Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ion

 Lupescu Anca
.

Sfântul Ion se sărbătorește în fiecare an pe 7 ianuarie. Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul are o semnificație aparte pentru creștinii ortodocși. Acesta este sfântul care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan. De fapt, această sărbătoare este printre cele mai importante din luna ianuarie și este momentul în care se încheie sărbătorile de iarnă.

Despre Sfântul Ion

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat patronul copiilor. De fapt, se spune că femeile care vor să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ioan pentru a da naștere unor copii sănătoși.

Această sărbătoare se mai numește și „Sântion'. Unii oameni obișnuiau să sărbătorească ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiare.

Tot de Sfântul Ioan, există obiceiul „scăldatului femeilor”, care este de fapt o petrecere. De obicei, femeile se adună la o cineva acasă și fiecare dintre ele aduce mâncare și băutură.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Un alt obicei de Sfântul Ioan este „Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat Apă Sfințită de la preot în ajun de Sfântul Ioan, merg la biserică în dimineața zilei de Sfântul Ioan și, după ce se termină slujba, se duc să stropească fiecare om care iese și îi urează noroc. Oamenii „stropiți” trebuie să îi răsplătească pe colindători cu bani.

În dimineața de Sfântul Ioan, fiecare persoană trebuie să stropească cu apă nouă de Sânziene pentru a se feri de boli tot anul.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ion

2 milioane de români își serbează numele de Sfântul Ioan

Aproape două milioane de români își sărbătoresc anul acesta ziua numelui.

Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, sunt peste 1,3 milioane de bărbați și 652.086 de femei care poartă acest nume sau derivate.

Dintre prenumele bărbaților, cel mai frecvent este Ioan – 456.834 de români poartă acest nume.

Mai există prenumele Ion – 347.224 de români, Ionel – 136.460, Ionica – 4.512, Ioniță – 1921, Ionuț – 358.401, Ivan – 6.939, Jan – 4.597, Jean – 3.471 și Nelu – 20.547.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

În rândul femeilor, cel mai des întâlnit este prenumele Ioana – 389.418, dar și Ionela – 147.788.

Totodată, printre prenumele feminine sărbătorite de Sfântul Ioan se numără și Ionelia – 6.792, Ionica – 19.380, Ionuța – 578, Jana – 4.908, Nela – 10.892, Oana – 72.196 sau Onuța – 134.

Numele derivate din Ioan sunt: Ion, Ioana, Oana, Onuța, Nelu, Nela, Nilă, Nuțu, Janina, Jana, Janos, Jean, Jeana, Jovanni, Johanna, Juan, Juana, Juanito, Johan, Iana, Ionuț, Ionica, Ionică, Ionela, Ionel, Ioanichie, Iona, Ioannis, Ioanid, Ianos, Ivan, Iova, Ivana, Gianina, Gianni, Giovanni, Yanni și Yannos. 

Cine a fost Ioan Botezătorul

 Scriptura ne spune că Maria a fost anunțată de îngerul Gabriel că și verișoara ei Elisabeta era însărcinată. Maria a pornit în grabă să o viziteze pe Elisabeta – o călătorie lungă și anevoioasă în acele zile – și a rămas cu ea pentru o perioadă de timp în timpul sarcinii sale.          

 Ioan, fiul Elisabetei și al lui Zaharia, a fost un copil al promisiunii lui Dumnezeu.  

Tatăl său, Zaharia, un preot evreu, a rămas mut de la îngerul Gabriel atunci când nu a vrut să creadă vestea îngerului că soția sa Elisabeta (o femeie mai în vârstă) va concepe un copil.  Ioan s-a născut probabil la Ain-Karim, un orășel la sud-vest de Ierusalim. 

Zaharia și-a primit vocea înapoi când, în ziua circumciziei și a botezului lui Ioan, a scris că numele copilului va fi Ioan.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

 Deși verișori, Ioan și Iisus nu au locuit unul lângă celălalt și nu se știe dacă s-au întâlnit în copilărie.  

La vârsta de treizeci de ani, a început să predice pe malurile Iordanului împotriva relelor vremii. Ioan a atras mulțimi mari. El a predicat un botez al pocăinței „pentru că Împărăția Cerurilor este aproape”.  Prezența lui Ioan și a ucenicilor săi nu s-a făcut simțită decât cu aproximativ un an înainte de începerea slujbei lui Isus.  

Când Isus a venit la el, Ioan L-a recunoscut ca fiind Mesia și L-a botezat, spunând: „Eu sunt cel care are nevoie de botez de la Tine”. 

Ioan i-a inspirat pe mulți dintre adepții săi să-L urmeze pe Hristos atunci când L-a desemnat „Mielul lui Dumnezeu'.

Când Isus a plecat să predice în Galileea, Ioan a continuat să predice în valea Iordanului. Temându-se de marea sa putere pe care o avea în rândul poporului, Irod a pus să fie arestat și întemnițat, deoarece Ioan denunțase căsătoria adulterină și incestuoasă a lui Irod cu Irodiada, soția fratelui vitreg al lui Irod.

  Ioan a fost decapitat la cererea lui Salomeea, fiica Irodiadei.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Comemorarea morții lui Ioan este celebrată de Biserica universală la 29 august.

Ioan este prezentat în Noul Testament ca fiind ultimul dintre profeții Vechiului Testament.  El este cunoscut sub numele de Botezătorul lui Hristos.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton