Dacă ești la dietă, nu îți recomand să citești acest articol. În schimb, dacă nu ai restricții și vrei să încerci un desert bun, într-un loc special, cu o atmosferă plăcută, există câteva locuri în București de care trebuie să știi.
ICE CREAM MANIA
Cine a spus că înghețata se mănâncă doar vara? La început de decembrie, îți propun un loc nou, în care vei descoperi unele dintre cele mai gustoase sortimente de înghețată. Așadar, dacă te afli prin Centrul Vechi, mai precis pe strada Covaci nr. 12, e musai să treci pe la Babi Soft Serve, pentru a încerca Babis Signature ice cream. Înghețata neagră cu gust de vanilie și topping de căpșuni, al cărei cornet e garnisit cu un norișor pufos de vată de zahăr, este pur și simplu divină. Pentru o doză și mai serioasă de dulce, îți recomand să încerci și shake-urile, ce beneficiază de un design aparte, în special Dulce de leche: înghețată de vanilie, dulce de leche, ganache de ciocolată, popcorn, caramele de lapte, frișcă și topping caramel. Practic, după un așa desert nu-ți mai trebuie nimic, poate doar o limonadă… În cochetul boutique te poți delecta însă și cu prăjiturele proaspete de casă, care se potrivesc perfect cu o cafea aromată sau un ceai cald.
UNIVERSUL PRAJITURILOR
Dacă ai poftă de niște prăjituri cu adevărat deosebite, Zexe Braserie este locul în care orice dorință îți este îndeplinită, indiferent cât de sofisticată ar fi. Cofetăria, aflată la subsolul unei clădiri interbelice de pe Bulevardul Aviatorilor, te întâmpină cu prăjituri create după rețete vechi românești, care erau la ordinea zilei în restaurantele, braseriile și cofetăriile din perioada ante-comunistă. Un adevărat paradis de arome pentru orice iubitor de dulce. Take Ionescu, George Enescu și Regina Maria, dulciuri preparate după rețetele originale, îți fac cu ochiul încă de la intrare, așa că îți va fi greu să te hotărăști, îți spun din propria experiență. Prăjitura Carmen Sylva arată atât de spectaculos, încât nu te vei îndura să o începi, însă, odată ce o vei gusta, îți va fi greu să te mai oprești… Pe lângă prăjiturile românești reinterpretate, vitrina generoasă găzduiește deserturi franțuzești – Jardin d`Eden, Le Petit-Antoine, Miss Coco sau Forêt-Noire –, dar și delicioase deserturi de casă ce amintesc de copilărie: pandișpan cu fructe, checuri, plăcinte, gemuri, înghețată artizanală și profiterol.
TIME FOR PANCAKES
Cui nu-i plac clătitele, mai ales atunci când sunt extrem de pufoase și însiropate cu sosuri dulci? Pentru a te bucura de acest desert al copilăriei, îți recomand un local cu atmosferă pariziană: Maison des Crêpes, în traducere – Casa Clătitelor. Îl găsești pe Strada Emanoil Porumbaru, la numărul 81, iar odată ajuns acolo, vei avea o singură problemă: nu vei ști ce să alegi din meniu. Și pe bună dreptate, pentru că, odată ce ai gustat dintr-un sortiment, vei dori să le încerci pe toate. Fie că îți plac clătitele în stil franțuzesc (crêpes), fie că le preferi pe cele americane (pancakes), ai de unde alege: o mulțime de combinații de arome și texturi pentru toate gusturile. Dacă însă ești ca mine și ai văzut deja pe rețelele de socializare fotografii care mai de care mai ademenitoare, îți va fi mai simplu să alegi. Lola – pancakes cu fructe de pădure, spumă de fructe de pădure și sirop de arțar – vine într-o porție atât de generoasă, încât îți potolești pofta de clătite și dacă ești gurmand, în timp ce Adaline – crêpe cu cremă de lămâie și lavandă – este o alegere super fresh.
Adina Vîlcea
Foto: PR