Povestea din spatele zilei de 14 februarie este una tragică! Cum a devenit Valentine’s Day un simbol al iubirii

 Dumba Gabriela
.

În zilele noastre, pe 14 februarie se celebrează dragostea, însă Valentines Day nu a fost întotdeauna despre dragoste și romantism, ba chiar are în spate o poveste brutală. Se crede că Valentin, cel considerat patronul universal al iubirii, a fost un bărbat misterios din secolul al III-lea, a cărui soartă a fost de-a dreptul sfâşâietoare, iar în 269 d.Hr a fost martirizat.

Valentin era medic și preot creștin, care a trăit la Roma, în timpul împăratului Claudius al ÎI-lea. A fost bătut și ucis cu pietre și apoi decapitat, după ce s-a aflat că oficia ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini, persecutați pe atunci în Imperiul Român. Valentin a devenit patronul iubirii, tinerilor şi căsătoriilor (precum şi al ciumei, epilepsiei şi apicultorilor), ziua de 14 februarie fiind desemnată de Papa Gelasius I în anul 496 d.Hr. Există date cu privire la faptul că sărbătoarea a fost menită să înlocuiască festivalul de fertilitate păgână Lupercalia, zi în care se obişnuia ca numele tuturor fetelor nemăritate să fie scrise pe bileţele, care apoi erau introduse într-o cutie. Fiecare bărbat extragea câte un biletel, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg, potrivit Wikipedia.

Legenda spune că, înainte să moară, Valentin și-a luat adio de la Iulia, fata unui gardian de care se îndrăgostise și, în mod evident, cu care nu putea fi împreună, printr-un mesaj semnat Al tău Valentin'. Acesta este considerat primul bilețel de dragoste.

O altă poveste a Valentines Day spune că, de fapt, inițial 14 februarie era ziua celibatarilor, dar această zi a devenit ziua iubirii cuplurilor, pentru că fetele singure se ascundeau pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri.

Cum a început sărbătorea de Valentines Day

Inițial, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu și jertfă, nu pe iubire. În secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris în Parlement of Foules (1382) despre această zi că fiind cea în care 'orice pasăre își alege perechea'. Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al ÎI-lea al Angliei și Anna de Boemia.

În secolul al XIX-lea, aceste cărticele cu mesaje erau atât de populare încât au început să fie făcute pe bandă rulantă, în fabrici. În prezent, se estimează că, în fiecare an, aproximativ 15 milioane de felicitări sunt trimise prin Internet, deși felicitările clasice au încă o mare căutare, mai ales în rândul copiilor și al elevilor.

Curiozități din istoria zilei de Valentines Day

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată, citează a1.ro.

O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate „bizare” de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton