Cum să nu mai fii mereu stresată – metode eficiente, la îndemâna ta

 bogdan.galca
.

Nu mai este nicio noutate faptul că stresul face parte din viața oricărui om modern. Uneori, este un stimulent pentru a obține o promovare la locul de muncă sau pentru a sprinta pe ultima sută la maraton. Atât timp cât percepi stresul ca pe un instrument care te motivează să faci lucrurile mai bine și nu reprezintă o problemă pe termen lung, totul este în regulă. De cele mai multe ori, însă, nu se întâmplă deloc așa, iar efectele se pot vedea la nivelul relațiilor pe care le ai cu cei din jur, în familie sau la serviciu, și pot să apară chiar și probleme de sănătate.

Prin urmare, este foarte important să găsești metode eficiente, cum sunt și cele de mai jos, de a gestiona situațiile stresante.

Fii pregătită pentru orice îți rezervă viitorul

Una dintre cauzele frecvente ale stresului este nesiguranța a ceea ce îți aduce ziua de mâine. Nu poți să prevezi viitorul și nici să estimezi amploarea consecințelor unor situații, cum ar fi apariția unei afecțiuni medicale grave, însă poți să faci ceva concret în loc să construiești scenarii nerealiste. O variantă este să iei în calcul o formă de protecție financiară pentru tine și cei dragi, ca o asigurare sanatate, de pildă. Ca să fii sigură că alegerea ta este cea potrivită nevoilor tale, poți apela la un consultant în asigurări, care te va ajuta să înțelegi ce include o astfel de poliță și cum să-ți construiești o strategie pe termen lung. Totul, astfel încât tu și familia ta să aveți resursele necesare pentru a putea gestiona orice problemă dificilă legată de sănătate.

Apoi, nu uita că este foarte important să faci mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, să te hidratezi, să ai o dietă echilibrată și să mergi periodic la controale medicale de rutină, pentru că prevenția este întotdeauna de preferat tratamentului unei boli și, chiar dacă afecțiunea medicală există deja, evoluția ei poate fi controlată mai bine.

Asigură-te că ai jobul potrivit

Un job nepotrivit poate fi o cauză a stresului, iar specialiștii de la WebMD menționează câteva aspecte pe care e bine să le analizezi atunci când îți pui problema dacă nu cumva e timpul să-ți cauți un nou loc de muncă. Printre acestea, cele mai comune sunt:

  • insatisfacția profesională – de la faptul că salariul este prea mic, până la rutina din fiecare zi și care nu îți mai aduce nicio provocare interesantă;
  • munca peste program – nu mai ai timp liber pentru tine, familia și prietenii tăi;
  • agenda mult prea încărcată – nu poți termina tot ce ai de făcut într-o zi, indiferent cât de bine te-ai organiza;
  • relația cu șefii și colegii – conflictele frecvente, imposibilitatea de a promova, nesiguranța deciziilor la nivel de management, toate acestea îți afectează capacitatea de concentrare și, implicit, productivitatea muncii.

Ca să eviți efectele stresului provocat de astfel de situații, primul lucru pe care ar fi indicat să-l faci este să încerci să te calmezi, ca să nu acționezi sub impulsul nervilor, să te detașezi un pic și să vezi lucrurile clar. Pune în balanță toate punctele negative și pozitive și analizează soluțiile pe care le ai la îndemână. De exemplu, participarea la cursuri de pregătire profesională este o modalitate prin care te poți perfecționa și chiar reprofila, dacă este nevoie. Apoi, încearcă să fii mereu la curent cu ultimele oferte de joburi, vezi care sunt cerințele angajatorilor și dacă profilul tău se potrivește pentru ceea ce ți-ai dori sau dacă ar fi bine să faci ceva ca să răspunzi altor cerințe decât până acum. Nu uita că trăim într-o lume competitivă, în care depinde și de tine să devii o angajată de valoare.

Planifică-ți inteligent resursele financiare

Un alt aspect legat de modul în care te poți pregăti ca să faci față unor evenimente neprevăzute pe care ți le poate rezerva viitorul este planificarea bugetului personal. Nu știi niciodată când poate să apară vreo urgență și numai gândul că nu ai resurse financiare suficiente pentru a-i face față îți creează un disconfort psihic puternic.

Poți face ceva concret și în acest sens: identifică acele cheltuieli care pot fi ajustate sau chiar eliminate de pe listă în fiecare lună. De exemplu, poate nu e o necesitate să ieși săptămânal cu prietenii ori să te îmbraci cu haine scumpe, la fel cum nu este musai să mergi într-o excursie de o săptămână la Paris, când ai varianta unei vacanțe cu buget mai redus. Astfel, îți poți planifica inteligent resursele și să ai un fond de rezervă pentru orice eventualitate.

Ia-ți un animal de companie

Un animal de companie îți poate schimba viața complet. Sigur că acest lucru implică foarte multă responsabilitate, de la alegerea hranei potrivite, controalele regulate la medicul veterinar și până la afecțiunea pe care va trebui să i-o oferi, însă relația pe care o construiești cu el funcționează perfect ca o terapie antistres. Gândește-te doar la serile în care vii obosită de la serviciu și câinele sau pisica ta te întâmpină de cum ai intrat în casă, făcându-te să uiți de stresul acumulat peste zi.

Chiar dacă e neastâmpărat și mai face năzdrăvănii, la fel ca un copil mic, iubirea necondiționată pe care ți-o oferă, faptul că te poți juca oricând cu el, că ieși la plimbare în aer liber și poți cunoaște alți proprietari de câini sau pisici ce îți pot deveni chiar prieteni sunt câteva recompense prețioase pe care le primești pentru efortul de a avea grijă de un animal de companie, de fapt de prietenul tău patruped. În felul acesta, te poți detașa de problemele stresante din viața ta și le poți aborda cu mai mult calm.

Investește în proiecte personale

Studiile psihologice au demonstrat că un hobby te poate ajuta să faci față mai bine situațiilor stresante din viața ta, fie că sunt legate de locul de muncă sau de viața personală. Astfel, ele te ajută, printre altele, să-ți organizezi mai eficient timpul liber, să socializezi și să capeți mai multă încredere în forțele proprii. Rutina și faptul că nu mai reușești să faci nimic pentru tine pot fi factori de stres, pentru că ajungi să acumulezi foarte multe nemulțumiri și, în timp, te poți prețui din ce în ce mai puțin. Important este să eviți momentul în care nu mai poți continua și una dintre cele mai eficiente metode în acest sens este să faci investiții în proiecte personale.

De exemplu, dacă ești pasionată de muzică sau de balet, participă la cursuri și acceptă provocarea de a fi parte a unui spectacol. Apoi, dacă gătitul este o plăcere deosebită, și știi că zacuștile, gemurile sau ruladele tale cu pui sunt un deliciu pentru toți cei care le-au gustat, poți încerca să-ți deschizi propria afacere.

Așadar, ca să reușești să elimini efectele stresului e bine să identifici mai întâi cauzele: problemele de sănătate, serviciul, resursele financiare insuficiente, lipsa timpului liber sau a unor activități care să te destindă. Apoi, încearcă să te concentrezi asupra metodelor eficiente, cum sunt și cele de mai sus, prin care poți să diminuezi efectele, astfel încât să poți gestiona situațiile stresante.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton