Cum să fii în siguranță când ești la volan: măsuri eficiente pentru prevenirea accidentelor rutiere

 bogdan.galca
.

Răbdarea și atenția sunt esențiale când ești la volan. Pe de altă parte, viteza și nerespectarea regulilor de circulație pot produce accidente cu victime.

Când te afli la volan, nu este important doar să conduci bine, ci să acorzi o atenție sporită și celorlalți participanți la trafic, întrucât comportamentul acestora reprezintă cauza celor mai multe accidente rutiere. Pe de altă parte, drumurile proaste și vremea nefavorabilă se numără printre factorii care influențează gradul de risc atunci când te afli la volan.

Anul trecut, peste un milion de oameni au murit în urma unor accidente rutiere, se arată pe site-ul worldometers.info. Cele mai recente date centralizate de Eurostat arată că România are cea mai mare rată a deceselor din cauza accidentelor rutiere, cu peste 100 de victime la un milion de locuitori pe an, dublu față de media Uniunii Europene.

Verificarea periodică a autoturismului, adaptarea vitezei la condițiile de drum și vigilența șoferilor sunt vitale pentru a evita coliziunile. Iată câteva măsuri de care ar fi bine să ții cont pentru a fi în siguranță în trafic:

Verifică periodic starea autoturismului

Una dintre cele mai importante măsuri pe care ar fi bine să le iei pentru a preveni producerea accidentelor rutiere este verificarea periodică a mașinii. Fie că te urci la volanul unei mașini puternice și sigure, precum cele din gama Toyota, fie că ai un vehicul cu mai puțini cai-putere, verificarea periodică a autoturismului și, mai ales, înainte de a pleca la drum este obligatorie. Buna funcționare a frânelor te ajută să poți opri mașina la timp și să eviți producerea unui accident, la fel și folosirea anvelopelor specifice condițiilor meteorologice. Un alt factor important este vizibilitatea. Nu pleca la drum cu o mașină murdară. Curăță parbrizul, luneta și oglinzile laterale înainte de a te urca la volan, pentru ca imaginea să nu îți fie obturată. Schimbul periodic de ulei și al componentelor de bază deteriorate ajută motorul să funcționeze în condiții optime, de aceea este esențial să nu neglijezi nici acest aspect.

Fii atent la comportamentul celorlalți șoferi

Chiar dacă te consideri un șofer bun și respecți regulile de circulație, nu trebuie să pierzi din vedere faptul că nu ești singur pe drum. Fii atent la comportamentul celorlalți șoferi și fii tu cel care cedează dacă observi că aceștia se implică în depășiri neregulamentare sau fac manevre necorespunzătoare. De pildă, frânează și lasă șoferii să revină pe bandă, dacă s-au angrenat într-o depășire periculoasă și un alt vehicul se apropie din față. Nu accelera și nu bloca accesul celorlalte vehicule. Cedează trecerea, chiar dacă tu te afli pe drumul cu prioritate, însă observi că șoferii ceilalți nu reduc viteza. Condu prudent și redu viteza în localități, mai ales în cele în care pietonii nu circulă pe trotuare și animalele circulă libere pe străzi.

Păstrează-ți mintea limpede și nu te lăsa distras

Un șofer odihnit este un șofer care poate evita mai ușor producerea unor accidente rutiere. Nu pleca la drum dacă ești obosit sau oprește-te dacă simți că te ia somnul în timp ce conduci. E mai bine să ajungi mai târziu, dar în siguranță decât să te grăbești și să se întâmple tragedii. Totodată, nu te lăsa distras în timp ce conduci. Nu scrie mesaje pe telefon, nu te uita la filme, nu mânca și nu te implica în discuții care îți pot afecta capacitatea de concentrare.

În cazul șoferilor, procesul de învățare nu se termină odată cu obținerea permisului de conducere, ci fiecare moment la volan reprezintă o oportunitate de a descoperi lucruri noi și de a deveni un participant la trafic mai bine pregătit.

Sursă foto: Dragana Gordic/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Autovit

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton