Specialiștii în nutriție te învață ce să mănânci și ce să nu mănânci când e caniculă. Pe lângă lichide, alimentele sunt și ele deosebit de importante în zilele cu temperaturile ridicate. Sunt însă câteva greșeli majore pe care le fac mulți pe timpul verii.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Este vital să ne hidratăm în sezonul cald, mai ales atunci când temperaturile maxime ating un nivel alarmant. Lichidele atât de utile pot veni chiar și din fructe, legume sau anumite preparate culinare, care îți oferă și vitaminele necesare pentru o bună funcționare a organismului.
Ce să mănânci când e caniculă
Supe de legume
Poate fi o supă de pui, una de roșii sau chiar una de castravete, răcoritoare și hrănitoare. Acest preparat te hidratează, iar dacă supa este una fără carne, este cu atât mai bine pentru digestie pe timp de vară.
Roșii și castraveți
Împreună formează atât o salată delicioasă, cât și o combinație ideală sănătoasă pentru corp, în timpul caniculei. Roșiile și castraveții conțin o cantitate mai mare de apă, iar tomatele mai au în componența lor și licopen. Acesta este un antioxidant puternic, ce îți întărește sistemul imunitar, încetinește procesul de îmbătrânire și ajută chiar la prevenirea riscului de apariție a unor boli grave.
Frunze și plante verzi
Conțin numeroase vitamine, minerale, precum și alte substanțe nutritive deosebit de importante pentru organism. Salata verde, spanacul, ștevia, frunzele de ceapă verde, varza, acestea sunt doar câteva dintre ingredientele ideale pentru consum pe timp de caniculă.
Citește și: Rețete de limonadă. Perfectă pentru caniculă
Citește și: Rețetă de ciorbă de spanac a la grec
Citește și: Salată pentru zile caniculare. Reţeta lui Carmen Brumă
Citește și: Singura înghețată care nu îngrașă, recomandată de Mihaela Bilic. O poți prepara rapid
Pepenele roșu și pepenele galben
Consumate în cantități mici, aceste fructe hidratează, îți oferă o listă întreagă de vitamine și te ajută să îți revii după o zi caniculară. Sunt minunate și pentru că au un număr relativ redus de calorii.
Ardei iuți
Pare o alegere neobișnuită, dar acest ingredient îți stimulează receptorii de căldură din gură, îți îmbunătățesc circulația sângelui din organism și îți provoacă transpirația, răcindu-ți astfel corpul, conform Libertatea.
Ce să nu mănânci când e caniculă
Înghețată
Pare ciudat, dar înghețata, la fel ca băuturile prea reci, nu sunt recomandate atunci când afară temperaturile sunt alarmant de mari. Din cauză că tu consumi niște alimente reci, corpul tău va fi nevoit să compenseze în mod excesiv acest proces de răcire și vei ajunge mai înfierbântat decât erai inițial.
Carne
Nu doar că pică greu la stomac din cauza digestiei lente, dar mai grăbește și procesul de îmbătrânire. Dacă vrei neapărat să o pui pe masă, alege cărnurile slabe, de pește, pui sau curcan, preparate la cuptor sau pe grătar, servite neapărat cu multe legume sau salate de tot felul.
Fast-food și produse de patiserie
Sunt gustoase și ne fac cu ochiul, dar îți pot da total peste cap întregul sistem digestiv pe timp de vară. Sosurile și lactatele din componență îți pot provoca probleme de sănătate, dacă produsele nu sunt pregătite în mod corespunzător. În plus, nici nu țin de foame decât pe termen scurt. În general, sunt de evitat produsele alimentare mult prea procesate, în sezonul cald.