Președintele Donald Trump se va întâlni cu Kim Jong-un în viitorul apropiat, și asta după ce între cei doi au avut loc schimburi de replici ce au făcut toată planeta să frisoneze. Deși relațiile dintre SUA și Coreea de Nord sunt pe muchie de cuțit de 70 de ani, pare în sfârșit să iasă o rază de speranță… Sau nu?
După luni de zile în care au schimbat între ei insulte și amenințări de anihilare nucleară, președintele Donald Trump a acceptat să-l întâlnească pe președintele Coreii de Nord, Kim Jong-un, pentru a negocia încheierea programului nuclear de la Puongyang. Vestea, transmisă de un oficial sud-coreean, este surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât până acum niciun președinte american în funcție nu a vizitat Coreea de Nord, întâlnirea urmând să aibă loc după șapte decenii de animozități dintre Statele Unite și Coreea de Nord, cele două țări aflându-se în stare de război din cauza deoarece războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat printr-un armistițiu, și nu printr-un tratat de pace.
Kim Jong-un e nerăbdător să-l întâlnească pe Donald Trump!
Până recent însă, relațiile dintre cei doi titani au fost mai mult decât reci, niicunul nescăpând ocazia de a-l ironiza pe celălalt, iar la un moment glumele au ajuns atât de departe încât toată omenirea ajunsese să se teamă că unuia dintre ei ar putea să-i tremure mâna pe butonul nuclear. Recent însă, declarația consilierului de securitate națională al Coreii de Sud, Chung Eui-yong, a adus o altă perspectivă, total neașteptată, asupra relațiilor dintre cei doi președinți și, implicit, dintre cele două puteri nucleare: „I-am transmis preşedintelui Trump că, în cursul întâlnirii pe care am avut-o cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, acesta a spus că se angajează în denuclearizare. Kim a promis să se abţină de la orice nou test nuclear sau cu rachetă. Înţelege că exerciţiile militare de rutină comune ale Republicii Coreea (Coreea de Sud) şi Statelor Unite trebuie să continue. Şi şi-a exprimat nerăbdarea de a-l întâlni pe preşedintele Trump cât mai repede posibil.'
„De ce m-ar insulta Kim Jong-un numindu-mă bătrân, când eu niciodată nu l-aș numi scund și gras?
În 2014, Donald Trump posta pe Twitter Nebunul de Dennis Rodman spune că vreau să merg cu el în Coreea de Nord. N-am vorbit niciodată despre asta, nu mă interesează, e ultimul loc de pe Pământ în care aș vrea să fiu.' Și iată că, patru ani mai târziu, aflat în postura de președinte al Statelor Unite, Donald Trump este gata să îngroape securea războiului… mai bine zis servieta nucleară. El și Kim Jong-un au un istoric lung de discuții în contradictoriu și jigniri, cei doi punându-și reciproc cele mai ilare porecle. În 2015, Donald Trump îl numea pe Kim Jong-un maniacul care stă cu mâna pe butonul nuclear, iar în 2017, după ce președintele nord-coreean a lansat un atac cu rachetă, se întreba dacă omul acesta nu are ceva mai bun de făcut cu viața lui… În scurt timp, Trump și-a botezat rivalul „Rocket-man' (Omul-rachetă), iar Kim Jong-un îi replica spunându-i că e un bătrân senil, nepotrivit pentru funcția de președinte. La finele anului trecut, se ajunsese departe: „De ce m-ar insulta Kim Jong-un numindu-mă bătrân, când eu niciodată nu l-aș numi scund și gras? Ei bine, încerc foarte tare să fiu prietenul lui și poate că, într-o zi, asta se va întâmpla', spunea Trump. Replica nord-coreeanului nu s-a lăsat mult așteptată: „Nimeni nu poate prezice când bătrânul nebun de la Casa Albă își va pierde controlul și va porni un război nuclear'.
Iată însă că pe cei doi președinți îi vor aduce totuși împreună interesele comune și situația geopolitică, așa că Trump a confirmat recent că urmează să aibă cât de curând o întâlnire cu Jong-un. Trebuie să recunoaștem totuși că e admirabil faptul că au căzut de acord în această privință, cu atât mai mult cu cât este prima oară după 70 de ani de relații încordate când cele două mari puteri nucleare vor încerca să găsească un punct comun de pornire, pentru a evita un dezastru nuclear. Întrebarea este: Vor reuși oare „Omul rachetă' și „bătrânul senil' să ajungă la un acord de pace istoric sau va trebui să ne gândim la un plan de salvare in extremis și la un nou slogan, cum ar fi, de exemplu, Lets make planet Mars great again?'
Oana Pantazi
Foto: Hepta, Twitter