Cum se păstrează peste iarnă slănina, cârnaţii şi caltaboşii

 Lupescu Anca
.

Slănina, cârnații și caltaboșii, dar și alte preparate tradiționale se fac, de regulă, iarna, când se taie porcul. Odată cu ziua de Ignat, oamenii încep să prepare tot felul de mâncăruri specifice sărbătorilor. Printre ele se numără slănina, cârnații, caltaboșii, lebărul, toba sau jumările. Pentru că un porc întreg este o cantitate enormă de carne, organe și slănină, toate aceste produse vor fi consumate pe parcursul unui an întreg. După preparare, acestea vor trebui împachetate corespunzător și depozitate.

Slănina, cârnaţii şi caltaboşii – tradițiile la români

După ce trece Crăciunul și mesele au fost extrem de îmbelșugate, preparatele tradiționale din carne de porc trebuie puse la păstrat. În timp ce unele, precum șunca sau cârnații, se afumă pentru a fi conservate mai mult timp, altele au nevoie de o atenție deosebită pentru a putea fi păstrate tot anul.

Slănina este partea grasă din porcul. Stratul de grăsime este adesea tăiat cu tot cu șorici, frecat cu boia dulce și pus la afumat. Se obține astfel slănina afumată. Unii taie această parte din porc și cu puțină carne, astfel încât să obțină ceea ce unii numesc „șuncă'. 

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Este o bucată de grăsime cu fâșii subțiri de carne prin ea și șorici. Adesea, aceasta este condimentată cu usturoi și boia dulce, apoi afumată ca să reziste mai mult timp. Se consumă tăiată în bucăți mici, cu ceapă și brânză, ca aperitiv.

Caltaboșul este acel preparat tradițional care se face după tăierea porcului. Acesta e un cârnat care se prepară din măruntaiele porcului, care sunt tăiate și fierte. El poate fi afumat, dar se consumă și proaspăt. Multe persoane aleg să pună în această compoziție și orez sau bucăți de slănină. Toate aceste ingrediente se bagă într-un maț și se închid bine capetele. 

Cârnații sunt făcuți din carne de porc, slănină, sare și condimente. Mulți aleg să pună boia dulce sau picantă, pentru o culoare roșiatică. Tot acest amestec se pune în mațe de porc și se lasă la afumat sau se consumă proaspăt, prăjit. 

Multe dintre aceste preparate se pun la păstrat pentru iarnă, pentru a fi consumate pe parcursul anului. 

Cum se păstrează peste iarnă slănina, cârnaţii şi caltaboşii

Slănina – ambalare și depozitare

Pentru ca preparatele să se poată păstra așa cum se cuvine, trebuie ambalate corespunzător, astfel încât să poată fi consumate în siguranță.

De exemplu, slănina, fie că este afumată, crudă sau pregătită în saramură, trebuie presărată cu multă sare și poate fi învelită bine în hârtie de copt sau hârtie cerată și ținută la frigider.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Hârtia de copt ține departe mucegaiul de slănină, spre deosebire de pungile de plastic, care creează condiții bune pentru ca mucegaiul să se formeze. 

Slănina se poate păstra și la congelator, în același fel. Ea trebuie pusă în hârtie de copt, ambalată bine și o poți lega cu elastic. La țară, oamenii învelesc slănina în hârtie de ziar. Dacă alegi să faci acest lucru, trebuie să te asiguri că cerneala nu se va imprima pe bucata de slană. 

Se poate scoate slănina de la congelator oricând. Se dezgheață și se consumă. De asemenea, dacă nu vrei să irosești, poți congela porții mici de slănină, astfel încât să o folosești la gătit sau la aperitive oricând. 

Acest preparat se poate păstra și în beci. Dacă ai slănină fiartă în saramură și afumată, o poți ambala și o poți lăsa în pivniță sau beci. Un loc răcoros și uscat este cel mai potrivit pentru depozitarea alimentelor. 

Cârnații – ambalare și depozitare

Nimic nu se compară cu un cârnat făcut în casă, în care pui condimentele preferate, toci singur carnea și controlezi procentul de grăsime care intră în fiecare cârnat. În plus, îi poți face cât de subțiri sau groși, picanți sau condimentați dorești. 

Dacă ai făcut cârnați de casă, atunci știi că nu ai cum să consumi toţi deodată. Așa că mulți îi depozitează pentru perioade lungi. 

Dacă ai cârnați proaspeți, va trebui să îi consumi în maximum 4 zile de când i-ai făcut. 

Tocmai de aceea, mulți lasă cârnații afară, la uscat, apoi îi afumă, pentru a rezista mai bine. 

Cârnații se pun într-o hârtie de copt, se rulează bine hârtia și se prinde la capete cu cleme sau un elastic. 

Acești cârnați se vor depozita în frigider, dar nici așa nu pot fi păstrați mai mult de maximum 2 săptămâni. 

Pentru o metodă mai lungă de păstrare și depozitare, cârnații înveliți în hârtie de copt se pot pune la congelator, unde pot sta fără probleme până la un an. Nu vor rezista atât de mult, mai ales dacă îi porționezi, astfel încât o porție să îți ajungă pentru un fel de mâncare.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Cârnații se mai pun și în untură și cine a mâncat în acest fel cârnații de casă, știe că este cel mai bun și delicios mod de păstrare.

Se ia un borcan încăpător și se taie cârnații în bucăți de lungimea unui deget sau mai mari. Se prăjesc cârnații bine și se pun în borcan. 

Peste ei se toarnă uleiul care a rămas de la prăjit și dacă nu este suficient, se încinge niște untură și se pune și ea până când cârnații sunt acoperiți. 

Borcanul trebuie ținut la loc uscat, rece și întunecat, altfel poate rîncezi untura și toată munca e în zadar. 

Caltaboșii – ambalare și depozitare

Caltaboșul este un preparat pe care ori îl iubești, ori îl urăști. Există o mulțime de rețete de caltaboș și în unele părți nici măcar nu se numește așa. În funcție de zone, i se mai spune caltaboș sau călbaj.

Dacă nu ai reușit să termini acest preparat de la tăierea porcului și vrei să îl depozitezi, poți să îl învelești în hârtie cerată – asemenea celor în care vin mezelurile pe care le cumperi de la galantar – și să îi ții în frigider.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Dacă vrei să îl pui în congelator, învelește caltaboșul bine în hârtie cerată și pune-l într-o pungă de vidat sau într-o pungă cu fermoar, având grijă să scoți tot aerul din ea.

În acest fel, preparatele tale vor rezista mult timp și vor fi la fel de delicioase ca atunci când au fost făcute. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton