Cum să faci cumpărături în siguranță în contextul coronavirusului. 8 sfaturi prețioase de la ANPC, de care fiecare persoană ar trebui să țină cont: "Este de evitat..."

 Cica Cristina
.

Viața cetățenilor a suferit numeroase schimbări în contextul pandemiei de coronavirus. Avem de respectat o serie de restricții, iar o atenție sporită ar trebui acordată și când mergem la cumpărături.

Cumparaturi-1Cumparaturi-1

În majoritatea supermarketurilor s-au amplasat  informări cu privire la metodele de prevenire a contaminării atât la intrarea în magazine, cât şi pe linia caselor de marcat. Este puțin probabil să se înregistreze cu mult mai multe cazuri în contextul în care se păstrează distanța corespunzătoare și dacă se respectă câteva reguli, emise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Iată ce ne sfătuiește directorul general Paul Anghel!

Citește și: Vedetele din România, din ce în ce mai panicate de pandemia de coronavirus.Jojo, apel disperat: „Mi-e frică. Am doi copii mici acasă..'

Pregătește lista de cumpărături

Ideal ar fi să pleci pregătit de fiecare dată. Pentru a nu te plimba prin supermarket prea mult timp pentru a te gândi de ce produse mai ai nevoie pentru următoarele zile, ar fi bine să întocmești o listă de cumpărături.

În acest fel, vei merge direct la țintă și vei petrece mult mai puțin timp printre oameni. Plus că în acest fel nici nu riști să uiți să cumperi ceva. Simplu și eficient.

Citește și: Planurile Mirelei Vaida, date peste cap de coronavirus!De Paște, trebuia să-i taie moțul fiului ei

Evită orele de vârf

O altă regulă importantă de respectat ar fi evitarea orelor de vârf și a mijloacelor de transport aglomerate. În plus, potrivit Ordonanței Militare, între orele 11-13 prioritate au persoanele de peste 65 de ani.

Cel mai bine ar fi să se evite acest interval orar sau cel puțin să le dăm întâietate persoanelor în vârstă.

Citește și: Țara cu cea mai aspră lege privind carantina, în perioada coronavirusului.Femeile şi bărbaţii ies pe rând din casă, în zile diferite ale săptămânii

Poartă mănuși

În momentul în care pleci la cumpărături, asigură-te că ai mănuși de unică folosință și eventual un pachet de şerveţele de unică folosinţă sau gel dezinfectant.

Consumatorii trebuie să evite să atingă cărucioarele direct cu mâna, dacă în prealabil nu au dezinfectat suprafaţa.

Citește și: Ne protejează măștile textile sau cele fabricate manual, împotriva coronavirusului?Trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ce spun experții

Păstrează distanța

Cumpărătorii trebuie să evite mulţimile de oameni adunate la acelaşi raion. Mai bine se mai așteaptă puțin până când se eliberează zona.

În egală măsură, la casele de marcat ar trebui păstrată o distanță de cel puţin 1,5 metri distanţă  faţă de persoanele din faţă şi din spate.

Citește și: 10 reguli care trebuie respectate pentru a ne feri de coronavirus

Plătește cu cardul

În această perioadă ar fi de preferat plata prin card bancar sau telefonul, decât cu bacnote. În cazul în care se plătește cash și se primesc rest bancnote, ar fi ideal ca mâinile să fie dezinfectate, notează csid.ro.

Citește și: 12 reguli importante pentru un sistem imunitar puternic, în lupta cu noul coronavirus

Nu pipăi fructele, legumele şi pâinea fără mănuşi

Pentru siguranța noastră, dar și a celor din jur, este recomandat ca în momentul în care alegem fructele, legumele sau pâinea să nu o facem fără a purta mănuși.

„În acest sens, ANPC a convenit cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) să pună la dispoziţie mănuşi de unică folosinţă în zonele de comercializare a legumelor şi fructelor. La raioanele de panificaţie nu trebuie să punem mâna pe mai multe pâini, dacă acestea nu sunt ambalate”.

După fiecare utilizare, mănușile de la raft se aruncă la gunoi.

Citește și: Un medic infecționist ne învață cum să dezinfectăm încălțămintea și hainele, la intrarea în casă, pentru a ne feri de coronavirus

Ştergeţi ambalajele cu spirt sau şerveţele dezinfectante!

O altă măsură de protecție recomandată ar fi ca la întoarcearea de la cumpărături să se utilizeze dezinfectantul, alcoolul sanitar sau şerveţelele pentru dezinfectarea mâinilor. Plasele de cumpărături ar trebui lăsate pe hol, nu duse direct în bucătărie.

Înainte de a pune produselor la locul lor, trebuie dezinfectată suprafaţa acestora cu un şerveţel şi dezinfectant sau alcool sanitar. Legumele şi fructe nu se pulverizează cu substanţe, ci doar se spală foarte bine.

Citește și: Avertizarea unui medic român stabilit în Elveția, pentru lupta împotriva coronavirus:'Așteptați-vă la o multiplicare a cazurilor și aveți curaj!'

Atenție sporită la cumpărăturile online

Nu în ultimul rând, în cazul cumpărăturilor online, ar trebui verificate toate produsele: de la aspect, miros, până la data de expirare.

De asemenea, consumatorii trebuie să urmărească cu atenție cerinţele privind comanda, ivrarea şi transportul, data expedierii alimentelor, mai ales în cazul celor uşor alterabile, precum şi respectarea condiţiilor prescrise de păstrare şi consum a acestora.

Sursa foto: pexels.com

Citește și: Fumătorii sunt mult mai afectați de coronavirus.Ce greșeli fac și ce măsuri de precauție trebuie să-și ia ca să prevină infectarea

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton