Blue Monday: cum să-ți revii după cea mai deprimantă zi din an

Nu mai ai energie, te simți tristă? Nu ești singura! Azi e Blue Monday, spun specialiștii, cea mai deprimantă zi din an. Iată de ce a primit titlul ăsta, și cum să-ți recâștigi starea de bine.

Nu, azi nu e Blue Monday pentru că l-am pierdut pe Brad Pitt, care mai nou se pare că are o relație cu Charlize Theron.

Oamenii de știință au făcut niște calcule complicate, și au decretat că a treia zi de luni a lui ianuarie este apocalipsa pentru psihic.

Mai precis, din nou ajungem la cercetătorii britanici, la psihologul Cliff Arnall ale cărui observații sunt destul de logice. Iată-le adaptate la societatea noastră.

Citește și:

Insomnie? 7 greșeli care te împiedică să dormi bine

Selena Gomez: Provocările vieții îți arată cine ești cu adevărat

Cauze pentru Blue Monday

Având în vedere sezonul în care ne aflăm și vremea neprietenoasă, faptul că nu am mai văzut demult soarele ne afectează substanțial psihicul.

Apoi, poate ne-am revăzut rude și prieteni dragi de Sărbători, iar acum sunt iar departe de noi.

Sărbătorile vin la pachet cu vacanța, și este dovedit științific (din nou) că avem nevoie de un timp de adaptare după concediu, și când revenim la birou după zilele libere suntem, firesc, mai triști.

De asemenea deja sunt celebre rezoluțiile de Anul Nou! Te apuci de sală, te lași de fumat, îți cauți un job nou, poate chiar un partener de cuplu nou, vrei să mănânci mai sănătos, să ai mai multă grijă de tine etc

Acum, sincer, câte rezoluții ai îndeplinit deja? Sau măcar le-ai demarat cu pași mici? Asta poate aduce dezamăgire de sine, pierderea încrederii și a motivației.

Dacă tot am menționat alimentația, bucătăria românească este oricum destul de grea, iar preparatele de Crăciun consumate iresponsabil supun corpul unei veritabile torturi. Prin urmare nu este deloc imposibil să te resimți și acum, pe final de ianuarie.

În portofel suflă vântul? Cadourile, ieșirile au costat, poate chiar ai fost plecată din oraș. Nu e prea plăcut să fii pe buget de criză, mai ales acum când magazinele sunt pline de haine frumoase la reduceri, iar tu poți doar… să privești.

 

Cum depășim tristețea

Da, poți face lucruri pentru tine și fără bani prea mulți! În primul rând, fă sport! Mișcarea fizică ajută creierul să secrete hormonii fericirii, care îți vor schimba substanțial starea de spirit.

Dacă ai abonament valid, mergi la sală. Sau îmbracă-te bine și ieși la alergat. Desigur, poți face și acasă exerciții, folosind greutatea propriului corp. Pe internet găsești o mulțime de programe sau filmulețe.

Chiar dacă cerul are mai multe nuanțe de gri, mergi la plimbare într-un parc, pe timp de zi. Fii atentă la natură, la copaci, la lebede, rățuște, cum simți frigul sau vântul pe față.

Este un exercițiu de ancorare în prezent, care alungă stresul sau acele gânduri care nu-ți dau pace. Timpul petrecut în natură are un efect pozitiv fantastic.

Întâlnește-te cu prietenii sau familia. Puteți vedea un film împreună, să jucați diferite jocuri amuzante sau pur și simplu să stați de vorbă.

Îmbrățișați-vă cât mai mult și mai des! Asta eliberează dopamina, un alt hormon responsabil cu starea de bine și cu crearea legăturilor, a atașamentului.

Fă-ți ordine în casă sau în dulap! Căminul nostru este o oglindă a stării noastre psihice, iar când facem ordine la exterior se așează și anumite elemente care țin de… interior.

 

Foto: Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton