Studiu: 4 din 5 pacienţi care suferă de COVID-19 au lipsă de vitamina D. Lipsa acestei vitamine crește și rata mortalității

 Dumba Gabriela
.

Un nou studiu realizat în Spania, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, relevă importanța vitaminei D în lupta cu noul coronavirus. Astfel, s-a demonstrat că peste 80% dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au lipsă de vitamina D.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Pacienții cu COVID-19 care au fost observaţi în cadrul acestui studiu se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate, iar printre efectele benefice ale vitaminei D asupra sistemului imunitar este rolul ei extrem de important în protecţia împotriva infecţiilor.

În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Lipsa vitaminei D crește rata mortalității pentru pacienții cu COVID-19

În primăvară, o echipă condusă de cercetatori de la Northwestern University din Statele Unite a analizat datele de la cazurile COVID-19 din zece țări, printre care China, Iran, Germania, Italia și SUA.

Cercetătorii au comparat nivelurile de vitamina D în rândul populației din țările respective înainte de pandemie și au găsit o corelație puternică între deficitul vitaminei și o complicație cunoscută drept „furtună de citokine' dar și o legătură între carența de vitamina D și o rate ale mortalității ridicate.

„Furtuna de citokine poate afecta grav plămânii și cauza sindromul respirator acut sever, provocând moartea pacienților', afirmă Ali Daneshkhah, unul dintre autorii studiului într-un comunicat presei. „Acest lucru pare să omoare majoritatea pacienților COVID-19, nu distrugerea plămânilor de către virus. Sunt complicațiile legate de reacția greșită a sistemului imunitar', susține cercetătorul.

Citeste si: Vitamina care te ajută în lupta cu COVID-19. Ce alimente trebuie să consumăm pentru protecție în fața bolii

Cui trebuie recomandat tratamentul cu vitamina D

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar', notează expertul.

Cercetătorii au observat că 82,2% dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile, citează hotnews.ro.

Citeste si: VITAMINA C tratează coronavirusul COVID-19 / Anunțul important făcut de cercetătorii chinezi

„Deși cred că este important ca oamenii să știe că deficitul de vitamina D poate juca un rol în rata mortalității, nu trebuie să împingem vitamina D pentru toată lumea', afirmă Vadim Backman, profesor în inginerie medicală la Universitatea Northwestern.

„Vitaminda D nu va împiedica un pacient să contracteze virusul, dar ar putea reduce complicațiile și preveni decesul în rândul celor infectați', afirmă dr. Backman.

Vitamina D este „vitamina soarelui”

Vitamina D sub formă de precursor se produce la nivelul pielii sub acțiunea razelor UVB. În cantități mici și insuficiente pentru a acoperi necesarul zilnic, vitamina D se găsește și în o serie de alimente, printre care se numară peștele gras (somon, macrou, sardine, hering etc.), uleiul de cod, drojdia de bere sau în alimentele fortifiate cu vitamina D (cereale de mic dejun, lapte, băuturi pe bază de cereale sau oleaginoase).

Deficiența de vitamina D se instalează pe lângă aportul alimentar insuficient și prin limitarea expunerii la soare.

Pentru prevenirea deficienței vitaminei D cu toate efectele sale negative asupra sănătații, trebuie asigurat necesarul zilnic recomandat fie prin alimentație, fie prin expunerea la soare sau, cel mai indicat, ambele surse.

Unii cercetători susțin că necesarul de vitamina D se poate obține prin expunerea mâinilor, feței, brațelor sau picioarelor la soare între 10-30 minute între orele 10:00 – 15:00, cel puțin de două ori pe săptămână.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton