Piramidele - între mit şi realitate. Ce enigme ascund

 Pirvu Cristina
.

Piramidele – între mit şi realitate. La fel ca zeul Soare, Ra, care se naşte în fiecare dimineaţă, faraonii sunt eterni. De mii de ani, povestea lor şi a piramidelor continuă să ne fascineze pe noi, muritorii de rând, şi ne provoacă să-i decriptăm enigmele.

Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon – aceasta este inscripţia ce a fost descoperită, în 1923, în mormântul lui Tutankhamon, din Valea Regilor, iar acest blestem, în câţiva ani, avea să se transforme în sentinţă pentru toţi membrii expediţiei care i-au profanat mormântul… Dar chemarea piramidelor a fost ca un cântec de sirenă pentru aventurierii veniţi să descopere bogăţiile enigmaticelor construcţii.

CEVA CE NU APARŢINE LUMII NOASTRE

Abia de la jumătatea secolului XX, când Egiptul devenise raiul arheologilor americani şi europeni, care, de fapt, şi-au însuşit mare parte a descoperirilor, străvechea civilizaţie egipteană a început să fie intens popularizată, iar arabii să fie conştienţi de comoara pe care o ascundea deşertul lor. Ca atare, Egiptul antic s-a transformat într-o sursă inepuizabilă de venituri de pe urma turismului, însă, din păcate, piramidele, sub agresiunea vântului şi marcate de trecerea timpului, aproape că s-au transformat în ruine. Singura dintre cele 7 minuni ale antichităţii care a supravieţuit timpului este Marea Piramidă din Gizeh, denumită şi Piramida lui Keops, la ridicarea căreia au lucrat peste 20.000 de oameni timp de 20 de ani. Vreme de 43 de secole, până în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel, Piramida din Gizeh (146 m) a fost cea mai înaltă construcţie din lume, aşadar, atunci când vezi cele 2.300.000 de blocuri imense din piatră, ce cântăresc 6 milioane de tone, aşezate la milimetru, nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva acea minune arhitecturală nu a fost construită de o civilizaţie superioară… Lângă Piramida lui Keops se află cele ale lui Kefren şi Mikerinos, toate trei fiind străjuite de faimosul Sfinx, un alt mister al lumii antice. Acum mai bine de 4.000 de ani, trupurile mumificate ale celor trei faraoni au fost transportate pe Nil, pentru a fi îngropate în cele trei piramide şi pregătite astfel pentru călătoria în viaţa de apoi, în faţa lor tronând majestuosul Sfinx, ce reprezintă un leu aşezat, cu cap de faraon. Numit şi „a opta minune a lumii, celebrul monument, cu o lungime de 73 de metri şi o înălţime de 20, a fost construit dintr-un singur bloc de calcar, reprezentând o lucrare arhitecturală uimitoare şi, în egală măsură, un mister, cu atât mai mult cu cât nici acum nu se ştie scopul pentru care a fost edificat. Ideea că piramidele nu au fost construite de mâna omenească nu este susţinută doar de către neiniţiaţi, dr. Ala Shaheen, şeful departamentului de arheologie al Universităţii din Cairo, având, de asemenea, o teorie similară atunci când a fost întrebat dacă piramidele ar putea conţine tehnologii extraterestre: „Nu pot confirma sau nega acest lucru, dar în interiorul piramidei se află ceva ce nu aparţine lumii noastre.

LA FEL DE CELEBRI CA PIRAMIDELE

Chiar dacă în situaţia geopolitică actuală este destul de greu să mai convingi pe cineva să viziteze Egiptul, cândva piramidele făceau parte din „bucket list-ul tuturor celebrităţilor. Poate una dintre cele mai iconice fotografii făcute vreodată este cea în care muzicianul Louis Armstrong îi cântă soţiei sale la trompetă, având pe fundal Sfinxul. Dacă nu ar fi fost Piramidele şi Egiptul, unde a călătorit în 1930, şi pasiunea ei pentru arhitectură, Agatha Christie poate nu ar fi dat lumii unul dintre cele mai bune romane poliţiste ale tuturor timpurilor – „Moarte pe Nil. Şi actorul Charlton Heston datorează rează Egiptului prima sa nominalizare la Globul de Aur, pentru rolul Moise, din „Cele 10 porunci. La fel şi Elizabeth Taylor, care în 1963 a vizitat Egiptul, după ce iconicul film „Cleopatra i-a adus faima mondială. Iar celebrul Frank Sinatra a cântat la Piramide, chiar în faţa Sfinxului, în 1979, loc unde s-au pozat şi Muhammad Ali, în 1964, şi Marlon Brando, în 1967. Printre vizitatorii mai recenţi ai Piramidelor s-au aflat Prinţesa Diana, preşedintele Sarkozy şi Carla Bruni, Vin Diesel, Paris Hilton, Shakira, Beyoncé, Will Smith, Jean Claude Van Damme, Kylie Minogue, Salma Hayek, preşedintele Putin şi fostul preşedinte Obama. Celebrul actor Morgan Freeman a turnat chiar acolo un documentar care se numeşte „The Story of God şi probabil că nu este un loc mai potrivit pe lume pentru a povesti despre minunea existenţei şi despre divinitate…

CU EGIPTUL LA HOLLYWOOD

Fascinaţia faţă de Egiptul antic şi-a găsit însă cel mai bine locul în cinematografie, care abundă de poveşti cu piramide, faraoni, mumii şi blesteme, care mai de care mai încărcate de semnificaţii culturale sau religioase. Dacă spunem „Mumia, ne gândim imediat la filmul cu Brendan Fraser, care s-a transformat în franciză şi… se tot întoarce, însă prima producţie ce poartă acest nume a apărut în 1932, un film alb-negru, evident, cu Boris Karloff în rolul principal, care a avut un succes imens la public. Nu putem să nu amintim de filmul din epoca de aur a Hollywoodului – „Cleopatra (1963), cu Elizabeth Taylor în rolul principal, o producţie care a însemnat extravaganţă de la cap la coadă, începând cu numărul de costume schimbate, pentru care a intrat în Cartea Recordurilor, şi încheind cu durata filmului (4 ore şi 8 minute). Dacă sunteţi fani ai filmelor de acţiune, probabil că nu v-a scăpat nici „Regele Scorpion (2002), dar dacă sunteți pasionați de istorie și doriţi să aflaţi mai multe despre mitologia egipteană, care a fost prea puţin valorificată pe marele ecran, vă recomandăm „Gods of Egypt (2016). „Mumia este pentru seara de… Halloween!

Beyonce si Zahi HawassBeyonce si Zahi Hawass

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton