Ați pierdut pe cineva drag? Cum trăiește copilul tău perioada de doliu

E mic și nu știe? Ba da! Și copilul tău experimentează perioada de doliu, nu foarte diferit de un adult.

Etapele doliului la copii

Atunci când cineva drag moare există anumite etape specifice perioadei de doliu emoțional.

În cazul copiilor, ca și în al adulților, prima fază este cea de negare, urmată apoi de furie, iritabilitate, de proteste, agresivitate.

Tristețea își face și ea simțită prezența, însoțită de dor, vinovăție, teamă, sentiment de disperare, de unde și un nivel scăzut de energie, tendința de a se izola.

În a 3 a etapă se produce detașarea cu posibilitatea ca micuțul să transpună acel atașament față de persoana dispărută în unul sau mai mulți adulți apropiați.

Este normal să discutați despre moarte

Nu ai cum să ții copilul într-un glob de cristal și să-l protejezi de toate tristețile sau necazurile din lumea asta.

Și, deși nu este deloc un subiect plăcut, tema morții trebuie abordată, evident într-un limbaj și un mod adecvat vârstei copilului, ca acesta să înțeleagă.

Iar tu trebuie să ai în vedere faptul că abia după 9 ani micuțul va înțelege că decesul este un proces cu adevărat ireversibil.

Discută cu el despre cel dispărut, dă-i voie să plângă și, mai ales în această perioadă în care siguranța emoțională este afectată, fiți cu toții prezenți în mod real pentru copil.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton