Un medic rezident povestește de ce sună românii la TelVerde, pentru coronavirus: „Un domn a propus să fie scoase jetoanele de la cărucioarele din hipermarketuri”

 Lupescu Anca
.

Linia la care românii pot suna pentru sfaturi și recomandări în contextul pandemiei de coronavirus este plină de întrebări care mai de care mai năucitoare.

Un bărbat a propus să fie scoase jetoanele de la cărucioarele din hipermarketuri deoarece „pe ele stau cei mai mulți microbi”, iar prețurile din magazine „să fie rotunjite de la 6,89 lei, de exemplu, la 7 lei, pentru că nu se poate dezinfecta tot mărunțișul”.

Citește și: Cât de eficient este gelul dezinfectant împotriva coronavirusului COVID-19! Ce trebuie să știi înainte să-l cumperi

O echipă formată din 19 medici rezidenți la Stomatologie se află în a cincea zi de voluntariat la Institutul Național de Sănătate Publică, acolo unde răspund miilor de persoane care sună la Telverde și întreabă cum trebuie să procedeze în diferite situații pentru a reacționa corect în fața riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (COVID 19).

Răspunsurile pe care medicii rezidenți le oferă sunt cele oficiale și sunt informații care sunt deja prezente fie pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, fie de pe site-ul Ministerului Sănătății.

„În 5 ore am preluat peste 100 de apeluri. Cred că este puțin mai comod și mai la îndemână să sune la acest număr decât să se informeze de pe internet, mai ales că o parte dintre cei care sună sunt persoane în vârstă. În plus, cred că este important pentru ei că pot discuta cu cineva în aceste momente și simt că sunt ascultați. Toți cei cu care care am interacționat telefonic au fost politicoși, deschiși, au vorbit foarte frumos cu noi și deși în această perioadă lumea este îngrijorată, m-am bucurat să aud că persoanele cu care am discutat eu erau calme”, povestește Alexandru Stănculescu, medic rezident la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, specialitatea Ortodonție și ortopedie dento-facială, pentru Hotnews.ro

Sunt însă și români care sună la Telverde pentru a adresa alt gen de întrebări, sau pentru a veni cu diferite propuneri sau mesaje pentru autorități.

Citește și: Coronavirusul, de neoprit. Stare de urgență în SUA. În Italia, numărul de cazuri a crescut într-o singură zi cu 50%

„Un domn, de exemplu, mi-a spus că a sunat și la 112, dar sună și aici pentru că are două măsuri urgente de comunicat: să fie scoase jetoanele de la cărucioarele de la hipermarketuri pentru că pe ele stau cei mai mulți microbi, iar prețurile din magazine să fie rotunjite de la 6,89 lei, de exemplu, la 7 lei, pentru că nu se poate dezinfecta tot mărunțișul. În aceste cazuri noi nu avem ce să spunem. Putem doar să îi facem sa se simtă ascultați și să preluăm următoarele apeluri”, spune Ștefan Popa, medic rezident la UMF Carol Davila, specialitatea Ortodonție și ortopedie dento-facială.

„Multe apeluri au venit și de la soțiile șoferilor de tir să ne spună că soții lor sunt blocați la diferite granițe sau să întrebe de posibilitatea de a tranzita cu tirurile în Europa. Noi îi îndrumăm spre Ministerul Afacerilor Externe ca să îi deblocheze și le spunem că în acest moment, șoferii care transportă alimente pot tranzita țările fără să fie nevoiți să intre în carantină sau în autoizolare”, adaugă medicul rezident Ștefan Popa.

Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum. Bilanțul a crescut la 222 de persoane infectate, dintre care 19 s-au vindecat

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus a ajuns la 222, potrivit informațiilor transmise marți la ora 18.00 de Grupul de comunicare strategică. Astfel, au mai fost raportate alte 33 de cazuri noi. Dintre pacienții aflați în unitățile medicale, 4 dintre ei sunt la secția de terapie intensivă, dar au o stare generală stabilă, precizează sursa citată.


Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton