Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia

 Cica Cristina
.

Atmosfera paradisiacă dată de natura sălbatică și exotismul insulelor, dublată de unicitatea fiecărui loc în parte, toate încărcate de istorie milenară și povești legendare, face din Grecia una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță. Un loc pe care fiecare turist ar trebui să-l viziteze măcar o dată-n viață. Iată Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Grecia a fost, este și va fi, cu siguranță, alegerea principală a europenilor și cu precădere a românilor atunci când vine vorba despre alegerea destinației de vacanță. Fiindcă se apropie acel moment din an în care toți începem să ne facem planuri, în pofida restricțiilor impuse de pandemie, ne-am gândit să vă oferim câteva opțiuni safe de petrecere a vacanței. Da, e greu de ales când Grecia are nu mai puțin de 3000 de insule, dintre care 227 locuite. Nu întâmplător ne-am decis la cinci insule mai puțin populare printre turiști, dar vă promitem, la fel de spectaculoase. Cinci locuri încărcate de magie, exotism și autenticitate.

Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia

AmorgosAmorgos

Destinație în Grecia: MILOS

Cei care au vizitat-o pot spune cu mâna pe inimă că aceasta este cea mai exotică insulă din Marea Egee și, în egală măsură, una dintre cele mai impresionante insule din Ciclade, datorită peisajului ei spectacular. Rocile vulcanice vopsesc plajele în roz, roșu și portocaliu, în timp ce Sarakiniko și Kleftiko, cu apele lor verde-smarald și formațiunile stâncoase albe, străjuite de peșterile erodate de mare, istorisesc povești legendare cu pirați… Iar catacombele și așezările multicolore Klima, Emborios și Mandrakia, cu ale lor clădiri tăiate ciudat în stânci, întregesc peisajul perfect. Acolo plajele sunt aproape pustii, soarele este prietenos și te surprinde cu apusuri perfecte.

Atmosfera de dolce farniente este deranjată în cel mai plăcut mod doar de pescarii care se trezesc de cu noapte să prindă cel mai delicios prânz. Insula are doar 160 km2, așadar în 30-45 de minute o puteți parcurge de la un capăt la altul, iar plajele Palaiochori, Papafragas, Gerontas, Firiplaka, Tsigrado sau Plathiena, cu apa lor de culoarea smaraldului, sunt aproape pustii.

Aici s-a născut legenda fascinantei Venus din Milo și tot aici, se spune, se ascundeau pirații în Evul Mediu. Amatorii de istorie vor fi încântați să viziteze catacombele, muzeul arheologic din Plaka și superba biserică Panagia Thalassitra. Cât despre vechiul port Milos, cea mai pitorească și colorată așezare, acesta este unul dintre cele mai frumoase și… instagramabile locuri din Grecia insulară.

Citeşte şi: În ce țări să nu mergi în vacanță în luna iulie

Destinație în Grecia: AMORGOS

Cu o lungime de aproximativ 33 de kilometri, Amorgos este străjuită de trei vârfuri muntoase: Krikelos, Profitis Ilias și Kórax. Cea mai estică insulă din arhipelagul Cicladelor este și una dintre cele mai liniștite și relaxante insule. Se distinge prin peisajul arid, dar și prin satele cu arhitectură tradițională și, nu în ultimul rând, prin impresionanta mănăstire Hozoviotissa, închinată Fecioarei Maria, construită pe marginea unei stânci uriașe, deasupra mării, care oferă privitorului o priveliște incredibilă.

Amorgos e cunoscută, de asemenea, pentru golfurile sale pitorești, cu plaje cu nisip fin și apă cristalină – cum ar fi Maltezi, Aegiali, Agia Anna sau Levrossos –, majoritatea neamenajate. Cel mai important obiectiv turistic este orașul Chora, considerat a fi unul dintre cele mai pitorești din Ciclade. Străzile înguste, castelul său din secolul XIII, mănăstirile, dar și casele tradiționale de unde nu lipsesc arborii de bougainvillea și tavernele care se găsesc la tot pasul sunt un motiv în plus să vizitați Amorgos. Tot aici se află și Agios Fanourios, capela cea mai mică din Grecia, unde încap cel mult trei persoane.

Citește și: Top 5 cele mai spectaculoase lacuri din România

Citește și: Sibiu, singurul oraş din România, în topul celor mai sigure 20 de destinații din lume pentru vacanța post COVID-19. Vezi lista completă!

Citește și: Cristina Ciobănașu, adevăruri nespuse la 4 luni de la despărțirea de Vlad Gherman:„Merg la psiholog, plângeam ori de câte ori…'/ EXCLUSIV

Citește și: De ce nu mai pune Adelina Pestrițu poze cu fetița ei:'Împreună cu Virgil am decis…'

Destinație în Grecia: FOLEGANDROS

Numită și Insula păcii, Folegandros, deși o destinație puțin cunoscută de turiști, este fascinantă prin frumusețea plajelor sale, cu ape de un albastru ireal, dar și prin stilul architectural unic, păstrat intact de-a lungul timpului. Deși este o insula stâncoasă, Folegandros are un număr neașteptat de plaje ușor accesibile, printre care Agali, Galifos, Agios Nikolaos, Choclidia și Vardia, toate înconjurate de peisaj stâncos și vegetație.

În Folegrandos, majoritatea plajelor au rămas neamenajate – nisip, apă cristalină și, în apropiere, câte o tavernă este tot ceea ce găsești, un adevărat rai pentru turiștii care doresc să se relaxeze departe de agitația urbană. Chora, capitala insulei, a fost construită parțial în incinta castelului în stil venețian Kástro, aflat la 200 de metri deasupra nivelului mării. Aici, totul este o încântare pentru ochi și suflet. Străzile înguste și pietruite sunt bordate de case de culoare albă, cu uși și ferestre colorate în stil traditional cicladic, cu flori care atârnă din balcoane, iar totul întregește perfect peisajul ireal și sălbatic al insulei.

Cât despre piețele din oraș, acestea sunt locul ideal pentru petrecerea unei seri relaxante, deoarece acolo poți savura incredibilele delicatese locale, cum ar fi matsáta (taiței de casă cu carne de cocoș sau de iepure), sourotó (branză de capră) și la final te poți delecta cu faimosul rakómelo (raki cu miere).

Printre obiectivele care nu trebuie ratate se numără Biserica Adormirii Maicii Domnului, ce se înalță deasupra orașului Chora și a cărei icoană, se spune, are proprietăți miraculoase, Ano Merá, o localitate tradițională încântătoare și, nu în ultimul rând, Chrysospiliá, o peșteră unică în lume, cu stalactite și stalagmite impresionante, aflată la 30 de metri deasupra nivelului mării.

Destinație în Grecia: KYTHIRA

O altă insulă aflată în afara turismului de masă este Kythira, una dintre cele șapte insule grecești aflate la Marea Ionică. Este renumită pentru plajele întinse, pentru pădurile sale de eucalipt, pentru munții stâncoși, pentru orașele medievale cu farmec local, pentru castelele străvechi, dar și pentru aerul curat și mâncarea delicioasă.

Mai mult, legenda spune că aici s-a născut Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții. Micuța insulă se animă mult în perioada verii, când în special grecii o iau cu asalt, asta poate și pentru că insula are în jur de 30 de plaje, poate cele mai frumoase din sudul Greciei.

Punct de răscruce în vechime pentru comercianți, navigatori și cuceritori, toate aceste influențe se reflectă în arhitectura specială a insulei, unde se poate regăsi un amestec de elemente tradiționale egeene și venețiene, influențate de prezența otomană, britanică și nu numai. Așadar, în afara plajelor exotice, sunt de vizitat Castelul din Chora, Kapsali, Avlemonas, poate cea mai romantică stațiune de pe insulă, și, obligatoriu, Agia Pelagia.

Casele din Kythira sunt construite în stil cicladian, foarte aproape una de alta, iar în unele locuri este greu să le parcurgi chiar și cu bicicleta. Străzile sunt pavate, totul este vopsit în alb și albastru, uniformitatea bicoloră fiind întreruptă doar de florile colorate ce se găsesc peste tot. Neapărat de vizitat peștera Agia Sofia și Mitata, cea mai veche așezare de pe insulă, dar și faimosul punct „Belvedere din Kythera, de unde se pot vedea vedea golfurile gemene din Kapsali.

Destinație în Grecia: KOUFONISSI

Formată, de fapt, din două insule, Kato și Pano, puțin cunoscuta insulă Koufonissi este, din păcate (sau, poate, din fericire), un loc aproape nelocuit și uitat de turiști. Frumusețea ei sălbatică te va fermeca însă din prima clipă. Kato Koufonissi se întinde pe 3,2 kilometri și este, practic, nelocuit, însă deține un mic grup de case în mediul rural, o bisericuță construită pe culmile unei ruine antice și un port pitoresc, accesibil turiștilor și pescarilor.

Pano Koufonissi, în schimb, este mult mai populat, având și cei mai mulți locuitori din grupul Insulelor Ciclade. Mai bine de 90% dintre locuitori încă trăiesc prin mijloace tradiționale, flota de pescuit din Koufonissi fiind cea mai mare din Grecia, raportată la populația insulei.

Ce îi ține pe turiști departe de acest loc minunat? În general, faptul că cel mai rapid feribot de la Atena ajunge aici în şase ore. Koufonissi are doar câteva sute de locuitori, iar mijlocul de transport cel mai eficient este bicicleta. Pe insulă nu sunt multe de făcut, în afară de plajă, delectarea în piscinele naturale, plimbări cu caiacul sau scubadiving, surfing și drumeții, dar este locul perfect pentru relaxare și încărcarea bateriilor.

Sursa foto: Shutterstock, pixabay

Vezi şi staţiuni şi plaje mai puţin cunoscute din sudul Bulgariei!

Citeşte şi care sunt cele mai importante stațiuni balneare din România și ce afecțiuni se pot trata!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton