Ce este gutiera.Ce rol are și când trebuie folosită 

 Lupescu Anca
.

Gutiera este un aparat utilizat pentru a proteja dinții și structurile de susținere a acestora de daunele cauzate de măcinare sau strângere. Gutiera poate fi sub forma unei apărători de noapte pentru dinți sau poate fi permanentă.

Ce este gutiera. Ce rol are și când trebuie folosită 

Strângerea sau scrâșnirea dinților, denumită și bruxism, poate avea loc atunci când un pacient este treaz sau doarme. S-a raportat că 20% dintre adulți suferă de bruxism atunci când sunt treji, în timp ce 8% fac acest lucru atunci când dorm. 

Uneori, se crede în mod eronat că aranjamentul dinților în gură, sau ocluzia, sunt responsabile pentru bruxism. De fapt, stresul este cauza principală – atât în timpul stării de veghe, cât și în timpul somnului – iar bruxismul în somn este înțeles ca fiind o tulburare legată de somn. 

În bruxismul în somn, creierul determină activarea și contracția mușchilor care deschid și închid maxilarul. Acest lucru are loc, în general, chiar înainte de debutul somnului cu mișcări rapide ale ochilor (somn REM).

Bruxismul

Strângerea și scrâșnirea cronică a dinților poate provoca o suprasolicitare a mușchilor care controlează maxilarul inferior, ceea ce duce la dureri din cauza acestor mușchi. 

O prepari la tine în bucătărie! Pastă de dinți cu turmeric pentru albire dentară

Sarcina asupra articulației în sine poate provoca, de asemenea, modificări în interiorul articulației, ceea ce duce la durere și la o deschidere limitată a gurii.

Scrâșnirea și strângerea cronică a dinților poate duce în cele din urmă la tulburări temporomandibulare (TMD). 

TMD sunt un grup de afecțiuni care implică mușchii care controlează maxilarul inferior, articulația maxilarului (articulația temporo-mandibulară) și structurile de susținere. 

Managementul comportamental s-a dovedit a fi eficient pentru pacienții care suferă de TMD. Aceasta implică reducerea stresului, precum și conștientizarea pacientului cu privire la momentele din timpul zilei în care ar putea să strângă sau să scrâșnească în mod inconștient – cum ar fi atunci când se află în fața calculatorului sau studiază, sau când se confruntă cu stresul la locul de muncă.

Dacă dinții prezintă o uzură care indică faptul că este posibil să strângi sau să scrâșnești din dinți noaptea, medicul dentist îți poate recomanda o apărătoare de noapte. 

Aceste gutiere de noapte împiedică dinții superiori și inferiori să intre în contact în timp ce dormi, ceea ce le face extrem de eficiente în protejarea dinților împotriva deteriorării ulterioare.

Medicul dentist îți poate sugera fie o gutieră de noapte, fie o atelă ocluzală. Alte tratamente pentru un TMD includ trecerea la o dietă cu alimente moi, reducerea stresului, îmbunătățirea somnului, evitarea mișcărilor extreme ale maxilarului, aplicarea de comprese calde pe articulație și, în unele cazuri, prescrierea de medicamente antiinflamatoare sau relaxante musculare.

Prepară-ți singură un tratament de albire al dinților pe bază de cărbune activ

Pentru unii pacienți, se poate recomanda o atelă ocluzală de tip „stabilizare”. Aceasta este o apărătoare acrilică subțire montată pe maxilarul superior și poate fi fie moale, fie dură.

Tipuri de atele

Toate tipurile de atele dentare distribuie forțele generate de bruxism în mod egal între dinții de sus și cei de jos, reducând tensiunea musculară și supraîncărcarea articulațiilor. 

Cu toate acestea, ele nu vindecă bruxismul în sine, iar pacienții pot continua să strângă și să scrâșnească dinții noaptea.

În general, am putea spune că o atelă dentară este un tip de dispozitiv dentar detașabil realizat din materiale plastice transparente.

 Gutierele sunt transparente și detașabile, realizate la comandă, astfel încât se adaptează perfect la dinții fiecărui pacient. 

Grosimea și fabricarea lor pot varia în funcție de ceea ce își propune să facă atelia pentru dinții tăi.

La ce se folosește o gutieră?

În funcție de nevoile fiecărui pacient, o gutieră este folosită pentru o serie de lucruri diferite. Gutierele pot remedia problemele de mușcătură, alinia dinții sau chiar ajuta la albirea dinților prin adăugarea de produse de albire la aceștia.

Mască antiacneică cu aloe vera! O prepari acasă din ingrediente organice

Tipuri de gutiere

Există multe tipuri diferite de atele dentare, în funcție de utilizarea lor.

Gutierele anti-sforăit se poartă noaptea și acționează prin deplasarea maxilarului înainte cu câțiva milimetri pentru a preveni producerea de zgomote enervante pe timp de noapte.

Pentru bruxism

Atelele ocluzale pentru bruxism au o funcție pur medicală și sunt folosite pentru a trata problemele maxilarului, precum și problemele legate de articulații și de mușchii temporo-mandibulari (numiți TMJ). 

Atelele ocluzale sunt folosite mai ales de către pacienții care suferă de bruxism, sau scrâșnirea dinților.

Aceste atele pentru scrâșnirea dinților sunt fabricate din plastic sau rășină și sunt folosite de obicei noaptea. Ele sunt în mod normal mai mari decât alte dispozitive similare. Grosimea lor le permite să separe dinții de sus și de jos la o distanță suficient de mare pentru a relaxa mușchii maxilarului.

Prepară-ți singură un tratament de albire al dinților pe bază de cărbune activ

Atelele ocluzale previn, de asemenea, scrâșnirea dinților în timpul somnului, care în cele din urmă provoacă uzură și duce la alte probleme dentare.

Gutierele de albire a dinților

Atelele de albire a dinților, sau mai cunoscute sub numele de mulaje de albire, sunt probabil cea mai frecvent folosită atelă. 

Acestea se poartă cu un gel de albire timp de câteva minute sau câteva ore pe zi, în funcție de produsul folosit. Este important ca produsul de albire să fie prescris de un medic stomatolog, după ce a analizat cu atenție fiecare pacient pentru un tratament sigur. 

În funcție de culoarea smalțului și de rezultatul dorit, specialistul va prescrie un gel specific pentru a evita deteriorarea dinților și, de asemenea, îi va oferi pacientului toate detaliile privind utilizarea acestuia.

Gutiere ortodontice

Revoluționare pe piața de ortodonție, aceste gutiere dentare, mai bine cunoscute sub numele de aliniere, corectează problemele dentare și oferă un tratament complet invizibil. Sunt dispozitive detașabile, care pot fi schimbate la fiecare 7 până la 15 zile, în funcție de caz, până la obținerea zâmbetului dorit.

Atelajele ortodontice trebuie folosite întotdeauna în cadrul unui tratament monitorizat de un specialist. Acestea vor fi prescrise după o examinare detaliată a pacientului și o testare inițială pentru a determina dacă pacientul este pregătit să înceapă tratamentul. 

Mască antiacneică cu aloe vera! O prepari acasă din ingrediente organice

Aceste aspecte sunt de o importanță vitală pentru a evita riscurile pe care le implică ortodonția la domiciliu și „tratamentele” cu atele ortodontice fără supraveghere medicală.

Gutiere de retenție

În cele din urmă, gutierele de retenție, cunoscute și sub numele de rețineri sau apărători de noapte, sunt folosite după ortodonție pentru a menține zâmbetul perfect aliniat. Dinții se mișcă de-a lungul anilor, chiar și după ce se poartă aparat dentar. 

De aici necesitatea de a continua să folosești un dispozitiv de retenție pentru a menține rezultatele. Acestea se poartă în principal noaptea și trebuie schimbate în mod regulat pentru a-și menține funcția.

Special pentru tenul gras: Mască matifiantă cu cartof și lămâie

Doare atunci când porți gutieră?

Cu atelele dentare este posibil să simți o anumită presiune, dar de obicei nu provoacă durere. Dacă, din orice motiv, simți durere, trebuie să mergi la specialist pentru a verifica atelia dentară.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton