Statistici îngrijorătoare: 7 din 10 români suferă de Boala Venoasă Cronică

 Dumba Gabriela
.

Cu Boala Venoasă Cronică nu-i de glumit, chiar dacă unora dintre noi ne este străină această afecțiune și nu-i dăm atenția cuvenită tocmai din cauza faptului că nu știm mai nimic despre ea! Din păcate, însă, statisticile sunt îngrijorătoare: 7 din 10 români suferă de BVC.

Un studiu realizat în anul 2015 în centrele de medicină generală din România arată că 7 din 10 pacienți care intră în cabinetul medicului de familie suferă de Boala Venoasă Cronică. La nivel mondial, peste 18 milioane de persoane se confruntă cu varice, picioare grele sau glezne umflate, unele dintre simptomele Bolii Venoase Cronice.

Atenție! Nu întârzia prea mult o vizită la medicul de familie! În momentul în care observi că picioarele prezintă varice, semn că boala este avansată, tratamentul devine mai dificil, iar vindecarea poate dura o perioadă mai lungă de timp. Aşadar, trebuie acţionat din timp, încă din momentul în care apare „durerea venoasă' prin exerciţii menite să îmbunătăţească circulaţia sanguină la nivelul picioarelor.

Atât statul mult în picioare, cât și statul mult pe scaun cresc riscul de BVC. Ambele implică lipsa tonusului muscular la nivelul picioarelor, îngreunând sarcina venelor de a pompa sângele spre inimă.

Faceți mișcare!

Trebuie să știți că pentru a vă proteja de Boala Venoasă Cronică trebuie să faceți mișcare! Mișcare, mișcare și iar mișcare și aici nu luăm în calcul cei 20 de pași din parcare până la ușa casei. Nu vă păcăliți crezând că acest „efort' vă ține sângele în mișcare! Măcar o dată pe săptămână ieșiți în parc, la alergat, la joacă alături de copii sau cu câinele la o plimbare lungă. Ideal ar fi drumețiile pe munte, mersul alert, dansul, aerobicul sau înotul.

Cu cât ești mai activ fizic, cu atât ești mai protejat pentru că sănătatea venelor din picioare depinde de tonusul muscular al acestora.

Femeile, mai afectate decât bărbații

Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta BVC (mai ales în timpul sarcinii), așa că e nevoie de atenție sporită, înainte să apară varicele. Bărbații, pe de altă parte, tind să-și ignore simptomele mai mult timp, ajungând să fie diagnosticați când au deja complicații.

Factori care favorizează BVC și metode de prevenție

Din păcate, Boala Venoasă Cronică se poate moșteni, așa că probabilitatea de a dezvolta această afecțiune este de 90% în cazul în care ambii părinți au acest diagnostic. Cunoscând boala părinților, vă puteți lua măsuri din timp, așa încât să țineți la distanță problemele. Faceți sport, exerciții pentru îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul picioarelor și purtați ciorapi compresivi atunci când zburați pe distanțe lungi!

Totodată, evită tocurile înalte ce pot pune presiune pe gambe, bea cel puţin 2 litri de apă pe zi pentru a menţine hidratarea organismului şi a evita îngroşarea sângelui în vene. Atenție și la greutate pentru a preveni retenţia de apă şi kilogramele în plus.

Printre factorii favorizanți se află și înaintarea în vârstă, utilizarea contraceptivelor hormonale și menopauza, dar și traumatisme recente, urmate de o perioada prelungită de imobilizare.

Nu în ultimul rând, căldura favorizează vasodilatația și inflamațiile, motiv pentru care în sezonul cald simptomele BVC devin mult mai evidente. De aceea, hidratează-te foarte bine și evită să porţi haine strâmte ce pot bloca circulaţia sângelui la nivelul picioarelor!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton