Alimente bogate în calorii pe care să le eviți dacă nu vrei sa te îngrași 

 Lupescu Anca
.

Creșterea în greutate apare cel mai adesea atunci când consumi mai multe calorii decât arzi. Ai nevoie de calorii pentru energie și de alimente sănătoase pentru a furniza proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fitonutrienți. Dar, atunci când alegi alimente bogate în calorii cu o valoare nutritivă scăzută, contribui la creșterea în greutate.

Alimente bogate în calorii pe care să le eviți dacă nu vrei sa te îngrași 

Sucurile acidulate și băuturile îndulcite cu zahăr

Sucurile acidulate și alte băuturi îndulcite cu zahăr precum sucul de fructe sau frappucino-urile adaugă sute de calorii la dieta ta fără să te ajute să te simți sătul sau să adaugi vreun nutrient. 

Poți consuma lejer între 300 și 800 de calorii doar din băuturi dulci, adică o bună parte din necesarul tău caloric dintr-o zi. În plus, acestea nu îți vor ține de foame, așa că ele vin ca surplus la mesele pe care le iei, adăugând calorii degeaba.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Carne procesată

Cârnații, slănina, baconul și alte tipuri de carne procesată contribuie în mare măsură la creșterea în greutate. O analiză publicată în American Journal of Public Health în 2016 a raportat că un aport crescut de carne roșie procesată (și neprocesată) a avut un efect asupra creșterii în greutate pe parcursul a patru ani, care nu a fost observat la femeile care și-au crescut aportul de legume, fructe, cereale integrale sau iaurt, scrie healthyeating.com.

Băuturile alcoolice

O băutură alcoolică din când în când nu va înclina balanța în sus, dar consumul constant de alcool adaugă sute de calorii goale la dieta ta.

Cocteilurile pot ajunge la peste 400 de calorii fiecare. Și, chiar dacă optezi pentru o alegere mai moderată din punct de vedere caloric, cum ar fi un pahar de vin alb, aceste băuturi îți vor da o poftă nebună de mâncare. Și nu vei vrea să te răsfeți cu o salată, ci cu alimente bogate în calorii care favorizează creșterea în greutate.

Chipsuri, snacks-uri, dulciuri ambalate

Chipsurile, sărățelele, snacks-urile, dulciurile ambalate și cam tot ce poți găsi într-un magazin în această categorie îți pot satisface nevoia de ceva sărat și crocant, dar nu fac prea multe pentru a-ți potoli foamea.

O cercetare publicată în Advances in Nutrition în 2016 a raportat că, în comparație cu persoanele care au consumat popcorn cu conținut scăzut de grăsimi, persoanele care au consumat chipsuri au raportat niveluri mai scăzute de sațietate și niveluri mai mari de foame. Dacă alegi chipsurile ca gustare, acestea nu vor face mare lucru pentru a îți potoli foamea și nu vor face decât să adune calorii la aportul zilnic.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Alimente cu făină rafinată

Produsele de patiserie, prăjiturile, pâinea albă, covrigii, crusta de pizza și clătitele făcute cu făină albă sunt alimente foarte procesate pe care corpul tău le digeră rapid. 

Acestea nu fac mare lucru pentru a te ajuta să te simți sătul pentru o perioadă lungă de timp și oferă minimum de nutrienți. 

Este mai probabil să te răsfeți cu cantități mari din acești carbohidrați cu conținut ridicat de calorii și săraci în nutrienți, ceea ce contribuie la creșterea în greutate. Ooamenii au înlocuit aceste calorii goale cu cereale integrale, linte și quinoa, au avut mai multe șanse să dea jos kilograme.

Grăsimi saturate

Consumul excesiv de grăsimi saturate, care se găsesc în bucățile grase de carne și în lactatele grase, îți poate umple dieta cu calorii care favorizează creșterea în greutate. În plus, prea multă grăsime saturată este un factor de risc cunoscut pentru bolile de inimă. Alege produse lactate cu conținut scăzut sau normal de grăsimi atunci când este posibil și înlocuiește carnea grasă, cum ar fi coastele, pieptul de porc sau ceafa de porc, cu friptură de vită slabă, carne albă de pasăre și pește alb.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Fructe uscate

Multe tipuri de fructe uscate au zahăr adăugat, ceea ce le face să semene mai mult cu bomboanele decât cu o gustare sănătoasă. Este ușor să te înfrupți din cantități abundente de stafide dulci și gingașe, curmale și cireșe uscate, ceea ce înseamnă că ingerezi o tonă de calorii în timp ce te simți sănătos. 

Fructele uscate sunt făcute prin extragerea apei, ceea ce înseamnă că pierzi un beneficiu important de sațietate al fructelor proaspete. Treci peste opțiunile uscate și alege în schimb fructe proaspete. Optează pentru struguri în loc de stafide și pentru afine proaspete în locul celor uscate. Vei mânca mai mult, ca volum, vei obține toate beneficiile fructelor proaspete și vei scădea din calorii.

Mâncăruri cu paste făinoase

Pastele făcute din făină albă sunt un aliment din făină rafinată. O porție corectă este cam o ceașcă mică, dar este ușor să mănânci de două sau chiar trei ori mai mult la o masă. Și chiar dacă mănânci o porție mai mare, se digeră repede și nu au puterea de rezistență a cerealelor integrale. Adică îți va fi foame destul de rapid. Dacă ai poftă de paste, optează pentru cele integrale și consumă-le cu o garnitură de proteine și însoțite de o salată mare pentru a crește senzația de sațietate.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Îndulcitori artificiali

Deși îndulcitorii artificiali au fost concepuți pentru a te ajuta să economisești calorii, cercetările publicate în Current Gastroenterology Reports în 2017 sugerează că aceștia contribuie de fapt la epidemia de obezitate și la prevalența sindromului metabolic. 

Cumva, aceste substanțe artificiale modifică capacitatea organismului tău de a se simți sătul și duc la creșterea consumului de calorii.

Mâncăruri gata preparate

Mâncărurile gata preparate, cum ar fi lasagna congelate sau toate semipreparatele pe care doar le bagi 10 minute la cuptor, sunt foarte convenabile și pot părea opțiunea perfectă de cină pentru serile aglomerate, dar un studiu publicat în British Journal of Nutrition în 2015 a descoperit o asociere între consumul acestor mese gata preparate și obezitatea abdominală.

Alimentele care scad pofta de mâncare

Ca să nu îngrași, nu trebuie să renunți complet la aceste alimente. Trebuie să înțelegi cum funcționează corpul și că slăbitul este matematică. Așadar, caloriile pe care le consumi din mâncare ar trebui să fie mai puține decât cele pe care le arzi în mod natural. Dacă sunt la egalitate, îți vei menține greutatea, iar dacă e invers, te vei îngrășa. 

Te poți bucura de toate mâncărurile preferate, cât timp nu exagerezi cu cantitatea. 

Citeşte și:

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton