Rockefeller Center - inima Big Apple

 Pirvu Cristina
.

Faimosul complex de clădiri new-yorkez face ca celebra expresie „te simţi ca un Rockefeller să capete sens abia în momentul în care îl vizitezi. Prezent în zeci de filme şi loc de pelerinaj pentru milioane de turişti, Rockefeller Center este mai mult decât un loc iconic, este însăşi inima New York-ului.

New York-ul este nu doar cel mai populat oraş din Statele Unite, ci şi cel mai cosmopolit, un amalgam de artă, cultură, de nou şi vechi, de case istorice şi zgârie-nori, unul dintre cele mai spectaculoase şi surprinzătoare locuri din lume. Ca turist, primul sentiment pe care îl trăieşti aici este cel de copleşire, dar cum ţi-ar trebui un an sabatic pentru a vizita în întregime New York-ul, dacă îţi doreşti să ai o vedere panoramică splendidă asupra oraşului, tot ce trebuie să faci e să ajungi în vârful Rockefeller Center.

THE TOP OF THE ROCK

Complexul format din 19 zgârie-nori, care se întinde pe nu mai puţin de 89.000 de metri pătraţi, se află chiar în inima New York-ului, în Midtown Manhattan, şi este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din oraş. E fascinant să descoperi că proiectul edificat de Rockefeller, care iniţial a conţinut 14 clădiri, a fost început în anul 1930 şi a fost încheiat în doar 9 ani, în timp ce cea mai înaltă clădire din România (Casa Scânteii), cu doar 13 etaje, a cărei construcţie, în anii ‘50, a durat cinci ani, a  deţinut supremaţia mult după anii ‘90… Deşi Empire State Building  are 102 etaje, panorama pe care o oferă cea mai înaltă clădire a Rockefeller Center este cel puţin la fel de spectaculoasă, datorită priveliştii unice asupra Manhattanului. Faimosul Top Of The Rock se află în vârful clădirii General Electric, iar de la etajul 70, respectiv de la 259 de metri înălţime, priveliştea este, cum obişnuiesc americanii să zică, „mind blowing, deoarece, de acolo, poţi  admira nu doar aglomerarea urbană de zgârie-nori, ci şi Central Park, unul dintre locurile de filmare cele mai celebre. De altfel, superba clădire Art Deco este un monument istoric în sine, fiind desemnată ca reper istoric al oraşului New York. Vizitând-o, nu are cum să nu-ţi dea fiori gândul că te afli în centrul divertismentului de bună calitate, pentru că, de acolo, Jimmy Fallon, Dr. Oz şi multe alte staruri NBC îşi ţin telespectatorii, seară de seară, țintuiți în faţa televizoarelor.

O, BRAD FRUMOS!

Magia New York-ului se simte mai mult ca niciodată iarna, şi cum ar putea fi altfel când ştim cu toţii că Moş Crăciun există şi locuieşte în Big Apple?! „Miracolul din strada 34 continuă să trăiască în sufletele noastre şi ne transformă an de an în copii, în perioada Sărbătorilor, ducându-ne, fie şi cu gândul, în locul unde se împlinesc toate dorinţele – în faţa bradului din Rockefeller Center. Au trecut 86 de ani de când primul pom de Crăciun a fost împodobit acolo de către muncitorii ce au lucrat la construirea complexului, iar gândul că pe post de decoraţiuni au folosit afine, cutii de conserve şi bucăţi de hârtie te înduioşează şi te impresionează în egală măsură. Acum, bradul are în jur de 30 de metri înălţime şi o vârstă la care mulţi dintre noi nu vor ajunge, e împodobit cu 50.000 de luminiţe, iar în vârful său tronează o stea cu diametrul de trei metri, împodobită cu 25.000 de cristale Swarovski, în valoare de 1,5 milioane dolari! În fiecare an, luminiţele bradului sunt aprinse de primarul New York-ului, în prezenţa a zeci de invitaţi faimoşi şi a mii de spectatori, în timp ce alte câteva milioane de oameni de pe tot globul privesc momentul live la televizor. Şi tot în fiecare an, Macaulay Culkin („Singur acasă II) ne aduce în case, în preajma Sărbătorilor, faimosul brad de Crăciun din Rockefeller Center şi, odată cu el, magia copilăriei.

NEW YORK CITY ICON

După ce ai vizitat magazinele de pe Fifth Avenue, The Top of The Rock, studiourile NBC, Radio City Music Hall, Catedrala St. Patrick şi ai mâncat – obligatoriu ca turist în New York!– un hot dog cu de toate, ce poate fi mai grozav decât să te relaxezi la faimosul patinoar din cel mai iconic loc al New York-ului şi apoi să dai o tură prin Central Park? Ambele o să ţi se pară foarte cunoscute, pentru că le-ai văzut în nenumărate filme, printre care „Maid in Manhattan, „Spider Man, „Friends With Benefits, „When Harry Met Sally şi chiar „King Kong… De altfel, Rockefeller Center nu este doar preferatul regizorilor, ci şi al vedetelor. Britney Spears, Mariah Carrey, Jamie Foxx, Kylie Minogue, Sheryl Crow, Michael Bublé, Usher şi Justin Bieber au vizitat de-a lungul timpului Rockefeller Center şi au concertat acolo de Crăciun, aşa că te poţi oricând întâlni cu idolul tău. Dacă nu-ţi va surâde norocul, la fel ca Macaulay Culkin, aka Kevin McCallister, îţi vei putea pune o dorinţă în faţa celui mai celebru brad de Crăciun din lume. Cu siguranţă, ea va fi auzită!

16 noiembrie 2015 – Miranda Kerr16 noiembrie 2015 – Miranda Kerr

Oana Enache

Foto: Shutterstock, Hepta 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton