Povestea fabuloasă a celebrei Jane Fonda: „Am fost doar ceea ce au vrut bărbații din viața mea să fiu“

.

Două Oscaruri, mai bine de cinci decenii de carieră, trei soţi şi poveşti scandaloase de amor… Actriţă, militantă şi scriitoare de succes, la cei 80 de ani ai săi, Jane Fonda încă face furori şi mai are multe de demonstrat.

Oscar 2018. Pe covorul roşu îşi face apariţia, într-o superbă rochie albă Balmain cu perle, mulată pe corp şi cu un decolteu generos, Jane Fonda. Timp de câteva clipe, toată lumea îşi ţine parcă respiraţia, pentru a nu pierde momentul. E pur şi simplu statuară, de o eleganţă şi un rafinament incredibile, dar şi extrem de sexy, la 80 de ani! Acum o jumătate de secol, era declarată sex-simbolul Americii, titlu care i se potriveşte la fel de bine şi acum. A avut o viaţă demnă de un film hollywoodian, în care şi-au găsit locul idilele furtunoase, lesbianismul, infidelitatea soţilor ei, orgiile sexuale, operaţiile estetice şi, din când în când, puţină marijuana, însă zâmbetul luminos de pe chipul ei dovedeşte că a savurat din plin fiecare moment şi că nu există loc de regrete.

„DOAR IMAGINEA CONTEAZĂ

Ca fiică a lui Henry Fonda, unul dintre cei mai faimoşi actori ai anilor ‘30 din Cetatea Filmului, lui Jane i-a fost clar încă de la început că va avea o luptă grea de dus pentru a confirma şi a-şi face un nume la Hollywood, fără a fi în permanenţă comparată cu celebrul ei tată. Misiune grea, dar nu imposibilă, pentru că i-a reuşit din plin! În sufletul lui Jane, copilăria a lăsat urme adânci. Mama ei, Frances Ford Seymour Brokaw, o aristocrată canadiană bogată şi frumoasă, s-a sinucis pe când Jane avea 12 ani, iar copila a rămas în grija unui tată coleric şi rece ca un iceberg, despre care, mai târziu, a scris în termeni deloc elogioşi în cartea sa autobiografică, „My Life so Far. „A fost tatăl meu, l-am iubit, dar mi-a indus ideea că, dacă nu arăţi perfect, nu vei fi iubit, ceea ce este greşit, spunea recent Jane Fonda, însă la vremea respectivă cuvintele părintelui său au motivat-o. Drept urmare, în anii ‘80, actriţa devenise un adevărat guru al fitness-ului, casetele ei video cu exerciţii, „Jane Fonda Workout, vânzându-se în milioane de exemplare. Obsedată de aspectul fizic – fiindcă tatăl ei o învăţase că „imaginea e singura care contează –, pe vremea când făcea modelling, Jane ajunsese să trăiască doar cu iaurt cu căpşuni, cafea şi… ţigări, luptându-se cu bulimia. În 1968, rolul din filmul SF „Barbarella, regizat de primul ei soţ, Roger Vadim, avea să o transforme peste noapte în sex-simbol. Apoi, pentru a-şi păstra statutul de femeie fatală, de-a lungul timpului, Jane a apelat la chirurgia estetică, lifting, implant mamar, injecţii cu colagen, botox şi liposucţie. E adevărat că, aşa cum zicea şi tatăl ei, la Hollywood aspectul fizic contează, însă nu atât de mult ca talentul, pe care Jane şi l-a dovedit din plin, pentru că, în 1972, la 35 de ani, a luat primul său Premiu Oscar, pentru rolul din filmul „Klute, iar pe al doilea, şase ani mai târziu, pentru interpretarea excepţională din drama de război „Coming Home. Triumful absolut? În 1981, Jane şi tatăl ei au jucat împreună în filmul „On Golden Point, care i-a adus lui Henry Fonda singurul Oscar din carieră.

TREI SOŢI, TREI EŞECURI…

Primul bărbat din viaţa ei şi prima mare dragoste a fost regizorul Roger Vadim. Avea doar 19 ani când s-a îndrăgostit de el şi a crezut că viaţa aşa trebuie să fie… Cu partide de sex în trei, cu femei strecurate de soţul ei în patul conjugal, căruia i-a făcut pe plac fiindcă îl iubea prea mult. O carte biografică apărută acum câţiva ani dezvăluie faptul că, de-a lungul timpului, Vadim i-ar fi cerut lui Jane să facă amor cu politicieni, actori şi oameni de artă, dar, în cele din urmă, lipsa de inhibiţii şi de tabuuri adusă de revoluţia sexuală a anilor ‘60 s-a dovedit a fi prea mult până şi pentru îndrăgostita Jane, care i-a spus adio soţului său. A urmat Tom Hayden, un activist californian ale cărui convingeri politice rezonau perfect cu ale actriţei. Și astfel cele 17 milioane de casete video cu exerciţii de aerobic vândute de Jane i-au finanţat acestuia campania politică. Drept recunoştinţă, chiar de ziua ei de naştere, când împlinea 51 de ani, Tom a anunţat-o că iubeşte altă femeie!

În pofida eşecurilor, Jane nu a renunţat să-şi caute sufletul-pereche şi şi-a refăcut viaţa alături de Ted Turner, fondatorul CNN, relaţia dintre cei doi fiind, evident, una extrem de mediatizată. După cinci ani de mariaj, actriţa s-a despărţit şi de miliardar deoarece o înşela, însă ea și Turner, despre care spunea că a fost dragostea vieţii ei, au rămas în relaţii bune. Ulterior, Jane Fonda avea să declare: „Nu simţeam că trăiesc decât cu un barbat lângă mine. Am fost doar ceea ce au vrut bărbaţii din viaţa mea să fiu. Eram o marionetă, pregătită pentru ca un nou bărbat să mânuiască sforile… Cu toate acestea, în viaţa ei şi-a găsit locul, şase ani mai târziu, şi un al patrulea – Richard Perry.

ÎNDRĂGOSTITĂ PÂNĂ PESTE CAP

În 2009, la 73 de ani, Jane Fonda arăta mai înfloritor şi părea mai îndrăgostită ca niciodată. „Vinovatul era noul său iubit, Richard Perry. Deşi are la activ o mulţime de operaţii estetice, Jane declara că doar dragostea şi genele bune o fac să arate atât de bine. „Sunt mai fericită ca niciodată şi sexul este mult mai bun, spunea actriţa cu mândrie. De altfel, în cartea sa „Prime Time, în care povesteşte despre înaintarea în vârstă, Jane a dedicat câteva capitole şi dragostei, sexului şi intimităţii la vârsta a treia, despre care vorbeşte fără perdea. „N-am ştiut până acum ce înseamnă cu adevărat intimitatea alături de un bărbat şi mi-am dorit să cunosc sentimentul înainte de a-mi încheia socotelile cu viaţa, spunea Jane, dar iată că relaţia dintre ea şi potenţialul „Mr. Fonda s-a încheiat, aparent, din senin. De fapt, cel mai vehiculat motiv a fost reapariţia lui Robert Redford în viaţa actriţei, cel de care Jane susţine că a fost îndrăgostită pe vremea când jucau împreună în celebrul film „Desculţ în parc. Recent, producţia „Our Souls at Night i-a adus din nou împreună pe cei doi mari actori. „Eram îndrăgostită până peste cap de el, recunoştea Jane acum câţiva ani. „De-abia aşteptam să mă duc la serviciu, ca să fiu din nou cu el!. Nu ştim dacă între ei s-a petrecut ceva până la urmă, însă Richard Perry nu mai face parte din viaţa actriţei, de anul trecut…

REŢETA SUCCESULUI

În copilărie a fost violată, mai târziu a fost victima hărţuirilor sexuale, a avut o viaţă intimă mai mult decât tumultuoasă, a trăit idile cu Alain Delon şi Warren Beatty şi a fost întotdeauna o rebelă. Militantă neobosită pentru drepturile omului, viaţa ei a fost o cruciadă continuă: împotriva războiului din Vietnam, împotriva mutilărilor sexuale din Nigeria, împotriva avorturilor… Nimic nu a oprit-o să-şi susţină convingerile. Are trei copii, dintre care o fiică înfiată, este bunică, a suferit o operaţie la şold şi una la genunchi şi a câştigat lupta cu cancerul de două ori, dar, cu toate acestea, la 80 de ani, încă este în activitate şi face senzaţie în serialul „Grace and Frankie, care este mai picant ca niciodată. Întrebată cândva care este reţeta succesului ei, Jane Fonda a replicat: „30% genetica, 30% activitatea sexuală, 30% viaţa sănătoasă şi fitness-ul, şi rămân 10%, pe care cred că-i datorez chirurgiei plastice. Noi am adăuga, pe lângă toate acestea, şi 100% talent!

Jane FondaJane Fonda

Foto: HEPTA, NORTHFOTO 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton