Cum poți cere ceva la bar fără să te faci de râs

 bogdan.galca
.

Dacă îți place să savurezi un cocktail din când în când, la o ieșire în oraș, nu înseamnă automat că ești și specialistă în amestecul rafinat al licorilor bahice. De fapt, terminologia chiar s-ar putea să te încurce puțin. Însă pentru un barman e de preferat să recunoști franc că nu știi foarte bine ce băutură să comanzi decât să te pretinzi expertă în domeniu, pentru ca la următoarea întrebare să fii nevoită să recunoști rușinată că habar nu ai despre ce e vorba.

Crede-ne, situația aceasta este mai des întâlnită în baruri decât ai crede. Însă nu e singura regulă de bun simț care ar trebui respectată într-un local. Iată câteva sfaturi despre ce poți comanda și cum ar trebui să faci asta, fără să pară că ești o ignorantă desăvârșită.

Multe dintre noi ne sfiim să cerem un sfat cuiva despre o anumită băutură. S-ar putea să vezi nume frumoase sau exotice prin meniu, fără să ai habar de ce gust ar putea avea un anumit cocktail, sau cum ar putea arăta. Dar decât să regreți imediat alegerea făcută, nu ar fi mai bine să îi spui direct barmanului că ești nehotărâtă și să îi ceri un sfat?

E foarte posibil ca el să îți pună câteva întrebări pentru a afla ce tip de cocktail ți s-ar potrivi mai bine. Te-ar putea întreba, de exemplu, ce ai alege între un pahar de vodcă și unul de gin, sau dacă ai preferințe pentru băuturile tari sau cele licoroase. Nu ai de ce să te rușinezi. Dimpotrivă, o scurtă discuție cu barmanul s-ar putea lăsa cu un cocktail personalizat excelent.

Ce ar trebui evitat însă în cadrul unei discuții la bar? Lucrurile normale, pe care orice persoană de bun simț s-ar sfii să le întrebe. De exemplu, 'ce băutură e cea mai bună' sau 'ce ai cel mai scump/ieftin'. În plus, e foarte posibil ca barmanul să fie ocupat în momentul în care îl abordezi sau să fie atent la prepararea unei băuturi, așa că ai puțină răbdare și nu începe să strigi în gura mare după el. Crede-ne, e antrenat să observe clienții care au nevoie de serviciile sale și te va servi atunci când îți vine rândul.

Termeni de bază pentru bar

În altă ordine de idei, nu ar fi deloc o ideea rea să înveți câteva lucruri de bază din lumea barurilor și chiar câțiva termeni din mixologie. Începe cu vinurile și încearcă să reții câteva tipuri măcar, din fiecare categorie. Bineînțeles, ideal ar fi să le și încerci în timp. Astfel, s-ar putea să ceri degeaba un cupaj de Lambrusco și Cabernet (amestec între două tipuri de vin), dacă nu-ți va plăcea.

Printre termenii mai des folosiți în baruri se numără și câteva denumiri care pot provoca încurcături. Aperitivul, de exemplu, nu se referă la mâncare, ci la băuturi alcoolice pe bază de vin sau alcool, cu gust amărui de obicei, servite înainte de masă, pentru deschiderea apetitului. Este o greșeală să te referi la mâncare cu termenul 'aperitiv'. Corect băutura este aperitiv, iar mâncarea este gustare.

În ceea ce privește metodele de preparare a băuturilor, există termeni specifici, pe care îi poți reține ușor. Shakingul presupune amestecarea ingredientelor unui cocktail cu ajutorul unui shaker, acel recipient metalic pe care barmanul îl agită cu naturalețe. Stirringul se referă la umplerea paharului pe jumătate cu gheață, apoi amestecarea rapidă a băuturii cu lingura. Strainingul se referă la strecurarea conținutului din shaker în paharul de cocktail. Blendingul, așa cum ii spune și numele, implică mixarea ingredientelor într-un blender electric. Muddlingul implică strivirea fructelor sau a frunzelor de mentă, alături de gheață, într-un mojar. Flamingul reprezintă aprinderea cocktailului alcoolic, având efecte spectaculoase. Layeringul sau floatingul se referă la turnarea ingredientelor în straturi, ținând cont de densitățile lor diferite.

Există și termeni specifici pentru tipurile de băuturi. De exemplu, sours sunt cocktailurile acrișoare, pe bază de suc de lămâie. Fixes sunt cocktailuri pe bază de gin, tequilla, whisky sau vodca. Un flip este un cocktail cu spumă de galbenuș de ou, zahăr și alcool. Un Buck conține gin sau alte spirtoase, apă minerală și un tonic. Un Frozen poate fi un cocktail congelat, mixat cu gheață pisată sau un long drink realizat din alcool, sifon sau cidru și lămâie.

Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu bautura-online.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton