În funcție de formă, textură sau culoare, iată ce probleme de sănătate indică unghiile. Poate fi vorba de carența anumitor vitamine sau chiar boli…
Unghiile concave pot fi rezultatul unor substanțe ce înmoaie unghia (ca cele pentru permanent, de la coafor), ori pot indica anemie, probleme metabolice sau endocrine.
Unghiile mărite, rotunjite, cu vârfurile degetelor lățite, pot sugera afecțiuni pulmonare, gastrointestinale sau cardiovasculare.
Unghiile cu striuri longitudinale accentuate pot fi semnul unor boli dermatologice sau endocrine, al circulației locale proaste sau al unor deficite de vitamine și minerale.
Citește și:
Atenție! Toamna e sezonul când îți cade cel mai mult părul!
5 factori care contribuie la apariția acneei la maturitate
Unghiile exfoliate sunt de regulă rezultatul factorilor externi asupra unghiilor, precum expunerile repetate la umezeală și apoi uscăciune, aplicarea lacului de unghii și ștergerea cu acetonă.
Exfolierea unghiei mai e simptom și în boli dermatologice (psoriazis, lichen plan), în boli hematologice, metabolice, sau chiar reacție adversă la anumite medicamente.
Micile puncte în unghie, ca și cum ar fi fost înțepată cu un ac, apar în psoriazis sau alopecia areată.
Șanțurile transversale la toate unghiile se formează de regulă la câteva săptămâni după o boală severă, febrilă, care a întrerupt temporar creșterea normală a unghiei.
Dacă sunt prezente la o singură unghie, putem da vina pe o eczemă sau un traumatism care a blocat creșterea unghiei.
Culoarea unghiei se schimbă de la vopseaua de păr, de la nicotină, lacul de unghii (dacă nu ai folosit în prealabil o bază), de la o lovitură, rosul unghiilor, infecții, reacție la medicamente sau nedoritul melanom subunghial.
Acesta este un tip de cancer de piele, care se prezintă sub mai multe forme, de la striuri neregulate longitudinale brune până la pete mari, închise la culoare, pe lama unghială.
Foto: Hepta