Un bărbat de 45 de ani din Galați a murit din cauza Covid-19, la două zile după ce a refuzat internarea

 Lupescu Anca
.

Prefectul județului Galați, Gabriel Avrămescu, a confirmat că o persoana iniţial asimptomatică, depistată pozitiv pe 12 iulie 2020 la COVID-19 și care a refuzat internarea, a decedat, informează Monitorul de Galați.

Mai exact, este vorba despre un bărbat, în vârstă de 45 de ani care avea, drept comorbiditate asociată, obezitate de gradul 3.

Conform presei locale, bărbatului i s-a făcut rău marți seara. Un echipaj SMURD a fost chemat în ajutor, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Pacienții cu simptome ușoare de COVID-19, dar care se externează pe propria răspundere, ignorând recomandarea medicală, se expun unui pericol uriaș și îi pun în pericol și pe medici, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Arafat a dezvăluit că, luni după amiază, un echipaj mobil de terapie intensivă a fost chemat pentru a salva un pacient în stare foarte gravă, aproape în comă, care s-a externat pe semnătură de la spitalul suport Colentina acum o săptămână.

„Pe altul, acum o zi sau două, tot același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că aceasta se agravează, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm', a spus Arafat.

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată astăzi în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

După decizia CCR, un tânăr de 24 de ani, internat la Spitalul Marius Nasta din București, a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, vineri seară, la Digi24.

„Și-a asumat un risc foatrte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei', a mai spus dr. Mahler. Ea a precizat că a încercat să vorbească cu pacientul, să-l facă să se răzgândească, însă nu a reușit.

„A plecat după ce a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autozilarea și că are acasă condiții să se izoleze', a afirmat managerul de la Marius Nasta, completând că tânărul a plecat acasă cu familia.


Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton