) în plus, atunci nu-ți rămâne decât să montezi calorifere în mansardă. Dacă soluția nu este utilă, încălzirea cu aparate electrice este o alternativă.

Uneori, în cazul caselor care folosesc combustibili solizi pentru încălzire, coșul de fum trece prin mansardă, iar acesta poate să fie folosit ca sursă de încălzire pentru acest spațiu. Oricum eficiența energetică pe care o are mansarda depinde foarte mult de calitatea izolării. 

Podul casei este un loc special și, chiar dacă nu poate fi amenajat complet, simplul fapt că îl faci accesibil îi oferă oportunități de utilizare diverse, chiar dacă numai sezonier. Încălzit sau nu, ventilat sau nu, luminat sau nu, dacă poți ajunge ușor în pod, acesta devine parte utilă din casă. 

Sursa foto: shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu BricoDepot

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton