Glutenul, inamicul ascuns din alimente

 Pirvu Cristina
.

Glutenul, inamicul ascuns din alimente. Intoleranța la gluten este unul dintre factorii ce determină scăderea dramatică a calității vieții, fiind o afecțiune destul de greu de depistat, deoarece transmite semnale multiple, trimițându-i pe cei afectați, de multe ori, pe piste greșite. Iată cum o putem identifica!

În ultima vreme, se poate vorbi deja despre o modă a alimentelor fără gluten, nu puțini fiind cei ce aleg să nu-l consume, deși nu suferă de intoleranță. Adevărata dramă se produce atunci când diagnosticul se confirmă, fiindcă cei ce se confruntă cu această afec- țiune vor trebui să evite pe tot parcursul vieții lor o mulțime de produse alimentare și nu numai.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care se găsește în cereale (grâu, orz, ovăz și secară), dar și în multe alimente procesate: mezeluri, maioneză și sosuri diverse, amestecuri de condimente, înghețată, bomboane și bere. Mai mult, acesta poate fi întâlnit și în medicamente, suplimente nutriționale și produse cosmetice, așadar, odată afec- țiunea depistată, persoana cu intoleranță va trebui să țină o dietă restrictivă, deoarece consumul de gluten poate duce la apariţia unor leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică sau boala celiacă. Aceasta afectează 1% din populație și este cea mai severă formă de intoleranță la gluten.

Afecțiune autoimună cu predispoziție genetică, dacă este netratată ori tratată necorespunzător, boala celiacă poate avea consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi infertilitatea, avorturile repetate, osteoporoza, anemia prin deficit de fier și anumite forme de cancer. Singurul avantaj, dacă se poate numi așa, al persoanelor care suferă de această afecțiune este că, spre deosebire de cei ce se confruntă cu alt gen de boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau diabetul zaharat de tip I, cel puțin știu care este factorul declanșator ce face organismul să lupte împotriva lui însuși – glutenul – și pot elimina această proteină din alimentație.

Semne că aveţi intoleranţă la gluten

• Tulburări digestive, probleme la nivelul stomacului şi al intestinelor – greață, balonare, gaze, crampe abdominale, constipaţie sau diaree ori o alternare a celor două;

• Senzație de oboseală, acutizată în special după mese;

• Durere şi sensibilitate musculară şi a ţesuturilor moi (tendoane, ligamente);

• Schimbări de dispoziţie, stări depresive, migrene; • Stomatită, afte bucale;

• Oase fragile, fracturi;

• Dermatite, psoriazis, alopecie, urticarie;

• Scădere inexplicabilă în greutate;

• Dispariția menstruației;

• Tulburări neurologice: ameţeli, dificultate în menţinerea echilibrului, furnicături, dureri şi senzaţii de moleşeală a extremităţilor.

Aceste manifestări nu duc însă cu gândul, neapărat, la intoleranța la gluten, dar acest lucru se poate stabili în urma unui consult medical și a unui set obligatoriu de analize. Medicul gastroenterolog recomandă în acest caz un test de sânge menit a depista prezența unor anticorpi specifici (anticorpi anti-transglutaminază), dar acesta poate ieși uneori negativ, chiar dacă pacientul suferă de boala celiacă, așadar următorul pas este biopsia intestinală.

În cazul în care rezultatul este pozitiv, pacientul va trebui să elimine pentru totdeauna glutenul din alimentație. Chiar dacă este descurajant, fiindcă asta presupune scoaterea din meniu a tuturor produselor de panificație și patiserie și nu numai, există totuși destule alimente ce le pot înlocui cu succes.

Orezul, cartoful, porumbul, meiul, sorgul, dar și hrișca reprezintă o alternativă bună, fiindcă nu conțin gluten. Din fericire, sunt acceptate toate felurile de mâncare pe bază de legume, fructele și legumele crude, salata verde, peștele, carnea și ouăle, deci persoanele care suferă de intoleranță la gluten pot elimina acest disconfort fără ca alimentația lor să aibă foarte mult de suferit. În plus, industria alimentară s-a conformat, iar pe piața românească există acum tot mai multe produse fără gluten, de la pâine și dulciuri până la bere.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton